• Gyógyszerkölcsönhatások: amit tudni kell a gyógyszerszedésről

    Dr. Kovács Anikó
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

    Az összes gyógyszer betegtájékoztatójában találunk egy olyan bekezdést, melyben arra hívja fel a gyártó a figyelmünket, hogy mely gyógyszerekkel ne szedjük együtt az adott készítményt, vagy legalábbis fokozott óvatossággal járjunk el. Mi is a gyógyszerkölcsönhatás?

    A gyógyszerkölcsönhatások két fő okból jöhetnek létre. Az egyik, hogy a két hatóanyag a szervezetben megtett útjuk során valamely ponton találkozik, mégpedig úgy, hogy ugyanazt a rendszert vagy enzimet használnák.

    Hasznos linkek

    A másik oka a kölcsönhatásoknak, hogy nem lehet olyan szelektív gyógyszert létrehozni, mely csak azon a ponton fejti ki a hatását, amelyre nekünk szükségünk van. Máshol is módosíthatják a szervezet működését, ezt hívjuk mellékhatásnak, mely lehet jó és rossz hatású is ránk nézve. Kölcsönhatás akkor alakul ki, ha mellékhatásként pont azt a rendszert támadják meg, melyre a másik gyógyszer is hat.

    A két szer hatása lehet ellentétes, ekkor nem hat a bajra szedett gyógyszer. Ha azonban azonos a hatásuk, az túlzott mértékben fog kifejlődni, túladagolásos tüneteket okozva ezzel.

    A gyógyszer útja a szervezetben

    Ha végigjárjuk egy gyógyszer útját a szervezetben, meglátjuk, hogy annak bármely pontján létrejöhetnek kölcsönhatások.

    Hirdetés

    Terhesség és gyógyszerszedés

    A terhesség alatti gyógyszerszedés mindig orvosi kontroll alatt történik, így annak irányítója a háziorvos, illetve a terhes gondozóorvosa. Ő a terhesség aktuális szakaszának figyelembevételével (első, második, illetve harmadik harmad) dönt az alkalmazható gyógyszerekről. Egyes gyógyszerek a placentán áthaladva a fejlődő magzat keringésébe is bejuthatnak és súlyos fejlődési rendellenességet okozhatnak. Bővebben a terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyeiről

    Az első állomás tabletták bevétele esetén a bélből való felszívódás. A legáltalánosabb kölcsönhatást azok a gyógyszerek okozzák, melyek növelik (metoklopramid), vagy csökkentik (atropin) a gyomor kiürülési sebességét, ezzel befolyásolva más gyógyszerek felszívódásának sebességét.

    Sokszor fizikai kölcsönhatások okozzák a bajt. A tetraciklin típusú antibiotikumok például megkötik a bélben lévő kalciumot és a vasat is, kémiai komplexet képeznek velük, ezután pedig már nem tudnak felszívódni, nem hatnak.

    Az ilyen antibiotikumok és a vas vagy kalcium tartalmú készítmények bevétele között 2-4 óra teljen el. Gondot jelenthet a táplálék magas kalcium tartalma is, ezért az előbbi figyelmeztetés a tejre és a tejtermékekre is vonatkozik!

    A gyógyszerek és a bélbaktériumok

    Az antibiotikumok és a fogamzásgátlók - jó ha tudja!

    A fogamzásgátló gyógyszerek hatásához szükség van a bélbaktériumokra, így antibiotikum szedés után csökkenhet hatékonyságuk, mely az esetleges teherbeesés miatt súlyos következményekkel járhat. Bővebben a fogamzásgátlóról és az antibiotikumról

    Az antibiotikumokat a betegséget okozó baktérium elpusztítására szedjük, a szer azonban nem válogat a szervezet jó és rossz baktériumai között, így a bélflórát is kiírtja, vagy csökkenti a számukat.

     A bélbaktériumok sok olyan anyagot állítanak elő, melyek hasznosak, sőt szükségesek számunkra, ezek hiánya is okozhat problémát.

    Például ha csökken a baktériumok K-vitamin előállítása, a K-vitamin-ellenes véralvadásgátlóknak, mint a warfarinnak és az acenokumarolnak túlságosan megnő a hatása, vérzékenység alakulhat ki.

    A gyógyszer hatása a véráramban

    Miután a gyógyszer bekerült a véráramba, ott is jöhetnek létre kölcsönhatások. Sok hatóanyag nem oldódik vízben, ezért a vérben szállítófehérjékhez kötődnek, melyek eljuttatják őket a vér útján mindenhová.

    Ön tudta?

    • Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni, mert így fejtik ki leghatékonyabban hatásukat!
    • Egyes készítményeknél fontos szempont, hogy étkezés előtt, közben vagy után kell bevenni, mert az étkezés befolyásolja a gyógyszer felszívódását.
    • Több gyógyszer együttes szedésénél módosulhatnak a mellékhatások és olyan tüneteket is okozhatnak, amelyeket külön-külön nem okoznak. Bővebben a gyógyszerszedés szabályairól

    Egyes hatóanyagok azonban ugyanahhoz a szállító fehérjéhez szeretnének kötődni, ezért versengenek egymással és le is szorítják egymást a kötésből.

    Ez ezért okozhat gondot, mert némely hatóanyagok 99%-a fehérjekötésben van, a hatás kialakításáért pedig csak a maradék 1% felelős. Ha a leszorítás miatt csak 95% marad kötésben, 5% lesz szabad, vagyis a gyógyszer szintje a szervezet számára megötszöröződik, ami már súlyos túladagoláshoz vezethet.

    Néhány gyógyszer kivételével (pl. warfarin, fenitoin, a szulfanilurea típusú vércukorszint csökkentők, mint glibenklamid vagy a gyulladáscsökkentő fenilbutazon), amelyek több mint 90%-ban kötődnek, a gyógyszerek ilyen mechanizmussal történő leszorításának kicsi a gyakorlati következménye.

    Ennek az az oka, hogy a nagyobb szabad részből több is fog lebomlani ugyanannyi idő alatt, vagyis nem jellemző, hogy túladagolás alakul ki.

    A máj enzimeinek szerepe a lebontásban

    A gyógyszerek nagy többsége a májban bomlik le az ott termelődő enzimek segítségével, melyeknek több fajtája létezik. Minden egyes gyógyszerre jellemző, hogy melyik enzim bontja le. Egyes gyógyszerek képesek a lebontó enzimek egy-egy típusának a termelődését gyorsítani vagy lassítani.

    A gyógyszer útja
    A gyógyszer útja
    (Illusztráció)

    Ha több enzim termelődik, az általa lebontott hatóanyag gyorsabban alakul át, és emiatt hamarabb veszíti el hatását is.

    Ha kevesebb termelődik, nem fog az összes hatóanyag lebomlani a következő gyógyszerbevételig és ez túladagoláshoz vezethet. Ironikus bár, de van olyan gyógyszer, amely saját maga lebomlását gátolja meg az enzim mennyiségének csökkentésével!
    A májenzimek mennyiségét növeli például az epilepszia elleni fenitoin, fenobarbitál, karbamazepin, és a tbc elleni rifampicin, és az alkohol is! Enzimgátlók például a gyomorsavtúltengés-ellenes cimetidin, az antibiotikum eritromicin és a gombaellenes flukonazol és ketokonazol is.

    Nem kell azonban enzimgátlónak vagy -serkentőnek lenni ahhoz, hogy két gyógyszer hatással legyen egymás lebomlására.

    Ha mindketten ugyanazt az enzimet használják, az egy idő után telítődhet, és csak egy meghatározott részét képes lebontani a gyógyszereknek.

    Gyógyszerek hatása a kiválasztásra és a vese működésére

    Az utolsó találkozási pont a kiválasztásnál van, melynek színhelye leggyakrabban a vese. Gyakran a gyógyszerek a vese vízgyűjtő csatornáiba való átjutáshoz ugyanazt a transzport rendszert használják, akadályozva egymás átjutását.

    Hasznos linkek!

    Egyes vizelethajtók hatásához tartozik, hogy nem engedik a nátriumot visszaszívódni a vízgyűjtő csatornákból. A szervezet ezt kompenzálva visszaszívja például a lítiumot, ami súlyos toxicitáshoz vezethet. A vízgyűjtő csatornákból sok hatóanyag természetesen visszaszívódik, de ez nagymértékben függ az ott lévő víz kémhatásától.

    Ha ezt más gyógyszerek megváltoztatják, csökkenhet a visszaszívásuk. Ezt elsősorban mérgezéseknél használják ki az orvosok. Ha tudják mit nyelt le a páciens, sok esetben a megfelelő kémhatást okozó anyaggal gyorsíthatják a gyógyszer vagy méreg kiürülését.

    Óvatosan kell szedni!

    Mint láthatjuk, a kölcsönhatások csökkenthetik vagy növelhetik a gyógyszerek koncentrációját a hatás helyén. Az egyéni érzékenység jelentős különbsége miatt a betegek egy részénél nem jár káros következménnyel, ha a kölcsönhatás következtében megváltozik a gyógyszer koncentrációja, míg másoknál ez klinikai tüneteket okoz.

    Fokozódhat vagy csökkenhet a hatás, és mindkettő káros lehet.

    Végezetül megjegyzem, hogy nem azért íródott a cikk, hogy az itt olvasottak alapján bárki önkényesen módosítsa a gyógyszeradagját, hanem hogy bemutassa annak fontosságát, hogy mennyire kell vigyázni, miket szedünk együtt és a szedett gyógyszereket mindig fel kell sorolni, ha egy új orvos kezd kezelni bennünket.

    Dr. Kovács Anikó, gyógyszerészForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

    Módosítva: 2017.11.05 10:27, Megjelenés: 2017.11.05 10:27
   • Cikkajánló

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Influenza

    Influenza

    Dr. Gócs Viktor

    Milyen tünetekkel jár az influenza? Hogyan kell kezelni? Milyen szövődményei lehetnek?

    Az F-vitamin - avagy a telítetlen zsírsavak

    Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a vegyületeket a vitaminok csoportjába, ugyanis a szervezetünk egészséges működéséhez nagyobb mennyiség szükséges belőlük, mint a többi vitaminból.

    Mi a testhőmérséklet normál tartománya?

    A normális testhőmérséklet számos tényezőtől függ, ideértve az adott személy korát, nemét és aktivitási szintjét.

    A fogamzásgátlók és egyéb gyógyszerek kölcsönhatásai

    Jó tudni, hogy az orális fogamzásgátlók kölcsönhatásba léphetnek más, egyidejűleg alkalmazott szerekkel.Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló eseteket és lehetőségeket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.