Egészséges nyári viselet: tippek a maximális kényelemért

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A perzselő nyári meleg gyakran okoz izzadást és hőkiütést. Azonban megfelelő ruházat viselésével, okos öltözködéssel ezek a problémák elkerülhetők, és a meleg legyőzhető. Íme, néhány tipp, mit vegyen fel a forró napokon.

Ragaszkodjon a pamuthoz!

A műszálas anyagok helyett válassza a természetes összetételű ruhákat, például a pamutból készülteket, amelyek elnyelik a testről az izzadságot, és lehetővé teszik, hogy az szabadon elpárologjon. A pamut úgy működik, mint egy törülköző: felitatja a nedvességet a bőrről, ezzel pedig megakadályozza a baktériumok és gombák szaporodását. Tökéletes viselet nyárra, mert nem csak hűvösen tart, de megakadályozza a fertőzéseket is. Érdemes a legmelegebb időszakban az ágyneműjét is pamut anyagúra cserélni.

A szintetikus alapanyagokból készült textíliákat amennyire csak lehet, kerülje, mert ellentétben a természetes anyagokkal, a legtöbb szintetikus szövet nem szellőzik! Ez azt jelenti, hogy ha izzad, a verejték nem szárad meg, vagy párolog el, mint ahogy kellene.

Válasszon világosabb színeket!

A fehér, sárga, bézs és egyéb világos színek segítik a testet hűvösen tartani, mivel visszaverik a napsugarak nagy részét. A sötét színű ruhadarabok ezzel ellentétben elnyelik a fényt és a meleget, így ezek viselésekor melege lesz! Ha ragaszkodik a karcsúsító árnyalatokhoz, válassza a fekete ruhadarabok helyett a mintásakat: egy fekete-fehér vagy világos alapon mintás felsőben biztosan nem kell tartania a melegtől.

Viseljen laza ruházatot!

Nyáron ne viseljen feszes ruhákat, melyek akadályozzák a vérkeringést! A vérerek nyáron jobban kitágulnak, hogy a szervezet képes legyen lehűteni magát azáltal, hogy a meleg a bőrön át távozik. Éppen ezért a laza, szellős ruházat viselése ajánlott!

Válassza ki a megfelelő stílust!

A nyár szinte egyet jelent a shortok, atléták, ujjatlan ruhák viselésével, noha nem ezek a legideálisabb ruhadarabok ebben a szezonban. Ezek mind kiteszik a bőrét a nap ártalmas UV-sugárzásának, így ezek viselésével növeli a hőkiütés kialakulásának kockázatát! A meleg emellett kiszárítja a bőrt, ami emiatt merevvé válik, és hajlamosabb az öregedésre, ráncosodásra.

Gondoljon csak bele, a közel-kelet sivatagaiban élők tetőtől talpig laza ruhával takarják el magukat, hogy védekezzenek a perzselő hőségtől. Az ideális választás a nyári melegre a laza, bőszárú nadrág vagy hosszú szoknya, ehhez illő felsővel vagy laza tunikával!

Cs. K. (indiatimes.com)

Cikkajánló

Bélflóra
Bélflóra

Befolyásolja egészségünk, közérzetünk alakulását.

Bárányhimlő
Bárányhimlő

Tünetei, kezelése és megelőzése.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos; Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.