Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

Bizonyítékot találtak arra, hogy a az immunrendszer felismeri a H1N1 egyes részeit, melyek nagyon hasonlítanak a régebbi , hagyományos influenzavírusra.

„Azt tapasztaltuk, hogy az új influenza hasonlít a szezonális influenzához, mely egyfajta immunitást jelenthet azok számára, akik korábban abban betegedtek meg. Mindez azt feltételezi, hogy a betegség általános lefolyása mégsem lesz olyan súlyos, mint attól korábban tartottunk” – nyilatkozta Alessandro Sette, a La Jolla Institute Infektológiai Központjának igazgatója.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A kutatás részletei a szezonális influenza elleni oltásról

A fent említettek magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért van az, hogy az idősebbeket kevésbé súlyosan érinti az új influenza. Ők a korábbi szezonális influenzás megbetegedéseik, vagy az az ellen kapott oltás révén egyfajta immunitásra tettek szert. Az ő immunrendszerük T-sejtjei (immunsejt) a sertésinfluenza markerjeinek jelentős részét felismeri. Mindez persze nem jelenti azt, hogy teljesen védettek lennének a betegséggel szemben.

A sertésinfluenza mára már több millió embert fertőzött meg, és csak az Egyesült Államokban már 3900 halálos áldozatot szedett.

Kettős védelem

Az emberi immunrendszernek kétféle védekezése van. Az antitestek a fertőzések ellen védenek, míg a T-sejek azok ellen a fertőzések ellen küzdenek, melyek mégis megjelennek a szervezetben.

A T- sejtek csökkentik a betegség lefolyásának súlyosságát, ám nem tudják megakadályozni a fertőzés kialakulását. Ezért van, hogy a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a súlyos fertőzésekre. Még fiatalok, ezért sokkal kevesebbszer és rövidebb ideig voltak kitéve az influenza különböző fajtáinak.

Gyorsan változik

Az influenzavírus nagyon gyorsan mutálódik, változtatja összetételét, alakját, így minden évben új vakcinát kell kifejleszteni, és ez az oka annak is, hogy évről-évre újra megbetegít bennünket.

A kutatók szerint az új H1N1 vírus és a hagyományos, szezonális influenza szerkezete 49 százalékban közös, és a T-sejtek ezen markerek mintegy 17 százalékát képesek felismerni.

Az új H1N1 a sertésinfluenzának és az emberi influenzának egy eddig még soha nem látott kombinációja, ám egy régi őse nem más, mint az 1918-ban 50 millió ember halálát okozó vírus.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Nem alkoholos zsírmáj Nem alkoholos zsírmáj

Az egyik leggyakoribb májbetegség. Milyen tünetek jelentkezhetnek?

A máj fontossága A máj fontossága

Szervezetünk legnagyobb és egyik legösszetettebb szerve.

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hogyan gondozzuk a H1N1-es beteget?

A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az...

Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Hasznos tudnivalók az új influenzáról

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?

A terhesség és a H1N1 vírus kombinációja komoly veszélyforrást jelent. Amennyiben terhes, és úgy gondolja elkaphatta aH1N1-et, mert közeli...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.