A WHO befejezettnek nyilvánította a H1N1-járványt

Szerző: MTI

Befejezettnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a H1N1 vírus okozta influenza világjárványt. Az új típusú influenzában - 2009. áprilisi felbukkanása óta - világszerte összesen 18 ezer 500-an haltak meg, s összesen több mint 300 millió embert oltottak be a vírus ellen.

Befejezettnek minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a H1N1 vírus okozta influenza világjárványt. Az új tipusú influenzában - 2009. áprilisi felbukkanása óta - világszerte összesen 18 ezer 500-an haltak meg.

Margaret Chan, a WHO főigazgatója a bejelentéssel a WHO sürgősségi bizottsága keddi tanácskozásán elfogadott ajánlásokat követte, amelyen azt vizsgálták meg, hogy a H1N1 influenzát visszaminősíthetik-e világjárvány utáni” fázisba, vagy továbbra is pandémiás kórként kezeljék.

A WHO kedden közölte: a H1N1-es influenza feltartóztatására készült védőoltások továbbra is hatékonyak ezen vírus ellen, s használni kell ezeket a kockázati csoportok megvédésére.

Margaret Chan kijelentette: a világjárvány utáni fázisba tartunk”. Az újinfluenza járvány, amely több mint negyven év óta az első világjárvány volt, a következő években szezonális influenzaként terjedhet majd. Ezért mindenképpen továbbra is szükség van az egészségügyi hatóságok éberségére. A vírus továbbra is veszélyezteti a kockázati csoportokat, mindenekelőtt a terhes nőket, akiket megvédhet a kórral szemben a védőoltás.

A betegség 2009 áprilisában ütötte fel a fejét Mexikóban és az Egyesült Államokban, s a WHO 2009. június 11-én nyilvánította világjárványnak.

Margaret Chan májusban közölte: az újinfluenza-járvány viszonylag enyhe lefolyású volt, a vírus nem mutálódott egy veszélyesebb változatba, ezért a kezelésére szolgáló gyógyszer (a tamiflu) és a különböző oltóanyagok hatásos védelmet nyújtottak.

Az ENSZ szakosított egészségügyi szervezetét heves bírálatok érik a világjárvány-riasztás elrendelése miatt, miután a járvány egyes országokban a vártnál enyhébbnek bizonyult. Chan kedden ismét védelmébe vette a WHO intézkedéseit. A WHO korábban már elutasította azokat a vádakat, hogy a gyógyszergyárak befolyására nyilvánította volna világjárványnak az újinfluenzát.

Több ország a felhalmozott vakcinakészletek egy részének megsemmisítésére kényszerült a szavatossági idő lejárta miatt.

Hollandiában júliusban 17 millió adag fel nem használt megsemmisítését kezdték meg a megrendelt 17,8 millió adagból, míg az Egyesült Államok számára gyártott H1N1-vakcinák egynegyede – 260 millió dollár értékű 40 millió adag - kerül a szemétbe.

A WHO adatai szerint 300 milliónál több embert oltottak be a pandémiás H1N1-vírus ellen.

(MTI)

Módosítva: 2010.08.11 09:33, Megjelenés: 2010.08.11 09:33
Címkék: H1N1
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

H1N1 - A járvány terjedése...

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése szerint a 48. héten a következő módon alakult az új influenzás...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.