H1N1 - Nem is annyira új ez a vírus

Szerző: MTI

A H1N1-vírus sok tekintetben új az emberiségnek, ám az egyik kulcstulajdonságában a legközelebbi rokona az 1918-as pandémiás vírus - jelentették be szerdán amerikai kutatók.

Megállapításaik hatékonyabb vakcinák tervezéséhez vezethetnek, valamint magyarázatot adhatnak arra, miért kímélte az újinfluenza az idősebbeket. Mint Anthony Fauci, az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Országos Intézetének (NIAID) igazgatója elmondta, váratlan hasonlóságokat tárt fel egy tanulmány a két, pandémiát okozó influenzavírus-törzs között.

H1N1-teszt
Új influenzára utalnak a tünetei? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.
Válaszoljon a kérdésekre!

Két tanulmány mutatta ki, hogy a vírusok hemagglutinin nevű része, amely a H1N1-ből a H jelzés (a burok egyik antigénje), és amelyet arra használ a vírus, hogy megfertőzze a sejteket, nagyon hasonló a két pandémiás törzsben.

Az egyik tanulmányban, melyet a Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban közöltek, a NIAID munkatársai az 1918-as vírus felhasználásával készült vakcinával oltották be a kísérleti egereket.

Miután ezeket az állatokat megfertőzték a H1N1 új vírusával, a vakcinált rágcsálók túlélték, ám a védelem nélküliek közül sok elpusztult.

További cikkek az új influenzáról

A folyamat fordítva is működött, a 2009-es H1N1 vírus felhasználásával készült vakcinával immunizált egereket az 1918-as törzzsel fertőzve meg, a védett kísérleti állatok életben maradtak. A kutatókat meglepte a vakcinákra adott keresztvédettség.

Az influenzavírusok folyamatosan változnak, ezért a teljes védettséghez az embereket minden évben frissen összeállított formulával kell beoltani.

Az új eredmények abban is segíthetnek, hogy létrehozhassanak a későbbiekben egy univerzális vakcinát, amely valamennyi vírustörzs ellen véd.

A másik tanulmány a Science tudományos magazinban jelent meg. Ebben a kutatásban Ian Wilson, a kaliforniai Scripps Research Institute munkatársa csoportjával kristályosította az 1918-as és a 2009-es H1N1 vírusok hemagglutinin részét, hogy felvételeket készíthessenek e fehérjék szerkezetéről.

"A 2009-es vírus egyes részei figyelemre méltó módon hasonlítanak a XX. század elején elterjedt emberi H1N1 vírusokhoz" - mondta el Wilson. 1957-ig az 1918-as pandémiás vírus leszármazottai keringtek.

Abban az évben helyettesítette őket egy új vírus, melynek jele H2N2, mert H és N részének szerkezete is más volt.

(MTI)

Módosítva: 2010.03.25 12:21, Megjelenés: 2010.03.25 12:21
Címkék: H1N1, Influenza
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Onkológia Onkológia

Mennyiben lehet ma az ellátás személyre szabott?

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Terhesség és H1N1 fertőzés -...

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.