Új influenza - Az EU lakosságának akár 30 százaléka is fertőződhet

Szerző: Független Hírügynökség

Október 12-én rendkívüli értekezletet tartanak az Európai Unió egészségügyi miniszterei az influenza-világjárványról. Ezt az EU soros elnöki tisztét ellátó Svédország jelentette be.

A rendkívüli miniszteri értekezleten megvizsgálják majd, hogy mennyi oltóanyag áll rendelkezésre. Téma lesz az is, hogy hogyan segítsenek egyes rászoruló EU-tagállamoknak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Intézet (ECDC)
becslése szerint az EU lakosságának akár 30 százaléka is megfertőződik az ősszel és télen. A járvány a szokásos influenzáknál előbb fog megjelenni, de az egyes országokban eltérő időben.

Az Európai Unióban az új influenza elleni oltóanyagokat legkorábban október végén fogják engedélyezni. A felnőtt klinikai tesztek legkorábban szeptember végén vagy október elején érnek véget.

Az EU tagállamai saját hatáskörben döntik el, hogy a lakosság hány százalékát oltják be, és mely csoportok kapnak oltást az első körben, amikor még csak korlátozottan áll majd rendelkezésre a vakcina.

Egyes tagállamok már bejelentették, hogy a teljes lakosságot beoltják, és ehhez a népességszámnál kétszer nagyobb adag oltóanyagot rendeltek meg a gyártóktól, arra az esetre, ha a vakcinából csak két dózis alakítja ki a védettséget.

Magyarország a 10 milliós lakosságra 6 millió adag hazai gyártású oltóanyaggal fog rendelkezni, de még nem tudni, hogy a vakcinát egyszer vagy kétszer kell majd beadni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az idősek védettebbek a...

Amerikában a 65 év felettieket oltják be utoljára. Ez elsőre furcsán hangozhat, hiszen évek óta minden ősszel ők az elsők, akik influenza elleni...

Új influenza: segít vagy árt a...

Ha a hideg és a száraz levegőben könnyebben terjed az influenza, akkor a lakás vagy az iroda hidegen tartása a nyár folyamán, elősegítheti az...

A semminél több - Mennyire véd a...

A sertésinfluenza miatti pánik mélyülésével egyre többen viselnek orvosi maszkot. Mexikó város főterén a hadsereg maszkokat osztogatott és az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.