• "Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

    Szigeti Ildikó
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    "Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

    Mostanáig összesen 16 halálesetet hoztak összefüggésbe az új típusú influenzával. Volt-e olyan, amúgy „egészséges” áldozat, aki nem tartozott egyik rizikó-csoportba sem?
    Információim szerint igen, volt, mégpedig az a fiatalember, aki nem kért korábban orvosi segítséget. Általánosságban elmondható, hogy a H1N1 vírussal fertőzöttek 20-50 százaléka nem szenved krónikus betegségben, egészségesen élő, sportoló, „vitaminzabáló”.

     

    Hirdetés

     Oltóközpontok és helyszínek
    Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról. 
    Hol oltathatja be magát? >>
    A várandós nőkre fokozottan veszélyes a vírus. Mekkora a kockázat mértéke?
    Eleinte azt mondták a szakemberek, 4-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy terhes nő megbetegszik, mint hasonló korú, de nem várandós társai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb állásfoglalása szerint legalább 10-szeres a betegség kialakulásának kockázata a kismamáknál, Magyarországon a statisztikák alapján 20-as a szorzó. Jelenleg fél tucatnyi terhes nő szorul kórházi kezelésre.

    Sokan túlzottnak tartják az egészségügyi hatóságok aggodalmát, egyre hangosabbak azok a vélemények is, miszerint „csupán” a vakcina-gyártói lobbi áll a  pánikkeltés mögött…
    A szkeptikusok valószínűleg nem tudják, hogy – noha influenzáról beszélünk – a H1N1 vírus sem szerkezetében, sem hatásában nem hasonlítható össze az eddig megismert influenza-kórokozókkal.

    A most meghalt kismamát kezelő orvosok azt mondták: még soha nem találkoztak ilyen gyors és ilyen agresszív lefolyású vírusos tüdőgyulladással. Aki lobbi-érdekeket, vagy bármilyen más okot emleget a megelőzés hangoztatásának okaként, az egyszerűen ostobaságokat beszél. Ki kell jelenteni: felelőtlenek azok a kismamák, akik az itthon történtek után nem oltatják be magukat.

    Az oltást követően mennyi idővel alakulhatnak ki a vakcina szövődményei? Mikor nyugodhatnak meg a beoltottak a szérum esetleges káros hatását illetően?
    Az oltóorvosoknak minden esetben jelenteni kell, ha bármilyen nem várt mellékhatást, szövődményt tapasztal a vakcinát kapott betegnél.

    Eddig komolyabb tünetről, betegségről nincs információnk. Ettől függetlenül nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor nyugodhat meg a beoltott, hiszen a vakcinák szövődményei olykor több évtized elteltével jelentkeznek. 

    Meddig véd a H1N1 ellen kifejlesztett oltóanyag?
    Nem lehet egyelőre megmondani, eddig fél évnél nagyobb időtartamra vonatkozó vizsgálatot nem végeztek a vakcina hatékonyságával kapcsolatban.

    H1N1-kérdőív
    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
    A H1N1 védőoltás
    Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról
    H1N1 kisokos
    Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról
    Mi történik akkor, ha a járvány sokáig, netán egy évnél tovább is elhúzódik? Szükség lehet a lakosság újraoltására?
    Egyelőre csak valószínűsíteni lehet, hogy szükség lesz az újraoltásra. Az influenza-vírusok olyan gyakran változnak, hogy ezért nem vizsgálták soha sehol fél évnél tovább a vakcinák hatását.

    Várhatóan a WHO tavasszal dönt arról, hogy kell-e új vakcina? Annyi bizonyos, hogy a déli féltekére a Világszervezet olyan, három komponensből álló oltóanyagot javasol, amelyben az egyik összetevő a H1N1 elleni szérum legyen.

    A patikák és a háziorvosok szerint fogytán van a szezonális oltóanyag, jóllehet, a hagyományos influenzajárvány a jövő év elején tetőzhet majd. A gyártó ugyanakkor közölte, hogy nincs mód az utángyártásra, mivel a kapacitásaikat az új vírus elleni szérum tömeggyártására állították át. Mit tegyen az, aki januárban vagy februárban kérne oltást a szezonális vírus ellen?
    A mostani megbetegedések döntő többségét, legalább 90 százalékát az új, H1N1 vírus okozza.

    Várhatóan a szezonális járvány kórokozója nem jelent majd gondot jövőre.

    A gyártó egyébként legyártotta a szerződésben vállalt 1,3 millió adag szezonális szérumot, így a 800 ezer veszélyeztetett megkaphatta a térítésmentes oltást. Ezen felül további 300-400 ezer adagot szállítottak a patikákba, ahol – elvileg – most még kapható a szérum.

    Elképzelhető, hogy olyan mértékben mutálódik a vírus, hogy a mostani vakcina hatástalan lesz?
    Elvileg elképzelhető, hogy a vírus radikálisan megváltozik, ám az új mutáns vírusnak előbb el kell terjedni a világon, ami nem egyik napról a másikra történik.

    Ennek alapján nincs ok az aggodalomra, mivel – ha be is következik a vírus-mutáció, a gyártóknak lesz elég idejük felkészülni a megváltozott kórokozók elleni szérum kifejlesztésére.

    (WEBBeteg-Szigeti Ildikó)

    Módosítva: 2009.12.02 08:55, Megjelenés: 2009.12.02 08:55
   • Cikkajánló

    COVID-19 - európai körkép

    COVID-19 - európai körkép

    WEBBeteg.hu

    Nem nagy a választék, ha Magyarországnál bizton- ságosabb úti célt keres valaki.

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Hogyan csökkenthető az injekciós tű miatti félelem?

    Tű! Egyes emberek számára ez a szó, akárcsak a tű látványa elég ahhoz, hogy pánikba essenek, szorongjanak, sírva fakadjanak vagy elájuljanak.

    ÁNTSZ: egyre több az influenzás beteg

    Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is kimutatták - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

    H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

    A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a megbetegedettekről, a szövődményekről. Sok betegünk kérdezi, hogy milyen módszerekkel küzdhetünk ellene.

    Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

    A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket igazolja az a tény is, hogy az ausztráliai Gold coast Hospital 106 új influenzás betegéből 36 egyáltalán nem volt lázas.

    H1N1 - A háziorvosok sem oltatják be magukat

    A WEBBeteg információi szerint a csaknem 6 ezer háziorvosnak mindössze 25 százaléka oltatta be magát a H1N1 ellen, jóllehet, a betegekkel való folytonos érintkezés miatt fokozott veszélynek vannak kitéve.

    Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

    Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az új pandémiás influenza vírusa ellen.

    H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

    Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz.

    H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

    A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a
    WEBBetegen!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások