Az alkoholos fertőtlenítők alig befolyásolták a vírus terjedését

Medipress
megjelent:

Az alkohol alapú fertőtlenítő zselék rendszeres használata, amit a hatóságok az A(H1N1) pándémiás influenzajárvány idején javasoltak, alig befolyásolta a betegség fertőzési arányát.

A vasárnap közzétett tanulmány eredményei szerint a pándémiás vírus és a hozzá hasonló törzsek inkább a levegő útján terjednek, mint fertőzött felületekkel való érintkezéssel. „A fokozott antivirális tevékenységgel rendelkező alkoholos kézfertőtlenítők nem tudták jelentős mértékben visszaszorítani a fertőzés gyakoriságát sem a rhinovírus, sem az influenzavírus esetében” – áll az Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy (ICAAC) konferencián közzétett tanulmányban.

H1N1 vírus
Minden a H1N1 vírusáról a WEBBeteg

A vizsgálat résztvevői 2009. augusztus 25 és november 9 között tíz héten keresztül körülbelül háromóránként fertőtlenítették a kezüket. Közülük százból negyvenketten kaptak rhinovírus fertőzést, a kontroll csoportban pedig százból ötvenegyen fertőződtek rhinovírussal. Ehhez hasonlóan a kézfertőtlenítő csoportból tizenketten kapták el a sertésinfluenzát, míg a kontroll csoport tagjai közül tizenöten fertőződtek sertésinfluenza vírussal.

„A kézfertőtlenítés nem csökkentette jelentős mértékben a vírusok által okozott betegségek gyakoriságát sem” – számoltak be a tanulmány szerzői, a Virginia Egyetem kutatói, Ronald Turner vezetésével. A tanulmányt a Dial Corporation finanszírozta, amely különböző tisztítószerek és kozmetikumok, többek között alkohol alapú kézfertőtlenítők gyártásával foglalkozik.

„A tanulmány eredményei arra utalnak, hogy a kéz útján történő terjedés kevésbé lehet fontos a rhinovírus terjedésében, mint korábban feltételeztük” – írták a szerzők. „Az ilyen vírusok elleni védekezéshez a vírus levegő útján történő átvitelét kell fokozottan figyelembe venni.” Az egyik legrangosabb nemzetközi járványügyi konferencián, az ICAAC-on szeptember 12 és 15 között mintegy 12 ezer szakértő gyűlt össze Bostonban.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.