• Mit tehet a cukorbeteg veséjének védelmében?

    Szerző: Dr. Havasi Anett, nefrológus, diabetológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém

    Tudta-e Ön, hogy minden második ember halálát szív-érrendszeri betegség okozza? A cukorbetegek érrendszerében zajló, lényegesen felgyorsult érelmeszesedés 3-5x nagyobb kockázatot jelent a szívinfarktus, agyi infarktus kialakulására, míg a csökkent veseműködéssel élők számára a rizikó már 17-20-szoros.

    Ez nagyobb veszélyt rejt a diabéteszes veseelégtelen betegek számára, mint maga a fenyegető művesekezelés, hiszen élettartamukat a korai életkorban átélt érkatasztrófa határozza meg.

    Tünetmentesen alakul ki

    A veseszövődmény sokáig tünetmentes marad, így csak rendszeres szűrővizsgálatokkal deríthető fel a kezdeti vesekárosodás jelenléte,  az elváltozások súlyossága és a romlás üteme.  Sohasem késő elvégeztetni a vizsgálatokat, hiszen a már kialakult veseelégtelenség ugyan nem szüntethető meg - akárcsak a cukorbetegség -, mégis a dialízis (művese) kezelés indításáig eltelt idő lényegesen, évekkel is kitolható.

    Gyakran találkozom a nefrológiai (vesegyógyászati) rendelésen olyan cukorbeteggel, aki nem tudja, hogy tünet hiányában milyen laboreltérések miatt küldte be háziorvosa. Cukorbetegségben eleinte a vizeletben kórosan megnövekedik a fehérjetartalom. A magas vércukorszint károsítja a vesék szűrőegységeit, amelyek ezért a nagyobb fehérjemolekulákat is áteresztik a vizeletbe. Minél több a vizelet fehérjetartalma, annál valószínűbb a veseelégtelenség gyors romlása. A veseműködésre utaló kreatinin egy idő után megemelkedik a vérben, a GFR érték viszont ezzel párhuzamosan csökken. Ezen változások már az összesen 2 millió szűrőegység háromnegyedének pusztulását jelentik. Ami maradt, arra tehát vigyázni kell!

    Hirdetés

    Hogyan óvhatja veséjét, ha cukorbeteg?

    Fontos, hogy a vesebetegségben nincs egyetlen csodaszer! Ám sokat tehet a megelőzés érdekében, s számos ponton védeni tudja veséit:

    1. Elsőként történjen meg a vizelet fehérje reggeli első vizeletből történő évenkénti szűrése (általában diabetológiai gondozáson), mert ez segít azonosítani a vesebetegséget, illetve követni annak súlyosságát.
    2. Tudjuk, hogy a nem megfelelően kezelt cukorbetegség, valamint magasvérnyomás-betegség jelentősen rontja a veseműködést, ezért törekedjen arra, hogy a kezelési célokat minél inkább megközelítse: cukorbetegség esetén ez a 7% vagy ez alatti HbA1c érték elérését jelenti, a vérnyomás pedig nagyrészt 130/80 Hgmm-nél ne legyen magasabb!
    3. Jelentősen csökkent veseműködésnél (ha a GFR érték 30 ml/min alatti) vagy kifejezett vizeletfehérje-ürítés esetén a diétás fehérjebevitel mérséklésével 0,8-0,6 g fehérje/nap/testsúlykilogramm) a vesék terhelése csökkenthető. Ez a húsfélék és tejtermékek, tojás mennyiségének csökkentését jelenti.
    4. Koleszterincsökkentő gyógyszerek az előrehaladott érelmeszesedés megfékezése útján csökkentik a vesebetegség érrendszeri hatásait, az infarktus és agyérgörcs veszélyét.
    5. Bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszereket a vesekeringést, működést védő hatásai lévén előnyben részesítünk a diabéteszes vesebetegek kezelése során.
    6. A megfelelő folyadékbevitel fontos a salakanyagok hatékony, vizeletbe történő kiválasztásához. Ez a mennyiség betegenként eltérő – társbetegségektől, napi vizeletmennyiségtől függően-, legalább napi 2 liter legyen, de 3 liternél több folyadékbevitel haszna már kérdéses. Hasmenéssel, hányással járó vagy lázas betegség esetén a vízhajtók adagját csökkentsék, vagy pár napra hagyják is el, alacsony vérnyomásértékeknél a vérnyomáscsökkentők adagját is szükséges változtatni.
    7. Bizonyos gyógyszerek a vesebetegség romlásával már nem, vagy csak kisebb adagban szedhetők (metformin, verospiron, gyulladáscsökkentő-fájdalomcsillapítók), ilyenkor orvosa akár más hatóanyag tartalmú gyógyszerre válthat. Antibiotikum felírásakor az adag a veseelégtelenség mértékétől függően eltérhet, felírásakor említse meg a felíró orvosnak vesebetegségét!
    8. A kontrasztanyaggal járó CT, MR vizsgálatok, vagy koszorú- és egyéb érfestés további vesekárosodást okozhat, mely jó eséllyel megelőzhető még több folyadékbevitellel a vizsgálat előtti és utáni napokban (3 liter/nap), valamint napi 2x 600 mg ACC bevételével a vizsgálat előtti nap és aznap ismételten. A metformin tartalmú gyógyszereket a vizsgálat előtt legalább két nappal el kell hagyni és utána is 2 nap elteltével kezdhető csak újra.
    9. Előrehaladott vesebetegség a diabéteszes terhességek vállalhatóságának ellenjavallatát képezi mind a diabéteszes anya, mind a gyermek érdekében.

    Amennyiben a vesebetegség irányába a szűrés nem történt meg, idővel tünetek jelennek meg: lábra és szemhéjra, arcra kiterjedő vizenyő, vérnyomás emelkedés, a vizelet fokozatos csökkenése. Ezen tünetek esetén a veseműködés ellenőrzése céljából mielőbb jelentkezzen háziorvosánál, aki elindíthatja a nefrológiai gondozásba vételt.

    Mi történik a vesegondozáson?

    Az első egy-két vizsgálat során a vesék ultrahangvizsgálata, a vese erekhez hasonló nagyságú és állapotú szemfenéki erek állapota, a vizeletlelet, kórelőzmény alapján megítéljük, hogy a vesebetegség valóban a cukorbetegség következménye-e, vagy további okot kell keresnünk az eltérésekre. Azután a vesebetegség súlyosságától függően általában 3-6 havonta végzünk újabb viziteket vérvételi és vizeleteredmények, vérnyomás és vércukornapló segítségével. Társuló urológiai problémák: vizelettartási- és prosztatabetegségek szintén felmerülhetnek, valamint a megjelenő vérszegénység veseeredetének tisztázását, kivizsgálását is elindítjuk.

    A gondozás során a fentebb említett kezelési lépéseken túl lehetőségünk van a veseeredetű vérszegénység vérképzőeritropoetin hormonnal és vasbevitellel történő kezelésére, a vízhajtó dózisának beállítására, a magas káliumszint korrekciójára. Kimerülő veseműködés esetén beszélünk a további megoldási lehetőségekről, mint a veseátültetés, akár a  vese-hasnyálmirigy együttes átültetés mikéntjéről, a hasűri otthoni és a gépi művesekezelésről.

    Az a diabéteszes beteg, aki eljut a nefrológiai rendelésekre és ezzel lehetővé válik számára, hogy kellő tudást szerezzen vesebetegségéről, annak kezeléséről, várható jövőjéről, hosszabb és teljesebb életet élhet meg, lényegesen jobb állapotban, mint elkésve észlelt és kezelésbe vett betegtársai.

    (Dr. Havasi Anett, nefrológus, diabetológus, Vanderlich Egészségcentrum, Veszprém)

    Módosítva: 2017.01.15 20:41, Megjelenés: 2017.01.15 20:41
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

    Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik

    Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből megtudhatja, hogyan jelentkezik a cukorbetegség a gyermekeknél, és milyen figyelmeztető jelekre kell figyelnie!

    A cukorbetegség szív- és érrendszeri szövődményei

    A cukorbetegség világszerte népegészségügyi problémát jelent. Magyarországon kb. 1,5 millióra becsülhető a cukorbetegek száma, azonban a betegek fele nem is tudja magáról, hogy diabéteszes.

    Cukorbetegeknek! Mit takar az egyénre szabott étrend?

    A többszöri kis étkezések beiktatása mérsékli az étkezést követő vércukorszint-emelkedést - mondta Varga Dóra, a Cukorbetegközpont dietetikusa a táplálkozásterápiáról és annak újdonságairól tartott előadásában.

    A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése

    A diabéteszes láb tünetei olyan komplex szövődmények miatt jelentkeznek, melyek az erek elváltozásai és a perifériás neuropátia (idegbántalom) következtében alakulnak ki.

    Cukorbetegség és merevedési zavar

    Egy új, a Diabetes Care-ben megjelent tanulmány szerint noha a középkorúak és az idősebbek is szívesen élnének rendszeres szexuális életet, a cukorbetegség rontja a libidót és merevedési zavart is eredményezhet.

    Munkavállalási szempontok inzulinnal kezelteknek

    Amikor felnőttkorban valaki – az aránylag hirtelen kialakuló 1-es típusú diabétesz vagy hosszabb időtartam után 2-es típusú diabétesz miatt – inzulinkezelésre kerül, el kell gondolkodnia azon, hogy addigi munkáját tudja-e úgy folytatni, hogy cukoranyagcseréje jó maradjon.

    Édesítőszerek - Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat

    A közelmúltban megjelent cikkeink kapcsán többen érdeklődtek az édesítőszerekről. Most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.