A hirtelen jött meleg mindenkit megviselhet

Szerző: WEBBeteg

Különösen a nők, az idősek, és a gyengébb immunrendszerű, más betegségekkel is küzdő személyek viselik nehezen a mostanság igen gyakran változó időjárási frontokat, de a gyerekek, sőt, az állatok is élénken reagálhatnak a változásokra. Sok folyadékra van szüksége a szervezetünknek, hogy ne legyünk rosszul a kánikulában.

Bár fronthatásra most nem kell számítanunk, az egyre melegebb idő hatására a gyenge melegfronttal járó tünetek jelentkezhetnek. Előfordulhatnak alvászavarok, felléphet fáradékonyság, levertség, de a napos, meleg idő kedvezően hat sokunk hangulatára, közérzetére.

A meleg hatása szervezetünkre

A meleg hatására kitágulnak az erek, a szívet fokozott munkavégzés terheli. Ilyenkor megnő az embólia és a szívinfarktus kockázata, erősödik a gyulladási hajlam. Ilyenkor lappangó gyulladások is belobbanhatnak (pl. a sebek, garat, belső szervek).

A hőszabályozó rendszerünk is nagyobb munkát végez, a test felhevülését meg kell akadályoznia, ezért fokozottan izzadunk. Az elvesztett folyadék és só pótlása nagyon fontos. Különösen kell figyelni a kisgyerekekre és az idősekre, akiknek a folyadékháztartásuk nem annyira stabil.

Mire figyeljünk?

  • Nem érdemes erős, csípős fűszereket használni ételeink ízesítésére, mert fokozzák a verejtékmirigyek működését. Csak könnyű ételeket fogyasszon!
  • A magas cukor- és sótartalmú ételek, finomságok valamint az alkohol folyadékot vonnak el szervezetünkből, így mellőzzük fogyasztásukat!
  • Használjunk napvédő szert és/vagy tartózkodjunk árnyékban!
  • Gyermeket és állatot még rövid időre se hagyjunk a gépkocsiba bezárva!
  • Hűtsük magunkat és megfelelően pótoljuk az izzadással elveszített folyadékot és sót.
  • Különösen vigyázzanak egészségükre az idősek, szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvedők.
  • A napon hagyott gépjárművek igen gyorsan felmelegedhetnek, ezért ajánlott utazás előtt alaposan átszellőztetni az utasteret. A meleg gépjárműben való utazás rosszulléthez, akár ájuláshoz is vezethet, így fokozott a balesetveszély.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.