H1N1: mi fog velem történni? (A sertésinfluenza prognózisa)

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A legtöbb H1N1-beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy komoly komplikációkkal jelentkezik.

Az emberek többségének szervezete a sertésinfluenzát kisebb betegségként kezeli, sokan anélkül meggyógyulnak, hogy orvoshoz mennének, vagy gyógyszert szednének. Az antiviriális készítmények alkalmazása segíti a gyorsabb gyógyulást és csökkenti a különböző szövődmények kialakulásának kockázatát.

A legfertőzőbbek a fertőzöttek a betegség első napjaiban. A tünetek első jelentkezését követő 5-7 napban a beteg könnyen megfertőzheti környezetét. Mikor a tünetek már 24 órája nem jelentkeznek, minden valószínűség szerint nem fertőz tovább.

A fentiek ellenére egyeseknél a betegség meglehetősen komoly lefolyású, ám ők általában a különböző, veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak. Természetesen az, hogy valaki a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartozik, nem feltétlenül jelenti azt, hogy súlyosabb lesz nála a betegség, mindössze arról van szó, hogy nagyobb ennek a kockázata.

Kik a veszélyeztetettek?

Veszélyeztetett csoportba tartoznak a:

  • várandós kismamák (különösen a terhesség utolsó három hónapjában),
  • öt év alatti gyermekek,
  • szív- és érrendszeri betegségben szenvedők,
  • tüdőbetegek, asztmások,
  • cukorbetegek,
  • vese-, máj-, vagy idegrendszeri betegségben szenvedők,
  • legyengült immunrendszerűek,
  • rákos betegek,
  • extrém túlsúllyal rendelkezők.

A súlyos betegeknek kórházi ápolásra, nagyobb dózisú antiviriális készítmény alkalmazására és esetleg légzéskönnyítő eszközök igénybevételére lehet szükségük. A kórházban fekvő betegeknél gyakori a tüdőgyulladás kialakulása az új influenza szövődményeként.

A halálozási arányokról jelenleg a szakértők még csak találgatni mernek, szerintük bármelyik érték lehet az egymillió megbetegedésből 4 és 600 között. Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniában a szezonális influenzában évente 300-400-an halnak meg.

Mindenképpen hívja orvosát, ha a gyógyszerszedés ellenére tovább romlik az állapota, vagy egy hét után sem tapasztal javulást.

H1N1 cikkek

A H1N1 védőoltás
Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. Őszintén a H1N1 vakcináról
H1N1 kisokos
A legfontosabb tudnivalók a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen - Mindent a H1N1 vírusról
H1N1 megelőzés és kezelés
Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. H1N1 kezelési és megelőzési módszerek

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Guardian/British Medical Journal; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.