Falus: Magyarország nem használta ki az időjárásból eredő haladékot

Szerző: MTI

Falus Ferenc elmondta, hogy az átoltási arány jelenleg 3 százalékos, a hatékony megelőzéshez azonban 60 százalék lenne az optimális. A védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja, amely Falus Ferenc szerint jórészt tévhitekre és a bizalmatlanságra épít.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos úgy véli, hogy Magyarország egyelőre nem használta ki azt a haladékot, amelyet az újinfluenza-vírus terjedésében az őszi kedvező időjárás adott.

A nol.hu, Népszabadság online internetes oldal vasárnapi interjújában Falus Ferenc elmondta, hogy az átoltási arány jelenleg 3 százalékos, a hatékony megelőzéshez azonban 60 százalék lenne az optimális.

A védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja, amely Falus Ferenc szerint jórészt tévhitekre és a bizalmatlanságra épít.

Úgy fogalmazott: a "guta üt meg attól a sok hülyeségtől, ami ez ügyben - legtöbbször minden szakmai tényt meghazudtolva, áltudományos magyarázatok mögé bújtatva - elhangzik".

A tüdőgyulladás tünetei

A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
A tüdőgyulladás tünetei>>

Hozzátette azt is: ha tavaly, vagy tavalyelőtt a szezonális influenza-vakcinával senkinek nem volt problémája, most, amikor lényegében ugyanolyan vakcinával oltanak, mi vele a baj?

Véleménye szerint érdemes elgondolkozni azon is, hogy mi okozza a háziorvosi szakma ellenállását, valóban szakmai aggályok állnak-e a jelenség mögött.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért nem tisztázzák a vakcinagyártó tulajdonosi hátterét illető híreszteléseket, a tisztifőorvos azt mondta: a vakcina jó, a gyártója 16 éve szállít influenza elleni oltóanyagot a lakosságnak kiváló minőségben.

Pontosan maga sem ismeri a cég tulajdonosi hátterét, mondta, de az nem is érdekli. A kőbányai gyógyszergyár tulajdonosi háttere kit érdekel? - kérdezett vissza.

Terhesek - Kis kockázat vagy életveszély?

A terheseket illetően azt mondta, bár rajtuk nem tesztelnek gyógyszereket, de vannak esetek, amikor nekik is gyógyszereket kell szedniük. Erről sok tapasztalat, adat van.

Így arról is, hogy a terheseket miért kell védőoltásban részesíteni.

Arról is, hogy míg az oltás számukra kis kockázat, az újinfluenza viszont életveszélyes lehet.

Hangsúlyozta azt is: a Tisztifőorvosi Hivatal kommunikációja ebben az ügyben a kezdetektől egyértelmű: járvány lesz, a megbetegedések súlyos szövődményekkel járhatnak, és az oltás hatékonyan csökkentheti a kockázatokat, különösen a kiemelt kockázati csoportba tartozó terheseknél.

A mellékhatásokat firtató kérdésre elmondta: az oltóanyagban ólom nincs, higany viszont igen. Ez azonban szerinte nem minőségi kritérium, a higany thiomerzál formájában van benne, ami vízben oldódó, veszélytelen vegyület, kiürül a szervezetből.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.