• Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    Bizonyítékot találtak arra, hogy a az immunrendszer felismeri a H1N1 egyes részeit, melyek nagyon hasonlítanak a régebbi , hagyományos influenzavírusra.

    Hirdetés

    „Azt tapasztaltuk, hogy az új influenza hasonlít a szezonális influenzához, mely egyfajta immunitást jelenthet azok számára, akik korábban abban betegedtek meg. Mindez azt feltételezi, hogy a betegség általános lefolyása mégsem lesz olyan súlyos, mint attól korábban tartottunk” – nyilatkozta Alessandro Sette, a La Jolla Institute Infektológiai Központjának igazgatója.

     

     Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
    A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
    A kutatás részletei a szezonális influenza elleni oltásról >>

    A fent említettek magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért van az, hogy az idősebbeket kevésbé súlyosan érinti az új influenza. Ők a korábbi szezonális influenzás megbetegedéseik, vagy az az ellen kapott oltás révén egyfajta immunitásra tettek szert.  Az ő immunrendszerük T-sejtjei (immunsejt) a sertésinfluenza markerjeinek jelentős részét felismeri. Mindez persze nem jelenti azt, hogy teljesen védettek lennének a betegséggel szemben.

    A sertésinfluenza mára már több millió embert fertőzött meg, és csak az Egyesült Államokban már 3900 halálos áldozatot szedett.

    Kettős védelem

    Az emberi immunrendszernek kétféle védekezése van. Az antitestek a fertőzések ellen védenek, míg a T-sejek azok ellen a fertőzések ellen küzdenek, melyek mégis megjelennek a szervezetben.
    A T- sejtek csökkentik a betegség lefolyásának súlyosságát, ám nem tudják megakadályozni a fertőzés kialakulását.  Ezért van, hogy a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a súlyos fertőzésekre. Még fiatalok, ezért sokkal kevesebbszer és rövidebb ideig voltak kitéve az influenza különböző fajtáinak.

    Gyorsan változik

    Az influenzavírus nagyon gyorsan mutálódik, változtatja összetételét, alakját, így minden évben új vakcinát kell kifejleszteni, és ez az oka annak is, hogy évről-évre újra megbetegít bennünket.

    A kutatók szerint az új H1N1 vírus és a hagyományos, szezonális influenza szerkezete 49 százalékban közös, és a T-sejtek ezen markerek mintegy 17 százalékát képesek felismerni.

    Az új H1N1 a sertésinfluenzának és az emberi influenzának egy eddig még soha nem látott kombinációja, ám egy régi őse nem más, mint az 1918-ban 50 millió ember halálát okozó vírus.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters;  lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2009.11.19 09:02, Megjelenés: 2009.11.19 09:02
   • Cikkajánló

    Létezik-e belső láz?

    Létezik-e belső láz?

    F. Zs., fordító

    Mit jelenthet, ha a beteg azt állítja, hogy belső láza van? Mi a teendő, ha ezt érzi?

    Inkontinencia

    Inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Tisztálkodás, ápolás és védelem – Mindhárom elengedhetetlen!

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be magukat

    A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való folytonos érintkezés miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.

    H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

    A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a
    WEBBetegen!

    Hasznos tudnivalók az új influenzáról

    Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk választ.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA