Sertésinfluenza: napokon belül megérkezhet az új vírustörzs

Szerző: MTI

Napokon belül Magyarországra érkezhet az az új, A/H1N1 típusú influenzavírus-törzs, amelynek segítségével elindulhat az oltóanyaggyártás - mondta el Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke.

A szakember közölte: az úgynevezett vadvírust már korábban megkérték, a törzs az Egyesült Államokból érkezik.

"Különleges helyzetben"

Falus Ferenc még hétfőn elmondta: az oltóanyag elkészítése ugyanazt a technológiát igényli, mint a szezonális influenzabaktérium előállítása. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország "különleges helyzetben van", mert van saját gyártókapacitása.

Amint a magyar szakemberek megkapják a vírustörzset, 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag - mondta el Bujdosó László.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok szerint összesen 2.374 gyanús esetet tartanak nyilván, 87 betegnél igazolták az említett vírus jelenlétét.

Európában 106 gyanús páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust.

Meghalt egy kétéves amerikai kisgyerek

Texasban bizonyítottan sertésinfluenzában halt meg egy 23-hónapos kisgyerek, jelentette be az amerikai betegségmegelőzési központ. Ez az elő megerősített sertésinfluenzás haláleset az Egyesült Államokban, egyúttal az első ilyen eset Mexikón kívül.

A megerősítést Richard Besser, a CDC betegségmegelőzési központ megbízott igazgatója közölte.

Eddig az egész világon 7 bizonyított halálos sertésinfluenzás esetről tudtak, mindegyik Mexikóban fordult elő.

Már 159 halálos áldozat

A sertésinfluenza tünetei és terjedése

A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak. Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

A sertésinfluenza valószínűleg már 159 ember halálát okozta Mexikóban. A sertésinfluenza-gyanús esetek száma az országban 2498, kórházban jelenleg 1311 beteg van.

A hatóságok gyorstesztet vezettek be a más influenzatípusok kiszűrésére, és azokban az esetekben, amelyekben továbbra is fennáll a sertésinfluenza gyanúja, nagyon gyorsan elkezdik a vírusölő kezelést - tette hozzá.

A megerősített eseteket tekintve a legtöbb beteg - 65 - az Egyesült Államokban van. Utána következik Mexikó, majd Új-Zéland 14, Kanada 13, Nagy-Britannia, Spanyolország és Izrael 2-2, Costa Rica 2, Németország 1 fővel.

Chilében 24, Brazíliában 20 embert tartanak megfigyelés alatt sertésinfluenza gyanújával - jelentették be Santiagóban, illetve Brazíliavárosban. Ausztráliában eddig 91 emberen végeztek el teszteket, de még egyetlen megbetegedést sem igazoltak.

Ferihegyen hőkamerás szűrésre készülnek

Járványügyi zöld szám

A magyar egészségügyi kormányzat kedd reggeltől egy ingyen hívható járványügyi zöldszámot, a 06 80 204-217-et működteti, amelyen a lakosság jelezheti a mexikói sertésinfluenzával kapcsolatos észrevételeit.

Ferihegyen kihelyezték azokat a figyelemfelhívó plakátokat, amelyek arról tájékoztatják az érkezőket, hogy ha rosszul érzik magukat, jelentkezzenek a reptér egészségügyi szolgálatánál; hamarosan hőkamerás kapukat is felállítanak.

Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolatok igazgatója a repülőtéri sajtótájékoztatón elmondta: a plakátok mellett információs pultokat is kihelyeztek, ahol az önként jelentkezőket kikérdezik egészségi állapotukról.

A plakátok három - német, angol és magyar - nyelvűek és a következő olvasható rajtuk: "Mexikóban jártak figyelmébe! Kérjük, saját és a közösség érdekében jelentkezzen a repülőtéri járványügyi szolgálatnál! Útlevélvizsgálatra vagy csomagjáért csak az egészségügyi kontroll után menjen." Hardy Mihály közölte azt is, hogy az utasbiztonsági ellenőröknek maszkokat, kesztyűket és higiénés törlőkendőket adnak, ezek használata azonban szintén nem kötelező.

Nehezebb kérdést jelent az átszálló utasok kiszűrése, őket csak azok a légi társaságok tudják ellenőrizni, amelyeknek közvetlen járataik vannak Mexikóból vagy az Egyesült Államokból repülnek Európába. Az elmúlt hónapban nagyjából ötezer ember érkezett az Egyesült Államokból Magyarországra, Mexikóból pedig ennek töredéke - mondta kérdés kapcsán Hardy Mihály.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Hogyan terjed a sertésinfluenza az...

A világ figyelme a napokban egy újfajta megbetegedés, a Mexikóban már 103 halálos áldozatot követelő sertésinfluenza felé fordul. A megbetegedést a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.