Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

Bizonyítékot találtak arra, hogy a az immunrendszer felismeri a H1N1 egyes részeit, melyek nagyon hasonlítanak a régebbi , hagyományos influenzavírusra.

„Azt tapasztaltuk, hogy az új influenza hasonlít a szezonális influenzához, mely egyfajta immunitást jelenthet azok számára, akik korábban abban betegedtek meg. Mindez azt feltételezi, hogy a betegség általános lefolyása mégsem lesz olyan súlyos, mint attól korábban tartottunk” – nyilatkozta Alessandro Sette, a La Jolla Institute Infektológiai Központjának igazgatója.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A kutatás részletei a szezonális influenza elleni oltásról

A fent említettek magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért van az, hogy az idősebbeket kevésbé súlyosan érinti az új influenza. Ők a korábbi szezonális influenzás megbetegedéseik, vagy az az ellen kapott oltás révén egyfajta immunitásra tettek szert. Az ő immunrendszerük T-sejtjei (immunsejt) a sertésinfluenza markerjeinek jelentős részét felismeri. Mindez persze nem jelenti azt, hogy teljesen védettek lennének a betegséggel szemben.

A sertésinfluenza mára már több millió embert fertőzött meg, és csak az Egyesült Államokban már 3900 halálos áldozatot szedett.

Kettős védelem

Az emberi immunrendszernek kétféle védekezése van. Az antitestek a fertőzések ellen védenek, míg a T-sejek azok ellen a fertőzések ellen küzdenek, melyek mégis megjelennek a szervezetben.

A T- sejtek csökkentik a betegség lefolyásának súlyosságát, ám nem tudják megakadályozni a fertőzés kialakulását. Ezért van, hogy a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a súlyos fertőzésekre. Még fiatalok, ezért sokkal kevesebbszer és rövidebb ideig voltak kitéve az influenza különböző fajtáinak.

Gyorsan változik

Az influenzavírus nagyon gyorsan mutálódik, változtatja összetételét, alakját, így minden évben új vakcinát kell kifejleszteni, és ez az oka annak is, hogy évről-évre újra megbetegít bennünket.

A kutatók szerint az új H1N1 vírus és a hagyományos, szezonális influenza szerkezete 49 százalékban közös, és a T-sejtek ezen markerek mintegy 17 százalékát képesek felismerni.

Az új H1N1 a sertésinfluenzának és az emberi influenzának egy eddig még soha nem látott kombinációja, ám egy régi őse nem más, mint az 1918-ban 50 millió ember halálát okozó vírus.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Hogyan csökkenthető az injekciós tű...

Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be...

A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hasznos tudnivalók az új...

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.