A kamaszok alvási szokásai

MTI
megjelent:

A kamaszok bonyolult szociális hálózatokban élnek, és különösen sérülékenyek lehetnek - állítja a tanulmány, amit a Tudományos Haladás Amerikai Szövetségének (AAAS) éves találkozóján ismertettek.

Amerikai kutatók szerint nagyobb valószínűséggel kábítószereznek azok a tizenévesek, akik hét óránál kevesebbet alszanak éjszakánként, mint azok, akik ennék többet. A kaliforniai San Diego és a bostoni Harvard egyetem kutatóinak vasárnap közzétett vizsgálatai szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik droghasználata nem csak őket, hanem "járványszerűen" a környezetüket is fenyegeti, tehát a kockázat sokszoros.

Az alvás fázisai
Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Az alvás fázisai>

A kutatók nyolcezer tinédzsert kérdeztek meg alvási szokásaikról és droghasználatukról, majd a kapott adatok alapján levonták a következtetést: az alváshiány és a droghasználat között erős kapcsolat van, ami ráadásul elterjed az érintett tizenéves környezetében is.

Így például a testvéreinél, a barátainál, korosztályos ismerősei körében.

A barátok hatása - Nem mindig pozitív

A kamaszok bonyolult szociális hálózatokban élnek, és különösen sérülékenyek lehetnek - állítja a tanulmány, amit a Tudományos Haladás Amerikai Szövetségének (AAAS) éves találkozóján ismertettek.

Az alvászavar
Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős szórást mutat. Egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beéri. Általában igaz, hogy ha valaki frissen ébred és kipihentnek érzi magát, akkor elegendőnek bizonyult számára az alvásra fordított idő, és megfelelő volt az alvás minősége is. Az alvászavar és típusai

A kutatók szerint ha egy tini hét óránál kevesebbet alszik, akkor nagy valószínűséggel ez fog történi a barátjával is. Ha egy tini marihuánát használ, ami az amerikai kamaszok körében a legnépszerűbb kábítószer, akkor kétszer nagyobb valószínűséggel próbálja ki a füvet a barátja is, mintha nem élnek könnyű droggal. A kutatók szerint a hét óránál kevesebbet alvó tinik csaknem 20 százalékkal nagyobb valószínűséggel szívnak füvet, mint azok, akik több mint hét órát alszanak éjszakánként.

Az amerikai kutatók szerint az alváshiány nem csak a droghasználatot, hanem az alkoholivást is gerjesztheti. Vagyis minél többet alszik egy kamasz, annál nagyobb az esély arra, hogy nem szokik rá a bódító hatású anyagokra.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.