• Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. Lássuk, mik is ezek!

    A kisbabák bőre más felépítésű, mint a felnőtteké, és ezért különleges védelmet igényel.

    • A gyerekek bőre és annak védelmi rendszere még gyengén fejlett.
    • Bőrük sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké.
    • A bőr melanin nevű barna festékanyaga még nagyon kis mennyiségben termelődik.
    • A savköpeny és a faggyúmirigyek aktivitása is még igen csekély.
    Hirdetés

    Atópiás dermatitis

    A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás (atopiás dermatitis). Fő tünete a majdnem állandó jelleggel fennálló és alig csillapítható viszketés és száraz bőr. Atópiás dermatitis

    A gyerekek szeretnek sok időt a szabadban tölteni! Ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet szenteljen gyermekei bőrének védelmére a napsugarak káros hatásaival szemben.

    Az egy évnél fiatalabb csecsemőket sosem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. A kisbaba számára keressen egy árnyékos helyet, és az árnyékban is helyezzen fölé napernyőt, vagy rögzítsen egy esernyőt a babakocsi fölé.

    A ruha a legjobb védelem!

    Adjon gyermekére jól szellőző pólót, vagy kisruhát. A szabadon lévő bőrfelületeit pedig kenje be naptejjel. Arra is gondoljon, hogy a ruha is átengedi a napsugarak bizonyos részét, különösen, ha nedves. Integrált napvédelmet biztosító textíliák kaphatók sport-vagy gyermekruházati boltokban.

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?

    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a
    melanomát?

    A gyermek viseljen kalapot!

    Ez nemcsak a napégéstől védi, hanem azt is megakadályozza, hogy a kicsi napszúrást kapjon. A gyerekek gyakran nem tűrik meg a „fejfedőt”, ezt elkerülheti, ha megengedi nekik, hogy maguk válasszák ki a kis kalapot. Arra azért figyeljen, hogy a kalap karimája elég széles legyen ahhoz, hogy árnyékot vessen a kicsi arcára és nyakára. A csecsemők sapkája a megkötők miatt nem tud leesni a babák fejéről, azonban csak lazán kösse meg a pántokat!

    Ne feledje a napszemüveget!

    Az intenzív napsugárzás károsíthatja a szemet, ezért viseljenek a gyerekek is napszemüveget. Különben a nap káros sugarainak hatására a szem begyulladhat, ami égő érzéssel jár. A napszemüveg színe és árnyalata nem számít. Viszont mindig optikában vásároljon napszemüveget.

    Milyen a jó napszemüveg?

    A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV fényt. Hogyan válasszunk napszemüveget?

    Időben kenje be gyermeke bőrét naptejjel!

    Legalább fél órával azelőtt, hogy a gyermek kimenne a napra, kenje be a kicsi bőrét magas faktorszámú naptejjel. Azt is vegye figyelembe, milyen sugárzásintenzitás várható. A tengerszint feletti magassággal együtt, és az Egyenlítőhöz közeledve egyre nagyobb a sugárzás mértéke, ennek megfelelően egyre nagyobb faktorszámú naptejet kell használni. A naptejet a gyerekek könnyebben elviselik magukon, mint a sűrűbb napvédő krémeket.

    Mi a teendő, ha a gyermek allergiás vagy atópiás dermatitisben szenved?

    A napallergia tünetei

    A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. A napallergiáról bővebben

    Az érzékeny bőrt irritáló szerves anyagokat tartalmazó napvédő termékek mellett kaphatók ásványi (anorganikus) alapú készítmények is. Ezek enyhén finomra őrölt, ásványi pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrfelszínen fejtik ki hatásukat, és nem jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe.

    Ha nem tudja eldönteni, melyik termék lenne a legmegfelelőbb, kérdezze meg gyermekorvostól vagy bőrgyógyásztól.

    Fürdés után újra kenje be naptejjel a kicsik bőrét!

    A naptej egy része vízálló készítmények használata esetén is leoldódik a vízben. Ezért fürdés után a gyermek alaposan törülközzön meg, azután kenje be újra naptejjel a bőrét.

    11 és 15 óra között a gyerekek se tatózkodjanak a napon!

    A napsugárzás ebben az időszakban a legintenzívebb, és ilyenkor a legnagyobb a sugarak okozta károsodások kialakulásának veszélye.

    Tartózkodjanak árnyákban vagy a szobában a gyerekekkel, vagy a délutáni alvást időzítsék erre az időszakra.

    Ha a gyerekek kora délután kipihenik magukat, a kellemesen meleg délutáni órákat tovább élvezhetik majd.

    Ez is érdekelheti Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A gyerekek is izzadnak, a folyadékot pótolniuk kell!

    Ha a gyerekek a strandon vagy a kertben tartózkodnak, sok folyadékot veszítenek. A folyadékpótlásra mindig legyen kéznél elegendő mennyiségű innivaló. Erre a célra a víz, az édesítetlen gyümölcs- vagy valódi teák és a szintén édesítetlen gyümölcslevek a legmegfelelőbbek.

    Óvja gyermekét a napégéstől! A gyerekkori napégések növelik a bőrrák kockázatát. Ha úgy látja, hogy a kicsi bőre kipirosodott, vigye el a napról! Ha kellő védelemmel látta is el gyermekét, arra vigyázzon, hogy a gyerekek ne tartózkodjanak túl sokáig a napon!

    Az UV sugárzás

    A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV sugárzás

    Forrás: WEBBeteg
    Fordító: B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2016.07.26 09:41, Megjelenés: 2016.07.26 09:41
   • Cikkajánló

    2-es típusú diabétesz

    2-es típusú diabétesz

    F. Zs., fordít

    A 2-es típusú cukorbetegség új rizikófaktorait azonosították. Lássuk, mik is ezek!

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    Ismeri Ön a kullancsokat?

    WEBBeteg

    Ön mit tud a kullancsokról? Töltse ki tesztünket és ellenőrizze tudását!

    Livedo reticularis

    A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a leggyakrabban. A betegség összefüggésben áll az erek duzzanatával, és hideg hatására az állapot rosszabbodhat. A livedo lehet fiziológiás jelenség, de keringési rendellenességek tünete is.

    A vazelin mint a bőrápolás egyszerű, de olcsó és hatékony eszköze

    A bőrünk a test legnagyobb szerve, ami fontos védelmi funkciót tölt be életünk során. A védelmi funkció biztosítása és a bőrt érő sok külső hatás miatt nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres ápolását. Sokan sokféle és drága kozmetikumokat használnak erre a célra, holott rendelkezésünkre áll egy sokkal könnyebben és olcsóbban elérhető megoldás is, ez pedig a vazelin. A legtöbb háztartásban megtalálható, de ha éppen nincs otthon, szinte bármelyik patikában beszerezhető.

    Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

    A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

    Napozás a terhesség alatt?

    Még ha úgy is érzi, hogy a meleget adó napsugarak jól is esnek, az odabent cseperedő pocaklakót csak mértékkel szabad kitenni a sugárzásnak.

    Mire utal a naptej faktorszáma?

    A bőr rendelkezik saját védelmi rendszerrel, mely a napsugárzás káros hatásaival szembeni védelmet szolgálja, bizonyos ideig védi a bőrt a kivörösödéstől és a napégéstől. Felnőttként átlagosan 20 percet tölthetünk el a napon leégés nélkül, ez persze függ a bőrtípusunktól és az UV-sugárzás mértékétől is.

    Milyen napvédő terméket válasszunk?

    A hőmérséklet globális emelkedésével évről évre fokozódik a bőrrák kockázata is. A megfelelő napvédelemmel, napvédő szerek használatával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a legjobb?

    Napvédelem belsőleg: haraszt és paradicsom

    A jövőben lehet, hogy kapható lesz egy olyan növénykivonat, mely belülről fogja védeni a bőrt a nap káros sugaraival szemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.