• Miért tüsszög, ha napba néz minden negyedik ember? A tüsszögési reflex

    Szerző: KamaszPanasz

    Vannak, akik tüsszögnek, ha a napba néznek, ám erős fény is kiválthatja a tüsszögéssorozatot. Ez az úgynevezett tüsszögési reflex. Általában egymás utáni több, sorozatos tüsszögéssel jár, a tüsszögések közötti 2-3 másodperces szünettel.

     A jelenség a lakosság mintegy negyedét érinti. Hátterében a feltételezések szerint a háromosztatú ideg rendellenes működése áll, ez a felelős a tüsszögésért.

    Hirdetés

    Kutatások szerint összefüggés van eme ideg és a vizuális impulzusokat az agyba szállító idegek működése között. A látóideg túlstimulálása működésbe hozza a háromosztatú ideget, amely beindítja a tüsszögési folyamatot. Nemcsak a hirtelen fényhatás váltja ki a tüsszögési reflexet, hanem a hideg levegő hirtelen belélegzése és a túlságosan intenzív ízek (pl. túl mentolos rágógumi) is. A reflex dominánsan genetikus, azaz ha az egyik szülő is „nap-tüsszögő”, akkor 50 százalék az esély rá, hogy gyermekük is az lesz.

    Még a napra is lehetünk allergiásak?

    A napallergiáról akkor beszélünk, ha a kiütés nemcsak a napfénynek kitett helyeken, hanem akár a ruha alatt is jelentkezik. Ez a jelenség sokkal ritkább, mint az egyéb fénykiütések, amelyek csak a közvetlenül fénynek kitett helyeken jelentkeznek. A köznyelvben mégis ezekre használják a napallergia kifejezést.

    Miért lehet veszélyes a tüsszögési reflex?

    A fényre vagy Napra tüsszentés, a photic sneezing, veszélyes lehet a közlekedésben. Autós vagy kerékpáros egyaránt kaphat hirtelen ilyen ingert, amitől elránthatja a kormányt, balesetet okozva és szenvedve. Különösen veszélyes, amikor sötétből, például egy alagútból vagy aluljáróból hajtunk ki az erős külső fényre.

    Mivel a jelenségről még nem sokat tudnak, jelenleg antihisztaminokkal kezelik a súlyos naptüsszögést.

    (KamaszPanasz)

    Módosítva: 2019.10.17 03:06, Megjelenés: 2009.07.13 20:40
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    A COPD és tünetei

    A COPD és tünetei

    Dr. Zsuga Judit

    A COPD a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével (légúti szűkület) járó betegség.

    Vastag- és végbélszűrés

    Vastag- és végbélszűrés

    Kor Kontroll Társaság

    A vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve szűrésének jelentősége.

    Mindig fáradt? - A 7 leggyakoribb ok

    Ha sokszor elgondolkozik azon, vajon miért olyan fáradt mindig, nincs egyedül. Felmérések szerint minden öt megkérdezettből kettő érzi magát a hét nagy részében fáradtnak, és minden harmadik ember alváshiánnyal küzd.

    Ezért fázékonyabbak a nők, mint a férfiak

    A lakásban hosszú melegítőben és pulóverben lévő hölgy mellett kényelmesen megfér a pólós és rövid nadrágos férfi. Ha ismerős a kép, nem meglepő, már tudományos magyarázat is van arra, hogy miért fáznak jobban a nők.

    Mi okozhat tüsszentést?

    Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen távozása, ami hirtelen és figyelmeztetés nélkül történik. Bár a tünet meglehetősen bosszantó, általában nem jelent súlyos egészségügyi problémát.

    A lány, aki naponta 12 ezret tüsszent

    Ilyenkor ősszel úgy tűnhet, hogy mindenki köhög vagy tüsszög. Ugyanez a helyzet a 12 éves, virginiai lánnyal, aki első ránézésre semmiben nem különbözik kortársaitól. Ám ha valaki pár percre leül mellé, rögtön megtudja, mitől különleges.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.