"Szakadt a cérna" az országos tiszti főorvosnál - Interjú Falus Ferenccel

Szigeti Ildikó
Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

"Tűrhetetlen, hogy egy gyógyítható, megelőzhető betegséget nem előzünk meg!" – fogalmazott igencsak emelt hangon az országos tiszti főorvos, miután bejelentette, hogy H1N1 vírus miatt halt meg az egyik kórházban ápolt várandós fiatal nő. Falus Ferenc a WEBBetegnek nyilatkozva azt mondta: nem kizárt, hogy ha elhúzódik a járvány, a lakosságot újra kell oltani.

Mostanáig összesen 16 halálesetet hoztak összefüggésbe az új típusú influenzával. Volt-e olyan, amúgy „egészséges” áldozat, aki nem tartozott egyik rizikó-csoportba sem?
Információim szerint igen, volt, mégpedig az a fiatalember, aki nem kért korábban orvosi segítséget. Általánosságban elmondható, hogy a H1N1 vírussal fertőzöttek 20-50 százaléka nem szenved krónikus betegségben, egészségesen élő, sportoló, „vitaminzabáló”.

Oltóközpontok és helyszínek
Helyszínek és praktikus információk az oltóközpontokról.
Hol oltathatja be magát? >>
A várandós nőkre fokozottan veszélyes a vírus. Mekkora a kockázat mértéke?
Eleinte azt mondták a szakemberek, 4-szer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy terhes nő megbetegszik, mint hasonló korú, de nem várandós társai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb állásfoglalása szerint legalább 10-szeres a betegség kialakulásának kockázata a kismamáknál, Magyarországon a statisztikák alapján 20-as a szorzó. Jelenleg fél tucatnyi terhes nő szorul kórházi kezelésre.

Sokan túlzottnak tartják az egészségügyi hatóságok aggodalmát, egyre hangosabbak azok a vélemények is, miszerint „csupán” a vakcina-gyártói lobbi áll a pánikkeltés mögött…
A szkeptikusok valószínűleg nem tudják, hogy – noha influenzáról beszélünk – a H1N1 vírus sem szerkezetében, sem hatásában nem hasonlítható össze az eddig megismert influenza-kórokozókkal.

A most meghalt kismamát kezelő orvosok azt mondták: még soha nem találkoztak ilyen gyors és ilyen agresszív lefolyású vírusos tüdőgyulladással. Aki lobbi-érdekeket, vagy bármilyen más okot emleget a megelőzés hangoztatásának okaként, az egyszerűen ostobaságokat beszél. Ki kell jelenteni: felelőtlenek azok a kismamák, akik az itthon történtek után nem oltatják be magukat.

Az oltást követően mennyi idővel alakulhatnak ki a vakcina szövődményei? Mikor nyugodhatnak meg a beoltottak a szérum esetleges káros hatását illetően?
Az oltóorvosoknak minden esetben jelenteni kell, ha bármilyen nem várt mellékhatást, szövődményt tapasztal a vakcinát kapott betegnél.

Eddig komolyabb tünetről, betegségről nincs információnk. Ettől függetlenül nem lehet pontosan megmondani, hogy mikor nyugodhat meg a beoltott, hiszen a vakcinák szövődményei olykor több évtized elteltével jelentkeznek.

Meddig véd a H1N1 ellen kifejlesztett oltóanyag?
Nem lehet egyelőre megmondani, eddig fél évnél nagyobb időtartamra vonatkozó vizsgálatot nem végeztek a vakcina hatékonyságával kapcsolatban.

H1N1-kérdőív
Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha igen? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a megoldáshoz. Válaszoljon a kérdésekre! >>
A H1N1 védőoltás
Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról
H1N1 kisokos
Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt, a WEBBetegen! >>Mindent a H1N1 vírusról
Mi történik akkor, ha a járvány sokáig, netán egy évnél tovább is elhúzódik? Szükség lehet a lakosság újraoltására?
Egyelőre csak valószínűsíteni lehet, hogy szükség lesz az újraoltásra. Az influenza-vírusok olyan gyakran változnak, hogy ezért nem vizsgálták soha sehol fél évnél tovább a vakcinák hatását.

Várhatóan a WHO tavasszal dönt arról, hogy kell-e új vakcina? Annyi bizonyos, hogy a déli féltekére a Világszervezet olyan, három komponensből álló oltóanyagot javasol, amelyben az egyik összetevő a H1N1 elleni szérum legyen.

A patikák és a háziorvosok szerint fogytán van a szezonális oltóanyag, jóllehet, a hagyományos influenzajárvány a jövő év elején tetőzhet majd. A gyártó ugyanakkor közölte, hogy nincs mód az utángyártásra, mivel a kapacitásaikat az új vírus elleni szérum tömeggyártására állították át. Mit tegyen az, aki januárban vagy februárban kérne oltást a szezonális vírus ellen?
A mostani megbetegedések döntő többségét, legalább 90 százalékát az új, H1N1 vírus okozza.

Várhatóan a szezonális járvány kórokozója nem jelent majd gondot jövőre.

A gyártó egyébként legyártotta a szerződésben vállalt 1,3 millió adag szezonális szérumot, így a 800 ezer veszélyeztetett megkaphatta a térítésmentes oltást. Ezen felül további 300-400 ezer adagot szállítottak a patikákba, ahol – elvileg – most még kapható a szérum.

Elképzelhető, hogy olyan mértékben mutálódik a vírus, hogy a mostani vakcina hatástalan lesz?
Elvileg elképzelhető, hogy a vírus radikálisan megváltozik, ám az új mutáns vírusnak előbb el kell terjedni a világon, ami nem egyik napról a másikra történik.

Ennek alapján nincs ok az aggodalomra, mivel – ha be is következik a vírus-mutáció, a gyártóknak lesz elég idejük felkészülni a megváltozott kórokozók elleni szérum kifejlesztésére.

(WEBBeteg-Szigeti Ildikó)

Hozzászólások (12)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Milyen szív-érrendszeri betegségek kialakulásában játszik szerepet?

ÁNTSZ: egyre több az influenzás...

Az előző héthez képest több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma, s további betegekben a vírust is...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Influenzás volt? Valószínűleg...

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a...

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés...

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.