• A H1N1 és a kóros elhízás

    Szerző: MTI

    A H1N1 akkor jelent különösen nagy veszélyt, ha a beteg kórosan elhízottnak számít, azaz testtömeg-indexe meghaladja a negyvenet - vélik amerikai kutatók a statisztika alapján.

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009 őszén a H1N1 vírus okozta influenzát milliókat veszélyeztető világjárványnak jósolta. Az egész világot súlyosan érintő pandémia szerencsére elmaradt, de minden országban voltak súlyos fertőzések, betegek, akik gépi lélegeztetésre szorultak és végül életüket vesztették.

    Hirdetés

    Janice K. Louie és munkacsoportja Kalifornia egészségügyi statisztikáját dolgozta fel. Részletesen értékelték azokat az eseteket, amikor 2009-ben négy hónap alatt influenza-fertőzés miatt kórházi kezelésre kényszerültek a betegek. A statisztikában csak a 20 évesnél idősebb felnőttek szerepeltek. Ebben az időszakban 534 felnőtt beteget vittek kórházba virusfertőzésnek megfelelő tünetekkel, és a vizsgálatok igazolták is a H1N1 vírus jelenlétét. A fertőzöttek 43 százaléka ötvenévesnél idősebb volt, és 72 százalékuk kórházi ápolását súlyos influenzának megfelelő tünetek tették szükségessé.

    Az influenza miatti kórházba fölvett felnőttek 51 százaléka a testtömeg-index alapján elhízottnak minősült. A WHO szerint túlsúlyos az az ember, akinek testtömegindexe (BMI) 25-29,9 közötti, elhízott pedig az, akinek mutatója 30 fölötti. (A testtömegindexet a kilogrammban megadott testtömeg és a méterben megadott magasság négyzetének hányadosa adja meg.) A Clinical Infectious Diseases szaklap februári számában megjelenő tanulmányukban a kutatók hangsúlyozzák, hogy az 51 százalékban elhízott felnőttek a kaliforniai átlag kétszeresét jelentik. Az influenzában meghaltak 61 százaléka volt 30-as testtömeg indexnél kövérebb, sőt a halottak 31 százalékának indexe meghaladta a 40 egységet, tehát ezek súlyosan elhízottnak számítottak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    "A súlyosan elhízott embereket, akiknek testtömeg indexe eléri, vagy meghaladja a 40 egységet, influenza ellen évente oltani kell. Orvosuknak külön figyelni kell ezekre az emberekre, és ha a vírusfertőzés tünetei megjelennek, fontos a gyors diagnózis és a sürgős kezelés" - írja a munkacsoport vezetője.Az amerikai tanulmány közzétételével egy időben jelentették be itthon, hogy idén a H1N1 vírus első hazai áldozata egy súlyosan elhízott férfi volt, akit nem oltottak be influenza ellen.

    (MTI)

    Módosítva: 2011.01.15 15:37, Megjelenés: 2011.01.15 15:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Influenza

    Influenza

    MTI

    A múlt héten tovább csökkent az influenzaszerű megbetegedések száma.

    Nem lát élesen?

    Nem lát élesen?

    Dr. Árvay Anita

    Unja már a szemüveget és a kontaktlencsét? Megoldás lehet a lézeres szemműtét! (x)

    "39 fokos lázam lett H1N1 oltás után - Normális ez?"

    "24 éves férfi vagyok, a védőoltás beadása után 3 nappal megbetegedtem, a lázam 39,3 fokos is volt. Mi az esélye annak, hogy szövődmény alakulhat ki?" Az orvos válaszol.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    H1N1 fertőzés és a bakteriális tüdőgyulladás

    Az Infektológiai Szakmai Kollégium közzétette a H1N1 fertőzéssel kapcsolatos terápiás ajánlását. Az eddigiekben a legnagyobb bizonytalanságot az okozta, kinek, mikor, hogyan kezdjék el a vírus elleni kezelést.

    10 dolog, mellyel növeli a H1N1 kockázatát – anélkül, hogy tudna róla

    Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés kockázatát.
    Amennyiben zsebkendőbe vagy ingujjba tüsszent, rendszeresen és alaposan mos kezet, elkerüli a tömegeket, jó úton halad.

    H1N1 - A járvány terjedése Európában

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás megbetegedések gyakorisága kontinensünkön.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA