Hizlal-e a késői étkezés?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A rohanó életformának, a mindennapok szoros időbeosztásának egyik negatív következménye, hogy nem szánunk elegendő időt a főétkezésekre. A kapkodás, a sok teendő mellett, főleg ha még túlórázunk is, a vacsora időpontja sokszor kitolódik. A késői étkezés után pedig sokan kellemetlenül érzik magukat, hiszen lépten-nyomon azt halljuk, hogy ez egészségtelen és elhízáshoz vezethet. De vajon valóban így van?

Vannak, akik korábban, mások később szeretnek vacsorázni, ez egyéni adottság, mindkettő teljesen normális dolog. Ha szabadon, kedvünk és igényünk szerint választhatjuk meg a napi utolsó étkezés időpontját, sem a kora esti, sem a késő esti étkezéssel nincs gond.

Nem a vacsora időpontja, hanem a mennyisége számít

Kutatási eredmények igazolják, hogy testtömegünk szempontjából nem az étkezések időpontja, hanem a nap folyamán felvett összkalóriamennyiség, valamint az energiafelhasználás, tehát az anyagcsere a mérvadó. Energiát főként fizikai aktivitással használunk fel, és természetesen – bár jóval csekélyebb mértékben, de – a szellemi tevékenységekhez is szükséges. Tehát még azoknak sem kell félniük attól, hogy elhíznak, akik a munkájuk vagy egyéb elfoglaltságaik miatt kénytelenek késő este étkezni.

Mikor jelenthet problémát a késő esti étkezés?

A napi rohanásban a legtöbben alaposan megéheznek, és mire eljutnak a vacsoráig, már nehezebben tudják tartani a mértéket. A késői étkezéssel tehát az lehet a probléma, ha előtte olyan sokáig nem evett, hogy farkaséhesen áll neki a vacsorának. Ilyenkor ugyanis már igencsak nehéz mértéket tartani, és könnyen előfordulhat, hogy a szükségesnél több kalóriát vesz magához. Amennyiben ez gyakorta megtörténik, annak bizony már lehet súlygyarapodás a következménye. Ha napközben keveset és rendszertelenül étkezik, ez könnyen bekövetkezhet.

Az ideális az lenne, ha napi kalóriaszükségletünk bevitelét ötszöri étkezésre osztanánk el. Ha erre nincs lehetősége, akkor is próbálja tartani magát mindennap a legalább 3-4-szeri étkezéshez. Az egyenletesebben elosztott kalóriabevitellel megelőzhető a farkaséhség és a késő esti habzsolás.

Vannak, akiknek éjszakai pihenését, nyugalmát megzavarja a késő esti étkezés. De ez is egyénfüggő. Alapvetően az emésztőrendszert egy normál mennyiségű, de késő esti órákban elfogyasztott vacsora nem terheli meg. Ám vannak, akik érzékenyebbek erre. De nagyobb problémát csak egy kiadós késő esti lakoma jelenthet, ami után feszülő gyomorral nehezebben megy az elalvás. Mindenképpen ajánlott tehát a habzsolás elkerülése. Továbbá tanácsos nem azonnal lefeküdni étkezés után, hanem kis időt hagyni az emésztésre.

Tippek az egészséges táplálkozáshoz

Ügyeljen a kiegyensúlyozott, változatos étrendre, átgondoltan válassza meg, miket eszik a nap folyamán, hogy energiamérlege kiegyenlített legyen. Az egészséges étrend részét sok zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle, tejtermékek képezik, mértékkel fogyasztható hal, tojás, sovány húsok, kerülendők viszont a vörös húsok, a zsíros ételek, az édességek és az alkohol.

Mindemellett próbáljon meg időt szakítani a rendszeres fizikai aktivitásra, igyekezzen kerülni a stresszt és biztosítson megfelelő körülményeket a pihentető alváshoz.

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Forrás: gesundheit.de

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.