A peritoneális dialízis menete

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A hasi, vagy peritoneális dialízis egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedő betegeknek van szüksége. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg.

A vese életfontosságú szerv, a krónikus vesebetegség pedig népbetegségnek számít. Ma Magyarországon minden 14. ember veseműködése mindössze 50%-a a normálisnak, minden 140.-é csak 25%-os és minden ezredik magyar veseműködése tönkrement és dialízisre szorul. A krónikus vesebetegség csak a legritkább esetekben jelentkezik fájdalommal, az esetek 95%-ában csak szűrővizsgálattal deríthető ki.

A vese legfontosabb feladata biztosítani a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát, valamint olyan méreganyagok kiválasztása, amitől légzéssel a szervezetünk nem tud megszabadulni. A veséknek ezen kívül a fehérjék és nukleinsavak bomlástermékeinek, valamint egyes vegyszerek és gyógyszerek kiválasztásában is szerepe van. Mennyiben a vese nem tudja ellátni vértisztító feladatát, transzplantációra, az új szerv megérkezéséig pedig művesekezelésre (dialízis) van szükség. A dialízis történhet mesterséges szűrővel (hemodialízis, HD) vagy a hashártyán keresztül is (hasi dialízis, peritoneális dialízis, PD). A veseműködés pótlására mindkét eljárás egyaránt alkalmas, de a hasi dialízisre mindössze a betegek 35-40 %-a alkalmas.

A dialízis

A szervezet só- víz-, és sav-bázis egyensúlyának fenntartásában illetve a mérgező anyagok eltávolításában létfontosságú vesék működése sok kórfolyamat miatt károsodhat. Ha a vesék működése kritikus szintre csökken, akkor az orvostudománynak kell beavatkoznia a páciens életének megmentése érdekében. A dialízis formái

Vértisztítás a hashártyán keresztül

Peritoneális dialízis (PD) során a hasüregbe vezetett csövön keresztül a dializáló oldattal ürülnek ki a szervezetben felhalmozódott toxikus anyagok. Gyerekeknél, 3-4 éves kor alatt ideálisabb, mint a vérből történő dialízis. A peritoneális dialízis 20-30 éve még a dialízisközpontban történt, de ma már otthon a beteg maga is képes megcsinálni.

A belső hasfalat, és a belső szerveket borító hashártya hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hemodialízis során használt mesterséges filter: a pórusai bizonyos részecskéket átengednek, míg másokat visszatartanak. A peritoneális dialízis során ezt a természetes szűrőt használják filterként. A tisztító folyadékot a húgyhólyag mögötti területbe, a kismedencébe egy katéteren keresztül juttatják a szervezetbe, ahonnan aztán ugyancsak egy katéteren keresztül kiürül a káros anyagokkal és felesleges vízzel együtt.

A hasi dialízis leggyakoribb formája a folyamatos ambuláns peritoneális dialízis (CAPD), ami a nap 24 órájában, a hét minden napján folyamatos méregtelenítést tesz lehetővé. A beteg reggel feltölti hasüregét a dializáló folyadékkal, délben leengedi azt és újra feltölti az üreget. Este és lefekvés előtt ugyanez a procedúra, de közben a beteg végezheti teendőit, akár munkába is járhat.

Forrás: WEBBeteg
Szerző:
Kósa-Boda Veronika, újságíró
Szakértő: Dr. Remport Ádám, belgyógyász nephrológus

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos, Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.