Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

Bizonyítékot találtak arra, hogy a az immunrendszer felismeri a H1N1 egyes részeit, melyek nagyon hasonlítanak a régebbi , hagyományos influenzavírusra.

„Azt tapasztaltuk, hogy az új influenza hasonlít a szezonális influenzához, mely egyfajta immunitást jelenthet azok számára, akik korábban abban betegedtek meg. Mindez azt feltételezi, hogy a betegség általános lefolyása mégsem lesz olyan súlyos, mint attól korábban tartottunk” – nyilatkozta Alessandro Sette, a La Jolla Institute Infektológiai Központjának igazgatója.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben.
A kutatás részletei a szezonális influenza elleni oltásról

A fent említettek magyarázattal szolgálnak arra, hogy miért van az, hogy az idősebbeket kevésbé súlyosan érinti az új influenza. Ők a korábbi szezonális influenzás megbetegedéseik, vagy az az ellen kapott oltás révén egyfajta immunitásra tettek szert. Az ő immunrendszerük T-sejtjei (immunsejt) a sertésinfluenza markerjeinek jelentős részét felismeri. Mindez persze nem jelenti azt, hogy teljesen védettek lennének a betegséggel szemben.

A sertésinfluenza mára már több millió embert fertőzött meg, és csak az Egyesült Államokban már 3900 halálos áldozatot szedett.

Kettős védelem

Az emberi immunrendszernek kétféle védekezése van. Az antitestek a fertőzések ellen védenek, míg a T-sejek azok ellen a fertőzések ellen küzdenek, melyek mégis megjelennek a szervezetben.

A T- sejtek csökkentik a betegség lefolyásának súlyosságát, ám nem tudják megakadályozni a fertőzés kialakulását. Ezért van, hogy a gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a súlyos fertőzésekre. Még fiatalok, ezért sokkal kevesebbszer és rövidebb ideig voltak kitéve az influenza különböző fajtáinak.

Gyorsan változik

Az influenzavírus nagyon gyorsan mutálódik, változtatja összetételét, alakját, így minden évben új vakcinát kell kifejleszteni, és ez az oka annak is, hogy évről-évre újra megbetegít bennünket.

A kutatók szerint az új H1N1 vírus és a hagyományos, szezonális influenza szerkezete 49 százalékban közös, és a T-sejtek ezen markerek mintegy 17 százalékát képesek felismerni.

Az új H1N1 a sertésinfluenzának és az emberi influenzának egy eddig még soha nem látott kombinációja, ám egy régi őse nem más, mint az 1918-ban 50 millió ember halálát okozó vírus.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Reuters; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.