H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

Dr. Csuth Ágnes
szerző: Dr. Csuth Ágnes, családorvos - WEBBeteg
megjelent:

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

Csokorba szedtük azokat a jó tanácsokat, melyek segítségével gyógyszer nélkül, csupán természetes módszerekkel sikerül csökkenteni a fertőzés rizikóját.

Természetes módszerek a H1N1 ellen

1. Minden alkalommal, ha bemegy munkahelyére, otthonába, bevásárlóközpontba, stb. amennyiben lehetősége van, mossa meg a kezét. Nem is gondolnánk, hogy egy egyszerű kézmosás mennyire sokat jelent a vírus terjedésének megakadályozásában.

2. Lehetőleg ne utazzon tömegközlekedési eszközökön, inkább induljon el korábban és menjen gyalog vagy autóval. Ha nem tudja elkerülni, próbáljon meg olyan járatot választani, melyen kevesebben szoktak lenni.

3. Mindig hordjon magával kézfertőtlenítőt, ha nem tud kezet mosni, ezeket akkor is használja, illetve kézmosás után is. Ezek olcsón beszerezhető, zselé állagú szerek, a legtöbb drogériában, patikában megvásárolhatóak. Lényegük, hogy használatukhoz nem szükséges víz, elég a kézbe dörzsölni, és megvárni, míg megszáradnak.

4. Legyen saját étkészlete és evőeszköze. Ha még nincs, vásároljon egy olyan tányért, poharat és evőeszközkészletet, melyet a munkahelyen csak ön használ. Így a tökéletlenül elmosogatott edények sem jelentnek veszélyt.

5. A bevásárlást próbálja meg a nyugalmasabb napokra, időpontokra időzíteni. Most az ünnepek előtt hatalmas tömeg van az üzletekben, nem érdemes a karácsonyi ajándékok megvásárlását a nagy forgalomban intézni. Inkább vegyen ki egy szabadnapot, reggel, kora délelőtt térképezze fel a boltok kínálatait, garantáltan sokkal kevesebb emberrel és potenciális vírushordozóval fog találkozni.

6. Kerülje a stresszt. A stressz az egyik legveszélyesebb immunrendszert gyengítő tényező. Mérlegelje a dolgok fontosságát, mielőtt felidegesíti magát, ne aggódjon minden apróságon, próbálj meg elkerülni, vagy ha nem megy, elsimítani a konfliktusokat.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról

7. Eddze a testét, de figyeljen oda a fokozatosságra. A testmozgás az egyik legjobb immunerősítő, mely mindenki számára könnyen megvalósítható. A gyors tempójú séta a legegyszerűbb módszer, nem igényel eszközt, jó minőségű cipőben és rugalmas talajon minden korosztály számára ideális mozgásforma. Azonban sportolni is csak óvatosan szabad, ha megerőlteti testét, az immunrendszerét is gyengíti, így nem lesz, ami felvegye a harcot a kórokozókkal.

8. Fogyasszon bőven természetes vitaminokat. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a mesterséges vitaminokkal sosem lehet azt a biohasznosulási százalékot elérni, mint a természetes vitaminokkal. Hiába tartalmazza egy adott készítmény a napi bevitel többszörösét, ha csak töredéke a hasznosul, ráadásul a mesterséges készítmények nem tartalmazzák a hasznosuláshoz szükséges kofaktorokat, ásványi anyagokat, enzimeket, koenzimeket, stb. Mielőtt bármilyen vitaminkészítményt vásárol, javasoljuk, kérje ki táplálkozástudományban jártas szakember véleményét.

9. Fogyasszon bőven pre- és probiotikumokat. A vastagbélflóra jótékony mikroorganizmusai az egész szervezet immunrendszerének szerves részét képezik. A napi rendszerességgel történő rostfogyasztás és probiotikumfogyasztás alapvető fontosságú az immunrendszer karbantartásában.

10. Figyeljen oda a bőséges folyadékfogyasztásra, hiszen az egészséges vízháztartás szintén alapvető a normális élettani folyamatok biztosításához.

11. Ez nem a tisztítókúrák ideje. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy-egy drasztikus, helytelenül végzett tisztítókúra nagyon legyengíti a szervezetet, ezáltal az immunrendszert is, nem szabad ilyenkor kiszámíthatatlan lefolyású tisztítókúrákba kezdeni.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

Ha már megbetegedett

1. Ne essen pánikba. A H1N1 típusú influenza vírust számos embertársunk szövődménymentesen átvészelte.

2. Amennyiben vírusfertőzésre utaló tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz, ne kezdjen öngyógyításba, mert az, aki az orvostudományban kevésbé jártas, nehezen ismeri fel az esetleges szövődmények kialakulását.

3. Kerülje a közösséget, a legjobb, ha otthon marad, próbálja meg teendőit másnak átadni, lehetőleg a boltba, a postára se menjen.

4. Kövesse pontosan orvosa utasításait.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.