H1N1 - Hogyan véd az oltás?

Szerző: MTI

Az első magyarországi tesztoltásokat beadó szakember kifejtette: jómaga nem zárta ki, hogy előbb-utóbb olyan beteg is meg fog halni újinfluenzában, aki korábban megkapta a vakcinát.

Akár a H1N1 elleni vakcina beadása idején a szervezetben bujkáló fertőzés, gyulladás, illetve ezzel összefüggésben a megfelelő immunválasz hiánya is okozhatta a sátoraljaújhelyi halálesetet - mondta Tamás Ferenc pilisvörösvári háziorvos szerdán az MTI-nek.

Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus
Nem lélegezhetünk fel akkor sem, ha elhagyja hazánkat a világjárvány, a pandémiát okozó H1N1 vírus ugyanis még csaknem 3 évig fenyegeti a lakosságot. H1N1 és szezonális influenza: együttesen fokozott veszélyt jelentenek >>
Hétfőn egy ötvenes éveiben járó, az újinfluenza ellen még novemberben beoltott férfi halt meg a H1N1 fertőzés súlyos szövődménye következtében a sátoraljaújhelyi Erzsébet kórházban. Az első magyarországi tesztoltásokat beadó szakember kifejtette: jómaga nem zárta ki, hogy előbb-utóbb olyan beteg is meg fog halni újinfluenzában, aki korábban megkapta a vakcinát.

Egyrészt azért, mert a vakcina nem garantál százszázalékos védettséget, másrészt azért, mert az oltás ellenére esetlegesen mégis megfertőződött emberek némelyikének immunrendszere valami miatt nem reagál kellőképpen a beadott vakcinára.

Tamás Ferenc példaként említette, hogy ha valakinek a szervezetében épp beoltásának idején, vagy az azt követő egy-két hét alatt fertőzés, gyulladás zajlik le, immunrendszere nem ad kellően erős választ a H1N1 elleni vakcinára.

Ha nincsen kellő immunválasz...

Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány. Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
Az ilyen ember nemcsak könnyebben kaphatja el az újinfuenzát, hanem esetleg súlyos szövődmények léphetnek fel nála, sőt, akár meg is halhat.

A pilisvörösvári háziorvos hozzátette: a sajnálatos sátoraljaújhelyi haláleset kapcsán csak a szakszerű vizsgálat után lehet megmondani, mi áll a tragikus végkifejlet hátterében.

Elvileg előfordulhat az is, hogy tévedésből nem a H1N1 elleni, hanem a szezonális vakcinát adták be a páciensnek.

Tamás Ferenc emlékeztetett rá: a magyar lakosság körülbelül 30 százaléka kapta meg az oltást, nagyjából 70 százalék (7 millió ember) pedig nem.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>
Ez utóbbi rétegből eddig körülbelül 70-en haltak meg a H1N1 valamilyen szövődménye miatt, míg a beoltott 3 millióból mindössze 1 ember nem élte túl a fertőzést, vagyis a sátoraljaújhelyi eset kirívónak számít. A védőoltás elsődlegesen a pandémiás járvány megállítására szolgál, de ezt a célt legalább 60 százalékos átoltottság esetén lehet elérni - hangsúlyozta a háziorvos.

Amíg a beoltottak és a fertőzésen már átesettek - vagyis védettek - száma meg nem haladja ezt az arányt, addig évszaktól függetlenül tovább terjedhet az újinfluenza, mert a betegség átadásának láncolata nem szakad meg teljesen.

Ezért aki még nem oltatta be magát, annak még most is érdemes, sőt, ajánlott ezt megtennie saját és környezete védelmében - közölte Tamás Ferenc.

Az új influenza: tünetek és terjedés

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.
Friss hírek a H1N1-ről>>

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Hasznos tudnivalók az új...

Honnan ered a betegség neve? Melyek a legfontosabb tünetei? Milyen szövődményeket okozhat? Cikkünkből többek között ezekre a kérdésekre kapunk...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

10 dolog, mellyel növeli a H1N1...

Akár úgy dönt, hogy beoltatja magát, akár úgy, hogy mégsem, fontos tudni, mivel előzheti meg a szezonális influenza vagy a H1N1 fertőzés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.