H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

Szerző: WEBBeteg

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a
WEBBetegen!

Az új influenza tünetei

Honnan tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. A H1N1 tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, izomfájdalmak, esetleg hasmenés. A szezonális influenza és a H1N1 tüneteihez láz, erősebb végtagfájdalom, száraz köhögés, kimerültség és esetenként, a tünetek megjelenésekor hasmenés tartozik. Laboratóriumi teszt nélkül nehéz megkülönböztetni őket egymástól. Bővebben: Honnan tudjuk, hogy H1N1 fertőzésünk van?

Hogyan terjed a betegség?

A vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat.

Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet. Bővebben: A sertéshús nem veszélyes

Kiket veszélyeztet leginkább az új influenza?

Kutatások szerint a halálesetek 87 százaléka, a súlyos tüdőgyulladásoknak pedig 71 százaléka történt az 5 és 59 év közötti korosztályban, míg a 2006-2008 között lezajlott szezonális influenzáknál ezek átlagos aránya 17, illetve 32 százalék volt. A kutatók úgy vélik, azok védettebbek valamelyest, akik gyerekkorukban találkoztak az 1957-es világjárványt okozó H1N1 vírussal. Bővebben: A fiatalokat sújtja jobban az új influenza

Akkor is megfertőződhetek H1N1-gyel, ha egészséges vagyok?

Az eddigi legnagyobb elemzés alapján a kórházi kezelésre szorult amerikai új influenzás betegek mintegy felének nem volt asztmája vagy más olyan krónikus állapota, amely a szakemberek szerint a H1N1-fertőzés miatti súlyos szövődmények kockázati tényezőjének számít. Bővebben: A kórházi ápolásra szorult felnőttek 46 százaléka a fertőzés előtt egészséges volt

A beoltottaktól is el lehet kapni a vírust?

Aki megkapta az oltást, az is tudja terjeszteni a H1N1-et, így csak az oltás és a fertőtlenítés együtt tudja megállítani az újinfluenza terjedését. Amikor a vírus a szervezetben van, az oltás ellenére tovább lehet terjeszteni. Úgy is előfordulhat ez, hogy az illető meg sem betegszik, de például nem mos kezet. Ekkor az élő vírust, amely életképes lehet a kezén, tovább tudja adni. Bővebben: Hogyan terjed a vírus?

Hogyan és mennyiért juthatok hozzá a vakcinához?

Patikakereső
Gyógyszertár-adatbázisunk megtalálhatja a lakóhelyéhez legközelebb eső patikát. Patikakereső

Az új eljárásrend alapján az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból egy bizonyos mennyiséget. Ez a mennyiség független attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e az oltásból vagy sem.

A patikák a vakcinát maximum 1930 forintért árusíthatják.A térítésmentes vakcinákat a krónikus betegek és a kijelölt veszélyeztetett csoportok nem a gyógyszertárakban, hanem a háziorvosuktól kérhetik.Ők pedig nem az EKI-től, hanem az ÁNTSZ helyi intézeteitől kapják meg.

Milyen mellékhatásokkal kell számolni, ha beoltatjuk magunkat?

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A részletesen a szezonális iinfuenza elleni oltásról

"Az esetleges komplikációk, mint például fájdalom vagy duzzanat az injekció helyén a várt arányban jelentkeznek, mely hasonló a szezonális influenzaoltásnál tapasztaltakhoz. A vakcina biztonságosságát illetően a jelenlegi tapasztalatok igen jók" - áll a WHO közleményében.

Az oltás kapcsán esetenként fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony immunválasz kialakításához, és ezért nélkülözhetetlenek. Ezek a mellékhatások enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyeket az évtizedek óta alkalmazott - hasonló technológiával készült - szezonális influenza elleni oltások során alakulnak ki.

Tévhit, hogy az influenza elleni védőoltás veszélyesebb, mint maga az új, világjárványt okozó influenza. Míg az influenzához köthető halálozási esély 1:1000 körüli, addig a védőoltás által bekövetkező halálesetek mindezidáig nem tekinthetőek bizonyítottnak.

Ha nem akarja beoltatni magát

Amennyiben nem szeretné beoltatni magát, akkor is számtalan módja van a védekezésnek:

 • Mosson kezet minél gyakrabban, és ne piszkálja a szemét, száját, orrát!
 • Ha tüsszent, azt a könyökével takarja el, mert így tudja leginkább távol tartani a kezétől a kórokozókat!
 • Fontos az egészséges életmód: táplálkozzon egészségesen, aludjon eleget és rendszeresen mozogjon!
 • Ha mégis megbetegszik, feltétlenül keresse fel orvosát, és kerülje a közösséget. Az első láztalan napot követő 24 órában még maradjon otthon, pihenjen. Így Ön is hamarabb meggyógyul, és másokat sem fertőz meg!

Kinek ajánlott a védőoltás?

Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani. A pneumococcus elleni amerikai tömeges vakcinálás esetében például azt tapasztalták, hogy a csecsemők oltásával a nagyszülők körében is csökkent a tüdőgyulladás előfordulási gyakorisága.

A szezonális influenza elleni oltás leginkább a 6 hónap-18 éves korosztálynak, az immunrendszeri megbetegedésben szenvedőknek, azoknak a nőknek, akik gyermeket terveznek, az 50 év felettieknek, és az egészségügyi dolgozóknak ajánlott. Azoknak, akik már átestek egyszer H1N1 fertőzésen, nem szükséges a védőoltás.

Terhesség és H1N1

A terhesség és a H1N1 vírus kombinációja komoly veszélyforrást jelent. Amennyiben terhes, és úgy gondolja elkaphatta aH1N1-et, azonnal keresse fel az orvosát. A terhes nők, még akkor is, ha egészségesek, négyszer nagyobb eséllyel betegedhetnek, vagy halhatnak meg a sertésinfluenzában, mint azok, akik nem várnak gyermeket. Ráadásul a sertésinfluenzában elhalálozott kismamák jelentős többségének nem volt semmilyen másfajta betegsége, mikor megkapta a vírust. A magzatra is veszélyes a betegség

Kik és hol juthatnak ingyenes védőoltáshoz?

A magyar állam a következőknek ajánlja fel a térítésmentes vakcinát, melyet a háziorvosi, a házi gyermekorvosi, az iskolaorvosi, a foglalkozás-egészségügyi orvosi szolgálatnál kérhető:

1. ütem

H1N1 vírus
H1N1 vírus
Forrás

Egy évesnél idősebb, súlyos betegség kockázatának kitett, a szezonális influenza által is veszélyeztetett csoportok (az oltásokat a legsúlyosabb állapotban lévő betegeknél kell megkezdeni):

 • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
 • kóros elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
 • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas vérnyomás betegséget)
 • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIVpozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is)
 • krónikus máj- és vesebetegek
 • anyagcsere betegségben szenvedők, pl. diabéteszesek
 • várandós nők, valamint azok, akik a következő néhány hónapban tervezik, hogy teherbe esnek
 • egészségügyi vagy ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs intézmények, átmeneti elhelyezést nyújtó intézmények, lakóotthonok dolgozói, továbbá ezen intézményekben huzamosabb ideig ápolt/gondozott 12 hónaposnál
  idősebb személyek.

A lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető személyek (300 000 fő)

2. ütem

Egészséges gyermekek védőoltása kampányoltások révén:

 • 12- 36 hó közötti, közösségbe járó csecsemők és kisgyermekek és az intézmények dolgozói

A nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói, továbbá a kollégiumban lakó diákok.

3. ütem

 • A 12 hónapos, vagy annál fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők.

Antivirális készítmények: gyors és hatékony gyógyítás

A H1N1 elleni vakcina körül dúló szakmai és politikai háború zajai mellett alig lehetett mostanában hallani azokról az orvosságokról, amelyek nem a megelőzésben, hanem az influenzás megbetegedés gyors és hatékony gyógyításában játszanak kulcsszerepet.

Az influenzás tünetek kialakulását követő 48 órán belül megkezdett antivirális gyógyszerrel történő kezelés körülbelül 1-2 nappal lerövidítheti az influenza A és B által okozott betegség időtartamát.

Új influenza és a daganatos betegségek

A daganatos betegek is benne vannak a rizikócsoportban, akiknek veszélyeztetettségük miatt az állam már első körben ingyenesen biztosítja a H1N1 influenzavírus elleni oltóanyagot, hasonlóan a szív- és érrendszeri betegekhez, az idős emberekhez vagy a kiemelten veszélyeztetett munkakörben – például az egészségügyben – dolgozókhoz.

A magyarázat: úgy vélik, hogy a más betegségek miatt legyengült immunrendszerű embereknél nemcsak a fertőzésveszély nagyobb, hanem az influenzavírus miatti szövődmények kockázata is.

Miért van ekkora vita az oltóanyag körül?

Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus
Nem lélegezhetünk fel akkor sem, ha elhagyja hazánkat a világjárvány, a pandémiát okozó H1N1 vírus ugyanis még csaknem 3 évig fenyegeti a lakosságot. H1N1 és szezonális influenza: együttesen fokozott veszélyt jelentenek

Egy teljesen új jelenséggel állunk szemben, és bármilyen fejlett is a tudomány, a vírus mindig egy lépéssel előttünk jár, hiszen például a betegség erejét csak akkor ismerhetjük, ha már többen átestek rajta. Nem csoda, hogy a nemzetközi járványügyi hatóságok szokatlanul gyorsan változtatják ajánlásaikat, hiszen maga a vírus is folyamatosan változik.

Ezzel magyarázható, hogy eleinte kötelező volt minden egyes gyanús esetben a virális diagnosztika, majd ezt feloldották, eleinte az antivirális kezelést megelőzési céllal is javasolták bizonyos rizikó-csoportokban, majd ennek az ellenkezőjét tanácsolták. Ez teljesen érthető, hiszen most, a járvány terjedésével egy időben kell a tapasztalatokat, az információkat gyűjteni.

Kérdése van? Kérdezzen orvos szakértőnktől!

Mi a teendő? Töltse ki a H1N1-kérdőívet!

(WEBBeteg összeállítás, lektorálta: Dr. Rákóczi Éva, infektológus)

További cikkek az új influenzáról

(Lektorálta: Dr. Rákóczi Éva, infektológus)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

Hasznos tudnivalók az új...

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.