• Hogyan védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. Lássuk, mik is ezek!

    A kisbabák bőre más felépítésű, mint a felnőtteké, és ezért különleges védelmet igényel.

    • A gyerekek bőre és annak védelmi rendszere még gyengén fejlett.
    • Bőrük sokkal vékonyabb és érzékenyebb, mint a felnőtteké.
    • A bőr melanin nevű barna festékanyaga még nagyon kis mennyiségben termelődik.
    • A savköpeny és a faggyúmirigyek aktivitása is még igen csekély.
    Hirdetés

    Atópiás dermatitis

    A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás (atopiás dermatitis). Fő tünete a majdnem állandó jelleggel fennálló és alig csillapítható viszketés és száraz bőr. Atópiás dermatitis

    A gyerekek szeretnek sok időt a szabadban tölteni! Ezért különösen fontos, hogy kellő figyelmet szenteljen gyermekei bőrének védelmére a napsugarak káros hatásaival szemben.

    Az egy évnél fiatalabb csecsemőket sosem szabad kitenni közvetlen napsugárzásnak. A kisbaba számára keressen egy árnyékos helyet, és az árnyékban is helyezzen fölé napernyőt, vagy rögzítsen egy esernyőt a babakocsi fölé.

    A ruha a legjobb védelem!

    Adjon gyermekére jól szellőző pólót, vagy kisruhát. A szabadon lévő bőrfelületeit pedig kenje be naptejjel. Arra is gondoljon, hogy a ruha is átengedi a napsugarak bizonyos részét, különösen, ha nedves. Integrált napvédelmet biztosító textíliák kaphatók sport-vagy gyermekruházati boltokban.

    Milyen a jó napszemüveg?

    A napszemüvegek viselése manapság nagy divat. Vásárláskor azonban ne csak az esztétikai szempontokat vegyük figyelembe, hanem azt is, mennyire szűri meg a napszemüveg a szemünkre is káros UV fényt. Hogyan válasszunk napszemüveget?

    A gyermek viseljen kalapot!

    Ez nemcsak a napégéstől védi, hanem azt is megakadályozza, hogy a kicsi napszúrást kapjon. A gyerekek gyakran nem tűrik meg a „fejfedőt”, ezt elkerülheti, ha megengedi nekik, hogy maguk válasszák ki a kis kalapot. Arra azért figyeljen, hogy a kalap karimája elég széles legyen ahhoz, hogy árnyékot vessen a kicsi arcára és nyakára. A csecsemők sapkája a megkötők miatt nem tud leesni a babák fejéről, azonban csak lazán kösse meg a pántokat!

    Ne feledje a napszemüveget!

    Az intenzív napsugárzás károsíthatja a szemet, ezért viseljenek a gyerekek is napszemüveget. Különben a nap káros sugarainak hatására a szem begyulladhat, ami égő érzéssel jár. A napszemüveg színe és árnyalata nem számít. Viszont mindig optikában vásároljon napszemüveget.

    A melanoma és anyajegy - Hogyan különböztesse meg?

    A melanoma a festék tartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát alkotja, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. Hogyan ismerje fel a
    melanomát?

    Időben kenje be gyermeke bőrét naptejjel!

    Legalább fél órával azelőtt, hogy a gyermek kimenne a napra, kenje be a kicsi bőrét magas faktorszámú naptejjel. Azt is vegye figyelembe, milyen sugárzásintenzitás várható. A tengerszint feletti magassággal együtt, és az Egyenlítőhöz közeledve egyre nagyobb a sugárzás mértéke, ennek megfelelően egyre nagyobb faktorszámú naptejet kell használni. A naptejet a gyerekek könnyebben elviselik magukon, mint a sűrűbb napvédő krémeket.

    Mi a teendő, ha a gyermek allergiás vagy atópiás dermatitisben szenved?

    A napallergia tünetei

    A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: a csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásnyi kiütések jelennek meg leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen. Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, melyet égő érzés, esetleg fájdalomérzés is kísérhet. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak. A napallergiáról bővebben

    Az érzékeny bőrt irritáló szerves anyagokat tartalmazó napvédő termékek mellett kaphatók ásványi (anorganikus) alapú készítmények is. Ezek enyhén finomra őrölt, ásványi pigmenteket tartalmaznak, amelyek a bőrfelszínen fejtik ki hatásukat, és nem jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe.

    Ha nem tudja eldönteni, melyik termék lenne a legmegfelelőbb, kérdezze meg gyermekorvostól vagy bőrgyógyásztól.

    Fürdés után újra kenje be naptejjel a kicsik bőrét!

    A naptej egy része vízálló készítmények használata esetén is leoldódik a vízben. Ezért fürdés után a gyermek alaposan törülközzön meg, azután kenje be újra naptejjel a bőrét.

    11 és 15 óra között a gyerekek se tatózkodjanak a napon!

    A napsugárzás ebben az időszakban a legintenzívebb, és ilyenkor a legnagyobb a sugarak okozta károsodások kialakulásának veszélye.

    Tartózkodjanak árnyákban vagy a szobában a gyerekekkel, vagy a délutáni alvást időzítsék erre az időszakra.

    Ha a gyerekek kora délután kipihenik magukat, a kellemesen meleg délutáni órákat tovább élvezhetik majd.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Bőrvédelem piciknek - Milyen fényvédő készítményt válasszunk csecsemőknek, kisgyerekeknek?

    A gyerekek is izzadnak, a folyadékot pótolniuk kell!

    Ha a gyerekek a strandon vagy a kertben tartózkodnak, sok folyadékot veszítenek. A folyadékpótlásra mindig legyen kéznél elegendő mennyiségű innivaló. Erre a célra a víz, az édesítetlen gyümölcs- vagy valódi teák és a szintén édesítetlen gyümölcslevek a legmegfelelőbbek.

    Óvja gyermekét a napégéstől! A gyerekkori napégések növelik a bőrrák kockázatát. Ha úgy látja, hogy a kicsi bőre kipirosodott, vigye el a napról! Ha kellő védelemmel látta is el gyermekét, arra vigyázzon, hogy a gyerekek ne tartózkodjanak túl sokáig a napon!

    Az UV sugárzás

    A nyári napforduló közelében, amikor a legmagasabban van a nap az égen, nagyobb mennyiségű veszélyes sugárzás ér el bennünket. A magas napállás miatt az UV sugárzás ilyenkor a legerősebb, és gyakran a déli órákban az extrém értéket is elérheti. Az UV sugárzás

    Forrás: WEBBeteg
    Fordító: B. M., szakfordító; NetDoktor.de
    Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Módosítva: 2016.07.26 09:41, Megjelenés: 2016.07.26 09:41
   • Cikkajánló

    Vízhajtót szed?

    Vízhajtót szed?

    Irinyi-Barta Tünde

    Többféle hatásmechanizmusú vízhajtó létezik. Mire figyeljen az étrendjét illetően?

    Új koronavírus

    Új koronavírus

    MTI

    Magyarországon nincs beteg, de minden kórház felkészült a betegek fogadására.

    Pikkelysömöröm van, hogy lesz párom? Hogy merjek így szexelni?

    Annyi minden van, ami miatt feszengünk az első randi vagy akár a párunkkal való első együttlét előtt. A pikkelysömörben szenvedők esetében a bőrbetegség okozta elváltozás további szorongást okoz, de tudatosítani kell magunkban: nem szabad, hogy ez gátja legyen bárminek is! El is mondjuk, hogyan.

    Cukorbeteg gyermekek gondozása

    A gyermekkori cukorbetegség nagyobb részben inzulinhiányon alapuló, ún. 1-es típusú diabetes. Ilyenkor az elpusztult inzulintermelő sejtek nem képesek feladatuk ellátására. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezet, ha nem vesszük időben észre a tüneteket, és nem kezdjük meg a gyermek kezelését. Ennek három alappillére van, a diéta, az inzulinkezelés és a helyes életmód.

    A szabadtéri munkásoknál magas a bőrrák kockázata

    A nem-melanoma eredetű bőrrák (angol rövidítéssel NMSC) messze a leggyakrabban diagnosztizált rák a fehér bőrű egyének körében. Az egyre többeket érintő probléma napjainkban különösen akut, mert Európa-szerte 15 milliónál is többen élnek, főként dolgoznak az UV sugárzásnak való krónikus kitettségben. Szakemberek pedig úgy tapasztalják, és a rendelkezésre álló vizsgálati adatok is ezt támasztják alá, hogy már 5 évnyi szabadban végzett munka is akár háromszorosára növelheti az NMSC kialakulásának kockázatát.

    Kismotor, háromkerekű, roller: Miért jó a gyerekeknek?

    Előbb vagy utóbb szinte minden gyerek megtanul biciklizni. Mindegy, hogy négy-, három-vagy kétkerekű, nagyszerűen megfelelnek a gyerekek mozgásigényének levezetésére és koordinációs készségük fejlesztésére.

    Hanyagtartás és a gyermekkori gerincferdülés megelőzése

    A hanyagtartás a hibás testtartás és a mozgáshiány következtében alakulhat ki. Magában a gerincoszlopban eleinte nem mutatható ki elváltozás, de hosszú távon a nem egyenletes terhelés hatására károsodnak a csigolyák. A tartási rendellenességek és a gyenge hátizomzat gerincferdülés (scoliosis) kialakulásához vezethet.

    Hasfájás gyerekeknél

    A hasfájásnak számos különböző oka lehet, és sokféle formában nyilvánulhat meg. Mivel néhány hasfájással járó betegség sebészi kezelést igényel, az akut hasfájást mindig meg kell vizsgáltatni orvossal.

    Melyek az ideális sportágak gyerekek számára?

    A gyerekek is igénylik a rendszeres sportot. Már az egészen kicsik is szeretnek szaladgálni, ugrándozni, örömüket lelik a sportban, ami testi fejlődésük szempontjából is elengedhetetlen része életüknek. A paletta igen széles, ezért nem könnyű választani. Segítünk, hogy Ön is segíthessen gyermekének jól dönteni.

    Utazás kisbabákkal, gyerekekkel

    Kisgyerekekkel utazni nem ritkán megerőltetőbb és fárasztóbb, nagyobb odafigyelést igényel, mint nagyobb gyerekekkel. Sok dolgot kell még magunkkal vinnünk a babakocsin, cumisüvegen és pelenkán kívül.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.