Hogyan gondozzuk a H1N1-es beteget?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A H1N1 vírussal fertőzött betegek gondozásánál nagyon fontos, hogy úgy ápoljuk a beteget, hogy mi lehetőleg ne kapjuk el a betegséget. Az alábbiakban összeszedtük azokat a pontokat, melyek betartásával jelentősen csökkentheti a megbetegedés kockázatát, és elősegítheti a beteg mielőbbi felépülését.

Amennyiben nem okoz különösebb problémát, a beteg viseljen szájmaszkot minden olyan esetben, ha valakivel egy helyiségben, 2 méteres távolságban, vagy azon belül tartózkodik. Ha a beteg számára bármilyen okból nehezen tolerálható a szájmaszk viselése, figyeljen oda arra, hogy köhögésnél és tüsszögésnél minden esetben használjon zsebkendőt! Annak, aki 2 méternél közelebb megy a beteghez, szintén ajánlatos a szájmaszk viselése.

Minden alkalommal mossunk kezet, akár szappannal, akár kézfertőtlenítő szerrel, mielőtt és miután a szájmaszkot használtuk, vagy bármilyen olyan tárgyhoz értünk hozzá, amit a beteg is érintett (evőeszköz, törülköző, ruha stb). Ne feledkezzünk meg a kézmosásról étkezés előtt, illetve mielőtt a szemünkhöz, szájunkhoz vagy orrunkhoz nyúlnánk!

A szájmaszk helyes viselése

 • Kössük meg a maszkot a fejünkön hátul olyan szorosan, hogy az biztosan ne csússzon le, illetve teljesen takarja a szájunkat és orrunkat.
 • Ha a szájmaszk nedves lesz, cseréljük ki azt, illetve viselése során ne érintsük az arcunkat.
 • Sose hagyjuk a nyakunkon lógni a szájmaszkot.
 • Eltávolításánál csak a megkötő zsinórt érintsük, majd azonnal dobjuk ki a maszkot a kukába. Ezután mossunk kezet!

A beteg a többiektől külön pihenjen

A súlyos szövődmények felerészben egészséges embereket érintettek

Az eddigi legnagyobb elemzés alapján a kórházi kezelésre szorult amerikai új influenzás betegek mintegy felének nem volt asztmája vagy más olyan krónikus állapota, amely a H1N1-fertőzés miatti súlyos szövődmények kockázati tényezőjének számít.
A felmérés részletei

Bárki, aki a H1N1 vírussal fertőződött, a betegség jelentkezésétől számítva legalább 7 napig fertőz, és otthon kell maradnia.

Legjobb, ha a család többi tagjától legalább 2 méterre tartózkodik, illetve ha megoldható, egy jól szellőző, külön szobában.

A betegeknek sok pihenésre van szükségük, lehetőleg ne zavarják látogatók. Ilyenkor a telefonbeszélgetések vagy egy jó könyv is segít elűzni az unalmat.

Minden alkalommal töröljük le antibakteriális szerrel a telefont, miután azt a beteg használta, mivel a kórokozók annak felületén akár két napig is megélnek.

Csillapítsuk a lázat és a köhögést

Tanácsok az influenza ellen
Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani.
Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

A köhögés és tüsszögés által terjed a vírus a leggyorsabban, ezért fontos erre figyelni.

A beteg figyeljen arra, hogy minden alkalommal eltakarja a száját és orrát zsebkendővel, vagy az alkarjával.

Legjobb, ha a betegágy mellé egy szemetest helyezünk el a használt zsebkendők számára, így megelőzhetjük, hogy azok érintésével a kórokozók tovább terjedjenek.

Természetesen köhögés és tüsszögés után a beteg mosson kezet.

Amennyiben szükséges, használjunk köhögéscsillapítót, különösen éjszakára, hogy a beteg nyugodtan tudjon aludni.

Az új influenza magas lázzal, hidegrázással jár, ezért fontos annak folyamatos figyelése, és csillapítása 4-6 óránként acetaminophen vagy ibuprophen hatóanyagú lázcsillapítóval. Sose adjunk aspirin hatóanyagú fájdalomcsillapítót 6 év alatti gyermeknek, mivel Reye Szindrómát okozhat. Ha a láz nehezen csillapítható, az arcon vagy egész testfelületen alkalmazott vizes ruhás borogatás sokat segíthet.

Folyadékpótlás

Figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, valamint a vitaminokban és tápanyagokban gazdag táplálkozásra. Ez, illetve a dohányfüst - mentes környezet sokat segít a szervezetnek a felépülésében.

A beteg használati tárgyait különítsük el

Fontos, hogy elkülönítsük a beteg mindennapi használati tárgyait (törülköző, fogkefe, evőeszköz, pohár stb) a család többi tagjától, így megelőzve a vírus terjedését. Az edényeit, törölközőjét a lehető legforróbb vízben tisztítsuk, amint kivittük a szobájából. Mindeközben vigyázzunk arra, hogy ne érjünk a szemünkhöz, illetve ne feledkezzünk el a kézmosásról.

Rendszeresen mossuk át fertőtlenítőszeres vízzel a lámpakapcsolókat és az ajtókilincseket, és naponta tisztítsuk a fürdőszobát, WC-t.

Figyeljünk az esetleges komplikációkra

További cikkek az új influenzáról

A fentiekben leírtak betartásával a betegek többsége pár napon belül jobban érzi magát, ám nem árt az óvatosság!

Előfordulhat, hogy asztma vagy tüdőgyulladás jelentkezik a betegség szövődményeként. Ezek figyelmeztető jel lehet ha:

 • a beteg már jobban kezdte magát érezni, de a láz újból jelentkezik,
 • ziháló, nehéz légzés, esetleg vér felköhögése,
 • lilás szájszín,
 • mellkasi fájdalom,
 • a beteg nehezen ébreszthető, csöndes vagy nem nagyon reagál, esetleg furcsa gondolatai/cselekedetei vannak,
 • kezdeti javulás után újabb szédülések, hányás vagy hasi fájdalom,
 • kiszáradás tünetei, szédülékenység, kevés vizelet.

Ha ezek közül a tünetek közül bármelyik jelentkezik, azonnal forduljunk orvoshoz. Ne feledkezzen meg a beteg a szájmaszk viseléséről ilyenkor sem, hiszen utazás és a váróteremben való várakozás alatt is megfertőzhet valakit.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Érszűkület Érszűkület

Melyek a figyelmeztető jelei? Mi okozhatja a kialakulását?

Édesítésre használt anyagok Édesítésre használt anyagok

Milyen előnyeik és hátrányaik vannak a különféle típusoknak?

Mit tehetünk, ha szerettünk sclerosis multiplexben szenved?

A sclerosis multiplex (szklerózis multiplex (SM)) betegek hozzátartozóinak igen fontos szerepe van a betegek életében, segítésében és támogatásában....

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Az idősek védettebbek a sertésinfluenzával szemben

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni oltást kapnak....

H1N1 és terhesség - Mennyire veszélyes?

A terhesség és a H1N1 vírus kombinációja komoly veszélyforrást jelent. Amennyiben terhes, és úgy gondolja elkaphatta aH1N1-et, mert közeli kapcsolatba került...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.