Egészséges élet - Betegségek megértése: tünet cikkek

Egészséges élet - Betegségek megértése: tünet cikkek

A vaspótlás lépcsőfokai

Trombózisközpont - Dr. Szélessy Zsuzsanna, hematológus
2022-05-02 17:03

Mire a vashiány diagnosztizálásra kerül, gyakran hosszú idő telik el, mivel a tüneteket a beteg legtöbbször másnak tudja be. Pedig, ha nem kezelik még idejében, úgy a hiány egyre fokozottabbá válik, mely komolyabb kezelést igényel. Azt a kérdést, hogy melyek a vaspótlás lépcsőfokai, dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője válaszolta meg.

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
2022-04-29 13:52

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét, testileg-lelkileg egyaránt. Ez az az időszak, amikor többen tapasztalnak levertséget, fáradtságot, kedvtelenséget, összefoglaló néven tavaszi fáradtságot.

Húsvéti menü okosan!

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
2022-04-12 15:14

A karácsony mellett a húsvét a másik olyan nagy ünnep az évben, amikor a lakomáé a főszerep. Különösen azért érdemes átgondolni, hogy mi és milyen arányban kerül a húsvéti asztalra, mert hagyományosan egy böjti időszakot törünk meg az ünnepi étkezéssel.

Mit jelent az életközepi krízis állapota?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
2022-04-12 14:33

Ha elmúlt negyvenöt éves vagy már el is érte a hatvanadik életévét, vélhetően átélte már vagy épp megéli és ismeri az „életközepi krízis” megannyi lelki, olykor testi változását.

A D-vitamin-hiány veszélyei

WEBBeteg - M. J., Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-03-21 03:03

Tudta, hogy Magyarországon a téli időszak végére a lakosság 90 százaléka D-vitamin-hiányossá válik? Ez a többi mérsékelt övi országban is megfigyelhető jelenség, amely legtöbbször a késő ősztől kora tavaszig jellemző napfényhiányra vezethető vissza. Milyen mennyiségben érdemes a D-vitamin pótlásáról gondoskodni?

Így alszunk járvány és háború idején

WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
2022-03-17 12:46

Az Alvás Világnapja a nemzetközi alvás szervezet, a World Sleep Society, korábban World Association of Sleep Medicine 65 országot magában foglaló szervezetének évnapja, amelyhez világszerte milliók csatlakoznak.

A fáradékonyság lehetséges okai

WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
2022-03-13 09:33

A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban. Bármelyik korosztályt érintheti, bár gyermek- és időskorban kevésbé gyakori.

Nem feltétlenül az elbutulás jele, ha leblokkol az agyunk

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichotrapeuta szakorvos
2022-03-03 11:03

Amikor egy-egy idősebb felnőtt memóriagondokkal küszködik, ha görcsös erőfeszítése ellenére se jut eszébe, mit is akar felidézni, akár éppen az agyában tárolt túl sok emlékkép, adat, információ miatti zavar (interferencia) is okolható a pillanatnyi kudarcért - erre a következtetésre jutottak legújabb kutatási eredményeik alapján az agyi működés folyamatait elemző szakértők.