• Megdöbbentő tapasztalat az alkoholos fertőtlenítőkről

    Szerző: Medipress

    Az alkohol alapú fertőtlenítő zselék rendszeres használata, amit a hatóságok az A(H1N1) pándémiás influenzajárvány idején javasoltak, alig befolyásolta a betegség fertőzési arányát.

    A vasárnap közzétett tanulmány eredményei szerint a pándémiás vírus és a hozzá hasonló törzsek inkább a levegő útján terjednek, mint fertőzött felületekkel való érintkezéssel. „A fokozott antivirális tevékenységgel rendelkező alkoholos kézfertőtlenítők nem tudták jelentős mértékben visszaszorítani a fertőzés gyakoriságát sem a rhinovírus, sem az influenzavírus esetében” – áll az Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) konferencián közzétett tanulmányban.

    Hirdetés
      H1N1 vírus
    Minden a H1N1 vírusáról a WEBBeteg>>

    A vizsgálat résztvevői 2009. augusztus 25 és november 9 között tíz héten keresztül körülbelül háromóránként fertőtlenítették a kezüket. Közülük százból negyvenketten kaptak rhinovírus fertőzést, a kontroll csoportban pedig százból ötvenegyen fertőződtek rhinovírussal. Ehhez hasonlóan a kézfertőtlenítő csoportból tizenketten kapták el a sertésinfluenzát, míg a kontroll csoport tagjai közül tizenöten fertőződtek sertésinfluenza vírussal.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

      „A kézfertőtlenítés nem csökkentette jelentős mértékben a vírusok által okozott betegségek gyakoriságát sem” – számoltak be a tanulmány szerzői, a Virginia Egyetem kutatói, Ronald Turner vezetésével. A tanulmányt a Dial Corporation finanszírozta, amely különböző tisztítószerek és kozmetikumok, többek között alkohol alapú kézfertőtlenítők gyártásával foglalkozik. „A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a kéz útján történő terjedés kevésbé lehet fontos a rhinovírus terjedésében, mint korábban feltételeztük” – írták a szerzők. „Az ilyen vírusok elleni védekezéshez a vírus levegő útján történő átvitelét kell fokozottan figyelembe venni.” Az egyik legrangosabb nemzetközi járványügyi konferencián, az ICAAC-on szeptember 12 és 15 között mintegy 12 ezer szakértő gyűlt össze Bostonban.

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2010.09.13 23:22
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Mi mindenre jó a pálinka? Tényleg van gyógyító hatása?

    Mint a tengeri hajósoknak a rum, a magyar embernek a pálinka volt az univerzális, külsőleg-belsőleg használható csodagyógyszer. Milyen előnyei és hátrányai vannak a fogyasztásának?

    Halálos alkoholmegvonás: a delirium tremens

    A delirium tremens olyan akut krízishelyzet, mely hirtelen alkoholmegvonás talaján fejlődik ki és potenciálisan halálos kimenetelű lehet. A jelenség az alkoholfüggőség által kialakított akut fizikális elvonási tünetek egyik legsúlyosabb formája.

    Alkoholizmus - Mit tehetnek a hozzátartozók?

    Kedves Doktornő, mit tehetnek a családtagjai azért a 78 éves férfiért, aki napi 4-6 üveg sört, 3-4 felest iszik, ettől rendkívül agresszívé és önveszélyessé válik. Ő maga nem ismeri be, hogy problémáit az ital okozza. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Ittasság, részegség vagy alkoholmérgezés?

    Ugyanazon mennyiségű alkohol a különböző személyeknél más-más fokú ittasságot-részegséget okoz, köszönhetően az egyéni toleranciának. Nagyobb mennyiségű ital fogyasztása vagy alacsonyabb alkoholtolerancia súlyos mérgezést okozhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.