H1N1 - Nem is annyira új ez a vírus

MTI
megjelent:

A H1N1-vírus sok tekintetben új az emberiségnek, ám az egyik kulcstulajdonságában a legközelebbi rokona az 1918-as pandémiás vírus - jelentették be szerdán amerikai kutatók.

Megállapításaik hatékonyabb vakcinák tervezéséhez vezethetnek, valamint magyarázatot adhatnak arra, miért kímélte az újinfluenza az idősebbeket. Mint Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetének (NIAID) igazgatója elmondta, váratlan hasonlóságokat tárt fel egy tanulmány a két, pandémiát okozó influenzavírus-törzs között.

Két tanulmány mutatta ki, hogy a vírusok hemagglutinin nevű része, amely a H1N1-ből a H jelzés (a burok egyik antigénje), és amelyet arra használ a vírus, hogy megfertőzze a sejteket, nagyon hasonló a két pandémiás törzsben.

Az egyik tanulmányban, melyet a Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban közöltek, a NIAID munkatársai az 1918-as vírus felhasználásával készült vakcinával oltották be a kísérleti egereket.

Miután ezeket az állatokat megfertőzték a H1N1 új vírusával, a vakcinált rágcsálók túlélték, ám a védelem nélküliek közül sok elpusztult.

További cikkek az új influenzáról

A folyamat fordítva is működött, a 2009-es H1N1 vírus felhasználásával készült vakcinával immunizált egereket az 1918-as törzzsel fertőzve meg, a védett kísérleti állatok életben maradtak. A kutatókat meglepte a vakcinákra adott keresztvédettség.

Az influenzavírusok folyamatosan változnak, ezért a teljes védettséghez az embereket minden évben frissen összeállított formulával kell beoltani.

Az új eredmények abban is segíthetnek, hogy létrehozhassanak a későbbiekben egy univerzális vakcinát, amely valamennyi vírustörzs ellen véd.

A másik tanulmány a Science tudományos magazinban jelent meg. Ebben a kutatásban Ian Wilson, a kaliforniai Scripps Research Institute munkatársa csoportjával kristályosította az 1918-as és a 2009-es H1N1 vírusok hemagglutinin részét, hogy felvételeket készíthessenek e fehérjék szerkezetéről.

"A 2009-es vírus egyes részei figyelemre méltó módon hasonlítanak a XX. század elején elterjedt emberi H1N1 vírusokhoz" - mondta el Wilson. 1957-ig az 1918-as pandémiás vírus leszármazottai keringtek.

Abban az évben helyettesítette őket egy új vírus, melynek jele H2N2, mert H és N részének szerkezete is más volt.

(MTI)

Frissítve: 2010.03.25. 12:21, Megjelent: 2010.03.25. 12:21
Címkék: H1N1 téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.