Nagyon jó a magyar H1N1 vakcina

MTI
megjelent:

Nagyon jó minősítést kapott a H1N1 vírus elleni magyar védőoltás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában - közölte a világszervezet magyarországi irodája az MTI-vel szerdán.

A magyar oltóanyag, mivel teljes vírusból készül, kiváltja azt az immunválaszt, amelyet a természetes immunitás adna egy, a H1N1-fertőzésen átesett emberben, és egy dózis elegendő a megfelelő immunválasz kiváltásához - tartalmazza az irodavezető közleménye.

Pusztai Zsófia hozzátette: az eddigi klinikai tapasztalatok azt igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthető, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenzaoltás.

Közlése szerint Európában a magyarországi Omninvest az elsők között állította elő a védőoltást a megszokott, több évtizedes múlttal rendelkező, szezonális influenza elleni oltási gyártási technológia alapján. A vakcina inaktivált, teljes vírust tartalmaz. Később több gyógyszergyártó cég is piacra dobta az új influenza elleni inaktivált vírusból készült vakcináját, amelyek mindegyike, az előállítási technológiától függetlenül, jól alkalmazható.

Kitért arra: a járvány egyelőre itthon mérsékeltnek tekinthető, a szomszédos Ukrajnában azonban az utóbbi napokban robbanásszerűen súlyosbodott az új influenza okozta egészségügyi helyzet. A legfrissebb jelentések szerint több mint egymillió fertőzött beteget regisztráltak Ukrajnában, 174 esetben halálos volt a vírus. Szerbia, Bulgária és Románia is egyre erősödő országos járványról beszél, nem hivatalos jelentések szerint pedig Fehéroroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán is egyre több súlyos esetről számol be, miközben Európa nyugati részén is több országban gyorsan terjed a járvány - tette hozzá.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A kutatás részletei

Április óta 423 ember halálát okozta a H1N1 vírus Európában és összesen 6592 emberét a világban. Amerikai adatok szerint az áldozatok 30 százalékánál nem igazoltak krónikus alapbetegséget, azaz egészséges, fiatal felnőttek voltak - áll a közleményben.

Októberben több európai országban megindult az oltási kampány. Annak ellenére, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben ugrásszerűen nőtt az oltásra jelentkezők száma, az oltottak aránya nagyon alacsony, a 10 százalékot se éri el. Szakértők szerint a teljes lakosság több mint 50 százalékának kellene megkapnia az oltást ahhoz, hogy a járvány megfékezhető legyen.

A WHO magyarországi irodájának vezetője felhívta a figyelmet a H1N1 vírus elleni oltás fontosságára. "Különösen fontos a magas kockázati csoportba tartozók, a krónikus betegek, asztmások, cukorbetegek, terhes nők és kiskorú gyermekek oltása. A védettség kialakulásához minimum két hétre van szükség, ezért ajánlott a védőoltás mihamarabbi igénybevétele" - olvasható Pusztai Zsófia közleményében.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.