H1N1 - 15-ször annyi beteg kerül intenzívre, mint a szezonális influenzától

Független Hírügynökség
megjelent:

Az újinfluenzával kapcsolatos, a világban eddig összesített adatok alapján az új influenza halálozási aránya 1 százalék alatt van, az intenzívre bekerült betegek közül viszont a 9-17 százalék meghal.

15-ször többen igényelnek intenzív ellátást a H1N1 vírus szövődményei miatt, mint a szezonális influenzajárványok idején - többek között ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.

Az Epinfo amrikai, ausztráliai és új-zélandi adatokat feldolgozó elemzése alapján az újinfluenza tünetei csupán abban térnek el a szezonálistól, hogy gyakrabban kíséri a szokásos jelenségeket a hányás és hasmenés. Ezen kívül szintén különbség, hogy a megbetegedések főleg a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érinti, a 65 év felettiek körében "kifejezetten alacsony" az előfordulása. A H1N1 szövődményeiben elhunytaknál sem az időseknél, hanem a 19-45 évesek között a legmagasabb a halálozási arány.

Az Epinfo szerint az újinfluenza többnyire enyhe tüneteket okoz a betegeknél azonban súlyosabb lefolyásra utal, ha a betegnek szapora lesz a légzése, illetve nehézlégzés tapasztalható. Szintén gyanús, ha véres, vagy elszineződött a köpete, zavaros a tudata, mellkasi fájdalomra panaszkodik, csökken a vérnyomása vagy több mint 3 napon át nagyon magas a láza.

A járvány terjedése Európában
A 48. héten a legintenzívebb influenza aktivitást Görögországból és Litvániából jelentették. Magas volt a H1N1 fertőzöttség Dániában, Észtországban, Lettországban, Németországban, Írországban, Luxemburgban, Norvégiában, Lengyelországban, Szlovéniában, és Svédországban. A többi tagállamban közepes volt a vírus intenzitása.
Az ECDC jelentése

Az eddigi tapasztalatok alapján a fertőzöttek 2 százaléka kerül kórházba. Közülük a negyede igényel intenzív ellátást. Az intenzíven kezelt betegek több mint kétharmadát (64,6 százalékát) kell mesterségeses lélegeztetni átlag 8 napon keresztül. Az Egyesült Államokban az intenzíven kezelt betegek 9,1 százaléka halt meg, Ausztráliában és Új-Zélandon viszont 16,9 százalék volt ez az arány.

Magyarországon az utolsó hivatalos jelentés szerint május óta 23-an haltak meg bizonyítottan a H1N1 vírus okozta megbetegedések szövődményeiben és összesen 1226 igazolt újinfluenzás megbetegedést regisztráltak. Nem hivatalosan a sajtó már körülbelül 30 halálos áldozatról tud.

A szezonális influenzajárványok halálozási adatait nem gyűjtik, de az ÁNTSZ információja szerint egy-egy influenza szezonban évente a becslések alapján átlagosan 800-2500 ember hal meg a fertőzés következtében.

Mivel az utóbbi években 200 ezer és 290 ezer ember fertőződött meg influenzával ez azt jelenti, hogy a szezonális járványoknál sem kisebb a halálozás, mint a mostani világjárványnál: a fertőzöttek maximum 0,3-1 százaléka hal meg.

Az utolsó nagy világjárvány, a ''60-as évek végén több évig elhúzódó "hong-kongi" járványnál is hasonló volt a halálozási arány: 3 év alatt 5 millió ember betegedett meg Magyarországon és 5 ezer halálesetet lehetett összefüggésbe hozni a fertőzéssel.

Mennyire hatásos a Tamiflu?

Abban a brit kutatók és a WHO szakértői egyetértettek, hogy a Tamiflu hatásáról nincs elegendő bizonyíték a kezükben ahhoz, hogy támogassák a gyógyszer széles körű alkalmazását egyébként egészséges emberek esetében.
Nincs elegendő tapasztalat

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) legutóbbi jelentése alapján a szomszédos országokban is nagyjából ugyanannyi halálos áldozatot követel a világjárvány: például a cseheknél 34, a horvátoknál 22 halálesetet jelentettek hivatalosan. Igaz Szlovákiába, csak 3, Szlovéniában 8 és Ausztriában is csak 3 halálos áldozatról tudnak.

AZ ECDC adatai alapján egyébként Európában a legtöbben Angliába, Spanyolországban és Olaszországban haltak meg a H1N1 vírus miatt. A világelső azonban Amerika 1929 halálos áldozattal, a második Brazilia (1528) és harmadik Mexikó (713). Az ECDC összesítése alapján a világban eddig 10 ezer 567-en haltak meg bizonyítottan az újinfluenza következtében.

(FH)

Frissítve: 2009.12.13. 20:20, Megjelent: 2009.12.13. 20:20
Címkék: H1N1 téma

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.