• 10 dolog, mellyel növeli a H1N1 kockázatát – anélkül, hogy tudna róla

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés kockázatát.
    Amennyiben zsebkendőbe vagy ingujjba tüsszent, rendszeresen és alaposan mos kezet, elkerüli a tömegeket, jó úton halad.

    Ám mindezek ellenére meglehet, hogy akaratlanul is kiteszi magát a fertőzés veszélyének.

    Hirdetés

    Túlzott aggódás

    H1N1-teszt
    Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
    Válaszoljon a kérdésekre!

    A betegségtől való rettegés és pánik betegít. Érdemes tudni, hogy a H1N1 összességében nem veszélyesebb, mint a szezonális influenza, és a betegek jelentős többsége teljesen felgyógyul. 

    Ugyanakkor kutatások bizonyították, hogy a görcsös aggodalom  refluxot, insomniát, bőrkiütést, depressziót okozhat. Az így legyengült immunrendszer sokkal jobban ki van téve a H1N1 veszélyének.

    Ölelkezés, csókolózás, kézrázás

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát?

    Mi olyan vesélyes egy egyszerű kezet rázásban? A már fertőzöttekkel való közeli kontaktus a legegyszerűbb módja a fertőződésnek.

    Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az influenzaszezon teljes időtartamára antiszociálisnak kell lennie, de mindenesetre kerülje azokat a szituációkat, amikor elkaphatja a vírust.

    Ha olyan szituációba kerül, mikor az egymás üdvözlése kikerülhetetlen, ne nyúljon a szeméhez és a szájához mindaddig, míg nem mosott kezet!

    Dohányzás

     Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról

    A cigarettázás gyengíti azokat a vékony, betegségek ellen küzdő kis szőrszálakat, melyek az orrjáratban helyezkednek el, és a bacik számára csapdaként működnek.

    Tehát, a dohányzók szervezetee védtelenebb lesz a kórokozókkal szemben.

    Mindemellett kutatások bizonyítják, hogy a H1N1 vírus a szezonális influenza vírusánál sokkal veszélyesebb a tüdőre, így a dohányosoknál  - mivel a tüdejük már amúgy sem teljesen egészséges - nagyobb a megbetegedés és a szövődmények kockázata.

    Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket. A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.
    A betegség megelőzése és kezelése

    Túl sok testedzés

    Egyes szokások, melyek mérsékelt mennyiségben hozzájárulnak az egészségesebb életmódhoz, eltúlozva gyengítik az immunrendszert.

     "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel
    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.
    Interjú Falus Ferenccel

    Például  túlzott testmozgás esetén a szervezetnek időre van szüksége a regenerálódáshoz, különösen akkor, ha mindemellett esetleg nem megfelelő a táplálék- és folyadékbevitel, vagy az alvásmennyiség.

    Ráadásul az edzőterme k kiváló helyszínt jelentenek a vírusok terjedéséhez, hiszen a meleg, nedves környezet ideális a szaporodásukhoz, és még a táskánkon haza is juttatjuk őket.
    Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy hagyjon fel a testmozgással, hiszen ha jól csinálja, azzal erősíti az immunrendszerét!

    Azonban a saját egészségének megóvása érdekében törölje le a gépeket, mielőtt használni kezdi őket, illetve használjon saját matracot! Edzés után pedig mihamarabb zuhanyozzon le, hogy a vírusoknak esélyük se legyen megtelepedni!

    Alkoholfogyasztás

    Az influenzaszezonban történő görbe esték mellékhatása nem csak egyszerű fejfájás vagy másnaposság lehet. Kutatások bizonyították, hogy rövid időn belüli nagy mennyiségű alkohol fogyasztása jelentősen  - legalább 24 órára-  legyengíti az immunrendszert!

    Mindemellett az alkoholfogyasztás dehidratációt okoz, mely negatívan befolyásolja az orr-és szájnyálkahártya fertőzések elleni védekezőképességét.

    Kizárólagosan az antibakteriális termékekre hagyatkozni

    Először is vizsgálja meg a kézfertőtlenítő összetevőit! Ahhoz, hogy hatásos védelmet nyújtson , legalább 60 – 95 százalékban kell alkoholt, ethanolt vagy isoprophanolt tartalmaznia. Még ekkor sem hagyatkozhat rájuk teljesen!

    Kiváló alternatívát jelentenek , ha nincs  a közelben szappan és víz, ám vírusölő hatásuk nem bizonyított. Jelenleg úgy tűnik, még mindig a hagyományos kézmosás a legjobb módja az influenza elkerülésének.

    Helytelen kézmosás

    Sajnos az emberek többsége még mindig helytelenül mos kezet. A fertőzések ellen sokat segít a rendszeres – legalább napi 10 alkalommal történő, legalább 20 másodpercig tartó – kézmosás, ám általában a betegek 39 százaléka nem mos kezet köhögés vagy tüsszögés után.

    Arcmaszk helytelen használata

    H1N1 vírus
    Forrás

    Sokan vannak olyanok, akiknél a fertőzésveszély sokkal nagyobb, mint másoknál.

    Az ő számukra az arcmaszk viselése védelmet jelenthet, de csak ha szakszerűen használják azt.

    Különösen a levételkor kell vigyázni arra, hogy az ne érjen a szemhez, orrhoz, archoz, illetve hogy csak a madzagnál fogva távolítsuk el, soha nem érintve az elülső, legfertőzöttebb részét. 

    A  maszk kukába dobása után azonnal kezet kell mosni!

    Túl korai gyógyszerszedés

    A H1N1 okozta pánikhatás alatt sokan elkezdték az antivirális gyógyszerek szedését, anélkül, hogy szükségük lenne rá. Ezzel csak azt kockáztatják, hogy a vírus ezekre a gyógyszerekre egyre ellenállóbbá válik.

    Túl kevés aggódás

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen

    Ez a megállapítás első olvasatra az első pontban leírtak totális ellentéte, azonban itt arra próbálunk utalni, hogy egészséges szemlélettel kell az új influenzához közelítenünk, a pánik és az érdektelenség között.

    Könnyen gondolhatja úgy, hogy Ön erőteljes, egészséges fiatal, így nem fenyegeti a betegség. Noha az új influenza leginkább a 2 év alattiakat, terheseket, és a krónikus betegeket veszélyezteti, jó tudni, hogy csak a 65 év feletti korosztály élvez egyfajta immunitást vele szemben.

    Ezért akármilyen erősnek is érzi magát, nem, árt megfogadni az influenza elleni védekezés fő szabályait!

    További cikkek az új influenzáról

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.12.14 19:05, Megjelenés: 2009.12.14 19:05
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    "39 fokos lázam lett H1N1 oltás után - Normális ez?"

    "24 éves férfi vagyok, a védőoltás beadása után 3 nappal megbetegedtem, a lázam 39,3 fokos is volt. Mi az esélye annak, hogy szövődmény alakulhat ki?" Az orvos válaszol.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 - A járvány terjedése Európában

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás megbetegedések gyakorisága kontinensünkön.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    Új influenza - Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

    Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.