UV-sugárzás téma

Hogyan lassítható a szem öregedése?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2023.02.06. 11:00
Presbiópia
Sokan teszik fel a címben szereplő kérdést, és a szomorú válasz az, hogy nem lehet megállítani a szem természetes öregedését. Ez egy természetes folyamat. Van azonban néhány olyan tanács, amit ha betartunk, akkor elmondhatjuk: mindent megtettünk szemünk egészségéért.

Szemészeti tanácsok télre - Nem csak síelőknek

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2023.01.22. 12:03
Szem
A téli sportok esetén nemcsak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

Időskori bőrelváltozások - Okok és kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró, orvosszakértő: Dr. Juhász Imre, bőrgyógyász - 2023.01.18. 17:03
Az életkor előrehaladtával sokféle változás tapasztalható a szervezetünkben, testünk külső részein, így a bőrfelületünkön is. A szépészeti bőrfiatalításoknál azonban sokkal fontosabbak az egészségetmegőrző vagy azt visszanyerő bőrgyógyászati kezelések indokolt esetekben. Az évenkénti rutinszerű bőrkontroll már 45 éves kor felett ajánlott!

Kóros D-vitamin-hiány: az angolkór

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022.12.08. 20:35
Angolkór
A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs vagy nagyon alacsony a szintje, akkor különböző csontdeformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban.

Okosan a napon egész évben!

Magyar Dermatológiai Társulat - 2022.09.30. 09:52
A világon évente 2-3 millió esetet regisztrálnak, Magyarországon pedig minden 3. embernél alakulhat ki élete során nem melanoma típusú bőrdaganat az UV-sugárzás káros hatásai miatt.

A Merkel-sejtes bőrrák

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022.09.16. 17:03
Bőrdaganat
A Merkel-sejtes bőrdaganat a bőrben elhelyezkedő speciális sejtekből, a Merkel-sejtekből kiinduló igen rosszindulatú daganat. A betegség ritka: évente kb. 300-500 ezer személyre jut egy új eset felismerése, de a valós előfordulás minden bizonnyal ennél gyakoribb.

Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.08.29. 17:03
Napozás
A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

Milyen az ideális napszemüveg?

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus - 2022.08.22. 09:37
Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV-sugárzás a szemet is veszélyeztetheti. Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus a szemvédelem jelentőségéről és a napszemüveg-választásról beszélt.

Mire utal a naptej faktorszáma?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.08.20. 15:33
UV-sugárzás
A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is.

Az UV-sugárzás káros hatásai

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - 2022.08.10. 14:03
UV-sugárzás
Sokan szeretik a napozást, a kellemes melegben történő napfürdőzést. Azonban a napsugárzásnak lehetnek kellemetlen mellékhatásai is. Fontos, hogy mindig legyünk felkészültek és elővigyázatosak, mert a leégés mellett akár súlyosabb következményei is lehetnek egy kellemes strandolásnak.
Az UV-sugárzásnak nemcsak a bőrünkre, de szemünkre nézve is nagyon káros hatásai lehetnek. Egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a pterygium vagy más néven kúszóhályog kialakulásával, egyes kutatások szerint pedig növelheti a vakság vezető okaként emlegetett makuladegeneráció (AMD) előfordulásának esélyét is - figyelmeztetett Dr. Schneider Miklós.

Mire figyeljünk önbarnító krém használatakor?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022.07.24. 09:33
Mindenki számára elérhetők az év bármely szakában, első látásra könnyen alkalmazható készítmények, melyek többségét otthoni használatra fejlesztették ki, bár kozmetikai célokra is kiválóak: az önbarnító készítmények.

Napallergia - Hogyan előzheti meg a tünetek megjelenését?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.07.17. 12:21
Napallergia
A napallergia megnevezést a köznyelvben több betegségre is használják, ezek közül cikkünkben a polimorf fénydermatózis tüneteinek megelőzéséről lesz szó. Viszketés, a bőr kivörösödése és fájdalom - ilyen kellemetlen következményekkel jár a tűző napon való tartózkodás azoknál, akik napallergiások. Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával azonban megelőzhetőek a panaszok!

Elsősegély leégésre

Debreceni Egyetem - 2022.07.16. 18:48
Tejföl helyett sok víz, C-vitamin és aloe vera - ezt ajánlja a napégés gyors kezelésére a Debreceni Egyetem bőrgyógyász-onkológusa. Extrém erős napsugárzáskor pár perc alatt leéghetünk, ami hosszú távon súlyos bőrbetegségeket okozhat, a bőr védelme így akár életet is menthet.

Nyári szépségápolási tanácsok

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.07.10. 14:39
A nyári napfény jó hatással van kedvünkre, de igencsak sok gondot okozhat a szemnek, a bőrnek és a hajnak.

Fitofotodermatitisz - Fényérzékenységet okozó növények és napégés

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.07.07. 11:33
Napfény
A fitofotodermatitisz (fitofotodermatitis) bizonyos növényekkel való érintkezés után fényhatásra kialakuló, napégéshez hasonlító bőrgyógyászati panasz, mely odafigyeléssel elkerülhető. Jellegzetessége, hogy miatta a bőrünk sokkal érzékenyebben reagál a napfényre, így rövidebb napon tartózkodás alatt is leéghetünk.

A melanoma rizikófaktorai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.07.02. 15:03
Melanoma
A fekete bőrrák (melanoma malignum vagy röviden melanoma) kialakulhat már meglévő bőrelváltozásból (májfolt, anyajegy, szeplő, lentigo maligna, in situ melanoma), de teljesen újonnan is megjelenhet addig mindenféle látható elváltozástól mentes bőrfelületen is.

A leggyakoribb kérdések nyáron

WEBBeteg szerkesztőség - 2022.06.19. 10:04
Nyár
A nyárral kapcsolatos leggyakoribb kérdések, melyeket jobb, ha tisztázunk. Ön mindegyikre tudja a választ?

Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.06.18. 21:41
A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. Lássuk, mik is ezek!

A leégés később bosszulja meg magát

WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász - 2022.06.15. 20:36
Napégés
A napfény sokszor emlegetett áldásos hatása mellett sajnos igen sok veszély forrása. A legismertebb fényártalom a napégés, amelyért főképp a hosszúhullámú UV-B sugarak tehetőek felelőssé.

Milyen napvédő terméket válasszunk?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022.05.08. 11:36
UV-sugárzás
A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb?

Tavaszi szépségtippek

Red Lemon Media - Dr. Kriston Renáta, bőrgyógyász-kozmetológus - 2022.05.01. 11:36
Megérkezett a tavasz, itt az ideje, hogy végre leszámoljunk a téli szürkeséggel, és élettelivé varázsoljuk kimerült bőrünket. Az alapos tisztítás, a frissítő arcradírozás és az üdítő hidratálás mellett a fényvédelemről se feledkezzünk meg. Dr. Kriston Renáta elárulja, milyen szépségpraktikákkal járulhatunk hozzá bőrünk tavaszi felfrissüléséhez.