10 dolog, mellyel növeli a H1N1 kockázatát – anélkül, hogy tudna róla

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés kockázatát.
Amennyiben zsebkendőbe vagy ingujjba tüsszent, rendszeresen és alaposan mos kezet, elkerüli a tömegeket, jó úton halad.

Ám mindezek ellenére meglehet, hogy akaratlanul is kiteszi magát a fertőzés veszélyének.

Túlzott aggódás

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre!

A betegségtől való rettegés és pánik betegít. Érdemes tudni, hogy a H1N1 összességében nem veszélyesebb, mint a szezonális influenza, és a betegek jelentős többsége teljesen felgyógyul.

Ugyanakkor kutatások bizonyították, hogy a görcsös aggodalom refluxot, insomniát, bőrkiütést, depressziót okozhat. Az így legyengült immunrendszer sokkal jobban ki van téve a H1N1 veszélyének.

Ölelkezés, csókolózás, kézrázás

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról.
Hol oltathatja be magát?

Mi olyan vesélyes egy egyszerű kezet rázásban? A már fertőzöttekkel való közeli kontaktus a legegyszerűbb módja a fertőződésnek.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az influenzaszezon teljes időtartamára antiszociálisnak kell lennie, de mindenesetre kerülje azokat a szituációkat, amikor elkaphatja a vírust.

Ha olyan szituációba kerül, mikor az egymás üdvözlése kikerülhetetlen, ne nyúljon a szeméhez és a szájához mindaddig, míg nem mosott kezet!

Dohányzás

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról

A cigarettázás gyengíti azokat a vékony, betegségek ellen küzdő kis szőrszálakat, melyek az orrjáratban helyezkednek el, és a bacik számára csapdaként működnek.

Tehát, a dohányzók szervezetee védtelenebb lesz a kórokozókkal szemben.

Mindemellett kutatások bizonyítják, hogy a H1N1 vírus a szezonális influenza vírusánál sokkal veszélyesebb a tüdőre, így a dohányosoknál - mivel a tüdejük már amúgy sem teljesen egészséges - nagyobb a megbetegedés és a szövődmények kockázata.

Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
A betegség megelőzése és kezelése

Túl sok testedzés

Egyes szokások, melyek mérsékelt mennyiségben hozzájárulnak az egészségesebb életmódhoz, eltúlozva gyengítik az immunrendszert.

"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
Interjú Falus Ferenccel

Például túlzott testmozgás esetén a szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz, különösen akkor, ha mindemellett esetleg nem megfelelő a táplálék- és folyadékbevitel, vagy az alvásmennyiség.

Ráadásul az edzőterme k kiváló helyszínt jelentenek a vírusok terjedéséhez, hiszen a meleg, nedves környezet ideális a szaporodásukhoz, és még a táskánkon haza is juttatjuk őket.
Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy hagyjon fel a testmozgással, hiszen ha jól csinálja, azzal erősíti az immunrendszerét!

Azonban a saját egészségének megóvása érdekében törölje le a gépeket, mielőtt használni kezdi őket, illetve használjon saját matracot! Edzés után pedig mihamarabb zuhanyozzon le, hogy a vírusoknak esélyük se legyen megtelepedni!

Alkoholfogyasztás

Az influenzaszezonban történő görbe esték mellékhatása nem csak egyszerű fejfájás vagy másnaposság lehet. Kutatások bizonyították, hogy rövid időn belüli nagy mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen - legalább 24 órára- legyengíti az immunrendszert!

Mindemellett az alkoholfogyasztás dehidratációt okoz, mely negatívan befolyásolja az orr-és szájnyálkahártya fertőzések elleni védekezőképességét.

Kizárólagosan az antibakteriális termékekre hagyatkozni

Először is vizsgálja meg a kézfertőtlenítő összetevőit! Ahhoz, hogy hatásos védelmet nyújtson , legalább 60 – 95 százalékban kell alkoholt, ethanolt vagy isoprophanolt tartalmaznia. Még ekkor sem hagyatkozhat rájuk teljesen!

Kiváló alternatívát jelentenek , ha nincs a közelben szappan és víz, ám vírusölő hatásuk nem bizonyított. Jelenleg úgy tűnik, még mindig a hagyományos kézmosás a legjobb módja az influenza elkerülésének.

Helytelen kézmosás

Sajnos az emberek többsége még mindig helytelenül mos kezet. A fertőzések ellen sokat segít a rendszeres – legalább napi 10 alkalommal történő, legalább 20 másodpercig tartó – kézmosás, ám általában a betegek 39 százaléka nem mos kezet köhögés vagy tüsszögés után.

Arcmaszk helytelen használata

H1N1 vírus
H1N1 vírus
Forrás

Sokan vannak olyanok, akiknél a fertőzésveszély sokkal nagyobb, mint másoknál.

Az ő számukra az arcmaszk viselése védelmet jelenthet, de csak ha szakszerűen használják azt.

Különösen a levételkor kell vigyázni arra, hogy az ne érjen a szemhez, orrhoz, archoz, illetve hogy csak a madzagnál fogva távolítsuk el, soha nem érintve az elülső, legfertőzöttebb részét.

A maszk kukába dobása után azonnal kezet kell mosni!

Túl korai gyógyszerszedés

A H1N1 okozta pánikhatás alatt sokan elkezdték az antivirális gyógyszerek szedését, anélkül, hogy szükségük lenne rá. Ezzel csak azt kockáztatják, hogy a vírus ezekre a gyógyszerekre egyre ellenállóbbá válik.

Túl kevés aggódás

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

Ez a megállapítás első olvasatra az első pontban leírtak totális ellentéte, azonban itt arra próbálunk utalni, hogy egészséges szemlélettel kell az új influenzához közelítenünk, a pánik és az érdektelenség között.

Könnyen gondolhatja úgy, hogy Ön erőteljes, egészséges fiatal, így nem fenyegeti a betegség. Noha az új influenza leginkább a 2 év alattiakat, terheseket, és a krónikus betegeket veszélyezteti, jó tudni, hogy csak a 65 év feletti korosztály élvez egyfajta immunitást vele szemben.

Ezért akármilyen erősnek is érzi magát, nem, árt megfogadni az influenza elleni védekezés fő szabályait!

További cikkek az új influenzáról

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.