H1N1: Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

A sertésinfluenza a szezonális influenzához nagyon hasonló tünetekkel jár. A beteg nagyon rosszul érzi magát, köhög, és magas láza van. Vannak azonban olyan megelőzési praktikák, melyek csökkentik a H1N1 vírus általi megbetegedés kockázatát, vagy elősegítik a gyógyulást.

  • A H1N1 ellen leggyakrabban használt gyógyszer az oseltamivir hatóanyagú Tamiflu. Ezt a tünetek jelentkezését követő 48 órán belül el kell kezdeni szedni.
  • Az alapvető hiénés szabályok betartása, mint például a gyakori, szappannal történő kézmosás segít megelőzni az új influenzával való fertőződést.
  • A H1N1 elleni oltás.

Oseltamivir

Az oseltamivir antiviriális készítmény. A vírus szaporodását megakadályozó működési elven alapszik. Megelőzés céljából 10 napig érdemes szedni. Azonban megfontolandó, hogy minél többen alkalmazzák, annál nagyobb a vírusrezisztencia illetve mutálódás kialakulásának kockázata. Betegség esetén pedig leghatékonyabb a fertőződést követő pár napon, mikor a vírus a leggyorsabban szaporodik. Amennyiben lehetséges, a tüneteket követő 48 órán belül kezdje el szedni a gyógyszert, mely kapszula vagy szirup formájában kapható, és legalább 5 napig kell alkalmazni.

Noha egyes kutatások szerint bizonyos mértékben a H1N1 ellenáll az oseltamivirnek , használatával pár nappal csökkenthető a betegség, illetve az annak következtében kialakuló szövődmények (pl. tüdőgyulladás, gyermekeknél fül felülfertőződés és asztma) kockázata.
A készítmény mellékhatásaként rosszullét, szédülés, hányás jelentkezhet, míg gyerekeknél gyomorfájást és alvási problémákat is okozhat.

Kutatások szerint az oseltamivir alkalmazása biztonságos a terhesség és a szoptatás alatt is. Egy súlyos lefolyású sertésinfluenza sokkal több veszélyt jelenthet a magzat számára, mint a gyógyszeres kezelés. Az anyatejbe is csak nagyon kis mennyiségben tudták kimutatni szoptatós anyukák esetében, így nyugodtan lehet az anyatejes táplálást folytatni a gyógyszer alkalmazása közben is, ám ajánlott ilyenkor a szájmaszk viselése annak érdekében, hogy elkerüljük a vírus továbbadását a babának.

A gyógyszer Magyarországon is kapható, vényköteles készítmény.

H1N1 kisokos
Részletesen a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen - H1N1 kisokos

Zanamivir

A zanamivir szintén antiviriális készítmény, melyet inhalálással kell bevenni. Kevesebb mellékhatással jár, ráadásul kutatások arra következtetnek, hogy az új influenzában nem alakult ki rezisztencia a zanamivir hatóanyagra, míg a oseltamivirra igen.

Asztmás és COPD betegek számára azonban nem, vagy csak orvosi felügyelet mellett ajánlott, mivel náluk a gyógyszer inhalálása után légzési nehézségek léphetnek fel.

A zanamivir alkalmazása biztonságosabb a terhes nők számára, mivel nem jut közvetlenül a véráramba, s a szoptatás is nyugodtan folytatható az alkalmazása során, mivel az anyatejben csak elenyésző mértékben kimutatható.

A gyógyszer Magyarországon is kapható, vényköteles készítmény.

Kézmosás

A rendszeres, szappanos kézmosás segít megelőzni a vírus terjedését. Nincs szükség speciális fertőtlenítőszerekre, a szappan és a víz is tökéletesen megfelel a célra. Egyes kutatások szerint naponta legalább 10 kézmosás szükséges a betegség kockázatának csökkentése érdekében, különösen a tömegközlekedési járművek használata, köhögés vagy tüsszögés, WC használat után, és étkezések előtt.

Sajnos azonban ez sem jelent garanciát a vírusmentességre, ám ha mindenki betartaná ezeket az alapszabályokat, sokkal kevesebben fertőződnének meg.

H1N1 védőoltás

A H1N1 elleni vakcinát kifejezetten a sertésinfluenza ellen fejlesztették ki, hogy védelmet nyújtson a betegség ellen. Az oltások segítenek a szervezetnek az antitestek előállításában, még mielőtt fertőződnénk a vírussal. Az antitestek az immunrendszer azon részei, melyek segítenek a fertőzések leküzdésében. Az oltásnak köszönhetően mikor az influenzavírussal találkozik a szervezet, már tudja, hogyan kell azt leküzdeni.

A vakcina nem helyettesíti a szezonális influenza elleni oltást!

A sertésinfluenza elleni oltás mellékhatásai megegyeznek a szezonális influenzáéval, mely különösebb szövődményt nem okoz. Előfordulhat fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom, láz és az oltás helyén fájdalmas duzzanat.

Arcmaszk használata

Az arcmaszk használata igazán ott javasolt, ahol a közvetlen környezetben, vagy velünk egy háztartásban van új influenzás beteg. Azonban ennek használatának is megvannak a szabályai:

  • Kössük meg a maszkot a fejünkön hátul olyan szorosan, hogy az biztosan ne csússzon le, illetve teljesen takarja a szájunkat és orrunkat.
  • Ha a szájmaszk nedves lesz, cseréljük ki azt (ez általában 60-90 perc viselét jelent), illetve viselése során ne érintsük az arcunkat.
  • Sose hagyjuk a nyakunkon lógni a szájmaszkot.
  • Eltávolításánál csak a megkötő zsinórt érintsük, majd azonnal dobjuk ki a maszkot a kukába. Ezután mossunk kezet.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: Guardian/British Medical Journal; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.