Hogyan kezelhető a napégés?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Aki leégett a napon, feltétlenül kerülje a napon való tartózkodást. Lássuk, mit tehet még ezen kívül, hogy bőre minél hamarabb regenerálódjon!

A napégés kezelése

  • A bőr enyhe kivörösödését kezelje napozás utáni balzsammal vagy aloe vera géllel. Ez sok vizet és egy kevés zsírt is tartalmaz. Hűsítő és nyugtató hatású.
  • Mérsékelt napégés során, ha nem képződnek hólyagok, a hideg vizes (kb. 25 oC-os, ne hidegebb!) zuhany vagy borogatás hoz gyors enyhülést. A legjobb, ha az uszoda fedett vagy árnyékos részén marad. Fontos a megfelelően hosszú ideig tartó hűtés, ami borogatás esetében egy-két órás kell, hogy legyen. Vigyázzon a gyerekekre, ők gyorsan túlhűlhetnek. Használjon hűsítő krémeket.
  • Igyon sok folyadékot! (Szív- és vesebetegségekben szenvedők kérjenek tanácsot orvosuktól, mivel nekik árthat a sok folyadék!)
  • Fájdalom és enyhe hőemelkedés esetén vegyen be egyszerű fájdalomcsillapítót.
  • Csak olyan ruhákat viseljen, amelyek jól szellőznek, könnyű, természetes anyagból készültek, és teljesen eltakarják az érintett testrészeit.

Mikor forduljon orvoshoz?

  • Kivörösödés, erős fájdalom esetén
  • Ha hólyagok alakulnak ki: Ne szúrja ki saját maga a hólyagokat! A felnyílt hólyagok könnyen elfertőződhetnek.
  • Ha kisgyerekek vagy csecsemők kaptak napégést
  • Fejfájás esetén
  • Ha nyakmerevséget tapasztal
  • Szédülés, hányás esetén.

Bőrtípusok és veszélyek

Mindannyian tudjuk, mi az a leégés: a bőr kipirosodik, fájdalmassá és forróvá válik. Az, hogy Ön milyen könnyen ég le napozás vagy szoláriumozás során, függ a bőr színétől és egy 1-től 6-ig terjedő skálán meghatározott típusától. Bőrtípusok és veszélyekről bővebben az alábbi linkre kattintva olvashat.

A napégés következményei

A napégés elsőfokú, ritkán másodfokú égés, hólyagosodással. A napégés jelei 3-6 órával napozás után jelentkeznek. A szervezet a napsugarak okozta károsodást követően képes regenerálódni. A bőr „memóriája” azonban minden napégést és extrém napfürdőt megjegyez. Ha a napégés nem hagy látható nyomot, a napsugarak hosszú távon akkor is károsíthatják a védtelen bőrt.

Senkinek sem lenne szabad túl sokat várni a repair (javító) mechanizmusoktól, mert vitathatatlan, hogy a napégés szerepet játszik a bőr daganatainak (basalioma, melanoma, spinalioma) kialakulásában. A napégés gyermekkorban a legveszélyesebb!

Az éveken át tartó rendszeres, erős napsütésen való tartózkodás további következményei:

  • Durva tapintású bőr, mitesszerképződés
  • A bőr rugalmasságának csökkenése, ráncosodás.

Barnulás a szoláriumban

A mesterséges barnulás nem alternatívája a természetes napozásnak. A napfény UV-A és UV-B sugarakból áll. Csak az UV-B sugarak támogatják a bőr saját védelmi rendszerét és segítenek elérni a kívánt, hosszantartó barna színt, a pigmentképződést. Ezek okozzák azonban a napégést is. A szoláriumsugarakban ezzel szemben alig van UV-B sugárzás, ezért az UV-A arány sokkal magasabb, mint a természetes fényben, megközelítőleg 1000-szerese annak.

A gyerekek és az 1-es, illetve 2-es bőrtípusú emberek csekély természetes védelemmel rendelkeznek, ezért a napozást és a szoláriumot is kerülniük kell.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.