Miért tüsszög, ha napba néz minden negyedik ember? A tüsszögési reflex

Szerző: KamaszPanasz

Vannak, akik tüsszögnek, ha a napba néznek, ám erős fény is kiválthatja a tüsszögéssorozatot. Ez az úgynevezett tüsszögési reflex. Általában egymás utáni több, sorozatos tüsszögéssel jár, a tüsszögések közötti 2-3 másodperces szünettel.

A jelenség a lakosság mintegy negyedét érinti. Hátterében a feltételezések szerint a háromosztatú ideg rendellenes működése áll, ez a felelős a tüsszögésért.

Kutatások szerint összefüggés van eme ideg és a vizuális impulzusokat az agyba szállító idegek működése között. A látóideg túlstimulálása működésbe hozza a háromosztatú ideget, amely beindítja a tüsszögési folyamatot. Nemcsak a hirtelen fényhatás váltja ki a tüsszögési reflexet, hanem a hideg levegő hirtelen belélegzése és a túlságosan intenzív ízek (pl. túl mentolos rágógumi) is. A reflex dominánsan genetikus, azaz ha az egyik szülő is „nap-tüsszögő”, akkor 50 százalék az esély rá, hogy gyermekük is az lesz.

Még a napra is lehetünk allergiásak?

A napallergiáról akkor beszélünk, ha a kiütés nemcsak a napfénynek kitett helyeken, hanem akár a ruha alatt is jelentkezik. Ez a jelenség sokkal ritkább, mint az egyéb fénykiütések, amelyek csak a közvetlenül fénynek kitett helyeken jelentkeznek. A köznyelvben mégis ezekre használják a napallergia kifejezést.

Miért lehet veszélyes a tüsszögési reflex?

A fényre vagy Napra tüsszentés, a photic sneezing, veszélyes lehet a közlekedésben. Autós vagy kerékpáros egyaránt kaphat hirtelen ilyen ingert, amitől elránthatja a kormányt, balesetet okozva és szenvedve. Különösen veszélyes, amikor sötétből, például egy alagútból vagy aluljáróból hajtunk ki az erős külső fényre.

Mivel a jelenségről még nem sokat tudnak, jelenleg antihisztaminokkal kezelik a súlyos naptüsszögést.

(KamaszPanasz)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Mi okozhat tüsszentést?

Tüsszögés során a szervezet az irritáló anyagokat távolítja el az orrból vagy a torokból. A tüsszentés a levegő erőteljes, önkéntelen...

A lány, aki naponta 12 ezret tüsszent

Ilyenkor ősszel úgy tűnhet, hogy mindenki köhög vagy tüsszög. Ugyanez a helyzet a 12 éves, virginiai lánnyal, aki első ránézésre semmiben nem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.