A cukorbetegség veseszövődményének étrendi kezeléséről

szerző: Kicsák Marian, dietetikus - Diabetes
megjelent:

Kedves olvasónk, a 74 éves Ilona fordult hozzánk azzal a kéréssel, hogy a már megjelent eny­he veseproblémájának kezelését segítő mintaétrendet jelentessünk meg. Kérése egybecsengett a Civil Fórumon elhangzott egyik előadással. Most következzenek a tudnivalók az ilyenkor szükséges diétáról!

A cukorbetegek húst-hússal diétája már a múl­té. A diabéteszes alapétrend mindenekelőtt ki­egyensúlyozott tápanyag-összetételű: a bevitt energia körülbelül 50 százaléka szénhidrát­ból származik, 20 százaléka fehérjéből és 30 százaléka zsírból. A használt élelmiszereket és konyhatechnológiát illetően pedig változatos.

Ezzel óvható meg leginkább az egészség! A túlzott – a szervezet szükségletét lényegesen meghaladó – fehérjetartalmú étrend hosszú távon ugyanúgy káros, mint a túl alacsony – napi 50-60 g – szénhidráttartalmú étrend.

Azonban, ha a cukorbetegséghez más be­tegség, például vesebetegség társul, szükség van a tápanyag-beviteli arányok módosítá­sára. A fehérjebevitel megszorítása mel­lett a zsírbevitel (jó minőségű, megfelelő zsír­sav-összetételű) mérsékelt növelése szükséges.

Vesekárosodás esetén a veséket kímélő ét­rend bevezetése javasolt.

A cukorbetegség okozta veseszövődményt fontos megelőzni! Ennek feltétele a jó cukor­anyagcsere, a megfelelő vérnyomásértékek, a dohányzás elhagyása, a megfelelő fehér­jetartalmú étrend. Ha a vesék már károsod­tak, szintén fontos a védelmük az étrend ré­vén is. Ha egyszer a vesebetegség kialakult, azt meggyógyítani nem lehet, de késleltethető a veseműködés romlása.

Mivel sokan a szükséges napi fehérjemen­nyiség akár kétszeresét is fogyasztják, az első fontos változtatás a legtöbb betegnél a fehér­jebevitel mérséklése kell, hogy legyen. Azonban különbség van vesebeteg és vesebeteg étrend­je között is. Az ún. nefropátiában szenvedő be­teg étrendjének fehérjetartalma alacsonyabb, mint ha valaki művesekezelésre szorul.

A diabéteszes nefropátia étrendi kezelése

A cukorbetegség okozta veseszövődményt diabéteszes nefropátiának nevezi az orvosi nyelv. Ennek a betegségnek az étrendi kezelé­sét foglaljuk össze röviden.

Amikor ön cukorbeteg lett, étrendjének a napi energia- (kcal) és szénhidráttartalmára (gramm) vonatkozóan kapott javaslatot. Ak­kor még nem sok szó esett a fehérje, kálium, foszfor vagy nátrium beviteléről. A fehérjéről azért annyit bizonyára hallott, hogy túl sokat nem szabad belőle fogyasztani, vagy arról, hogy az ételek mérsékelt sózására is érdemes figyelni már a kezdetektől.

fehérjeszegény termékek vesebetegeknek

Az étrend energiatartalma

Az ajánlott napi energiabevitelt mindig egyé­nileg kell meghatározni, mivel függ attól, hogy kinek mennyi a testsúlya, hány éves, mennyit mozog, férfi vagy nő az illető. Az aján­lott energiabevitel a legtöbb betegnél napi 1400–2200 kcal között van.

Az étrend fehérjetartalma

A diabéteszes nefropátia stádiumától függően a kezelőorvos javaslatot ad a fehérjebevitelre. Ez az első és második szakaszban általában 0,8 g (optimális) testsúlykilogrammonként. Később ezt tovább mérséklik 0,6 g/ttkg-ra.

Tudni kell, hogy fehérjetartalma nemcsak az állati eredetű élelmiszereknek van (hús, tojás, tejtermékek), hanem a növényi táplálékoknak is (kenyér, burgonya, rizs). A fehérjemegszorí­tás mértékétől függően javasolt fehérjeszegény termékek étrendbe illesztése, pl. liszt helyett keményítő használata az ételkészítéshez.

A vesekárosodás előrehaladtával szükséges lehet a kálium és a foszfor bevitelének csök­kentése is.

Foszfor

Minden fehérjetartalmú táplálékban van foszfor, így a fehérjefogyasztás mérséklésével a foszforbevitel is csökken. Sok foszfort tartal­maz még a kakaó, csokoládé, olajos magvak (dió, mák, mandula), kóla. Miért fontos, hogy ne legyen magas a vér foszforszintje? Mert az súlyos csontanyagcsere-zavart, csontritkulást okoz. A bevitelt 800 mg/nap alatt kell tartani.

Kálium

Előrehaladott vesebetegségben a káliumbevi­telt csökkenteni javasolja a kezelőorvos, mert a kálium kiválasztása csökken. Ekkor és csak ekkor van szükség a magas káliumtartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának szigorú korlátozására. A bevitelt 2 g/nap alatt igyekszünk tartani.

Nátrium (só)

Vesebetegségben a só fogyasztását csökken­teni kell, mert megterheli a veséket. A folya­dékfogyasztást a kezelőorvos egyénre szabot­tan írja elő.

Akkor most mit ehetek?

A sok megszorítás miatt gyakran felmerül a betegekben ez a kérdés.

1. Figyeljen a fehérjebevitelre!

Az étrend kiegészítői lehetnek, legyenek a fehérjeszegény termékek. A mellékelt táblázatban összehasonlíthatja a normál és fehérjeszegény termékek fehérje- és szénhid­ráttartalmát.

Az ételek készítéséhez használjon fehérje­szegény termékeket! Tanuljon meg fehérjesze­gény kenyeret sütni! Egy-egy étkezésnél fo­gyassza azt!

Az állati eredetű termékekből fogyasszon „kisebb adagokat”: húsból 5-8, felvágottból 3-5, túróból 4-6 dkg-ot, tejből 1-2 dl-t, tojás­ból 1 db-ot.

2. Csökkentse a só fogyasztását!

Az ételeket kevesebb só felhasználásával ké­szítse! Egyes ételeket akár só nélkül.

A nagy sótartalmú élelmiszereket kerülje, cserélje ki alacsonyabb sótartalmú készítmé­nyekre!

3. Csökkentse a foszforbevitelt!

Az étrend foszfortartalma csökkenthető:

  • nyersanyag-válogatással,
  • megfelelő adagnagyságok fogyasztásával,
  • a nagyon magas foszfortartalmú élelmi­szerek kerülésével,
  • az első főzőlé leöntésével,
  • a húsok előfőzésével.

4. Csökkentse a káliumbevitelt!

Előrehaladott vesebetegségben csökkenteni kell a káliumbevitelt:

  • magas káliumtartalmú élelmiszerek elha­gyásával, vagy kis mennyiségben való fo­gyasztásával,
  • zöldségek főzőlevének leöntésével,
  • mirelit zöldségek kiolvadás utáni levének leöntésével.

fehérjeszegény minta étrend

Mintaétrend

Olvasónk kérésének eleget téve összeállítot­tam egy mintaétrendet, melyhez három fe­hérjeszegény receptet is mellékelek.

Burgonyás femi-ni kenyér (1 szelet)

Energia

Fehérje

Zsír

Szénhidrát

105 kcal

0,6 g

0,7 g

22 g

20 szelethez: 50 dkg Femi-ni kenyérpor, 2 dkg élesztő, 10 dkg burgonya, 1,5 dkg margarin, 20 ml tej (1,5%-os), 5 dl víz, 1 csipetnyi cukor

A megtisztított burgonyát megfőzzük, áttör­jük, hagyjuk kihűlni. Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatjuk. A kenyérport, a burgo­nyát a felfuttatott élesztővel és a langyos víz­zel alaposan összedolgozzuk. Letakarva meleg helyen hagyjuk kelni. Margarinnal kikent sütő­formába tesszük és kelesztjük még 15-20 per­cet. Előmelegített sütőben 200 C°-on kb. 50- 60 percig sütjük. A sütőbe tegyünk egy vízzel telt edényt, mert a vízgőz miatt így puhább, finomabb kenyeret kapunk. A kisült kenyeret 20 szeletre vágjuk.

Fehérjeszegény palacsinta (1 darab)

Energia

Fehérje

Zsír

Szénhidrát

431 kcal

6 g

22 g

51 g

6 darabhoz: 8 dkg Nephropan kenyérpor, 1 db tojás, 30 ml tej (1,5%-os), 2 dkg olaj, szódavíz

A kenyérport, a tojást és a tejet szódavízzel csomómentesre keverjük, majd annyi szóda­vizet adunk hozzá, hogy palacsinta sűrűségű tésztát kapjunk. Hozzáadunk egy evőkanálnyi olajat. Olajjal vékonyan kikent teflon serpenyő­ben 6 db vékony palacsintát sütünk.

Fehérjeszegény tejfölös lángos (1 darab)

Energia

Fehérje

Zsír

Szénhidrát

431 kcal

6 g

22 g

51 g

2 darabhoz: 7 dkg burgonya, 2 dkg liszt, 2,5 dkg burgonyakeményítő, 2 g élesztő, 1 ek. tej, 40 ml tejföl, olaj a sütéshez

A megtisztított burgonyát kockára vágjuk, megfőzzük, áttörjük, hagyjuk kihűlni. A ke­ményítőt a liszttel összekeverjük. Kovászt ké­szítünk (tej, élesztő), ezt hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd a burgonyát is belekever­jük. Jól összedolgozzuk a tésztát. Meleg he­lyen, letakarva kb. fél órán át kelesztjük. A tésztából két kis cipót formázunk. Kézzel széthúzogatjuk, és forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Tálaláskor tejfölt teszünk a tetejére.

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

diabetes magazin címlap 2015/2Már 26. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

(Kicsák Marian, dietetikus)

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szanyi Andrea

Dr. Szanyi Andrea

Belgyógyász, háziorvos, geriáter

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Borus Hajnal

Dr. Borus Hajnal

Belgyógyász, Diabetológus

Budapest

Cikkajánló

Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?