Időjárás téma

Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-05 21:33
Időjárás
A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, jó esetben a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike.

Ezekre figyeljen, ha allergiásként indul futóversenyen

Budai Allergiaközpont - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2022-03-27 17:38
Az edzettség mellett az aktuális pollenhelyzet és időjárás is hatással lehet a teljesítményére. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus néhány pontban összefoglalta, mire figyeljünk a verseny előtt.

Az időjárás és a koronavírus-járvány összefüggései

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2022-02-04 17:00
A COVID-pandémia hullámainak kialakulására és a görbe változásaira jelentősen hatnak az aktuális évszakok, illetve befolyásoló tényező lehet az adott terület klímája is – így foglalható össze egy friss dolgozat eredménye.

A hirtelen érkezett meleg veszélyei

WEBBeteg - 2021-06-18 05:03
Mindenkit megviselhet a hirtelen jött meleg. Milyen panaszok jelentkezhetnek? Hogyan csökkenthetjük a meleg hirtelen érkezése jelentette kockázatot?

Időjárás-változás és az ízületek

WEBBeteg - 2021-04-02 04:06
A meteoropátia is járhat ízületi panaszokkal, ám az időjárás változásai főleg azoknál okoznak ízületi bántalmakat, akik valamilyen ízületet érintő betegségben szenvednek.

Meteoropátia

WEBBeteg - 2020-10-02 05:06
Nagyon sok ember érzékeny az időjárás változásaira, szakkifejezéssel ezt a jelenséget meteoropátiának is nevezik.

Az időjárás-érzékenység

WEBBeteg - 2020-09-11 05:06
Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2020-05-18 11:05
Időjárás
Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

Az időjárás hatásai a betegségekre

WEBBeteg - 2019-12-27 15:31
Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik.
Sokunk már jó előre megérzi az időváltozást. A melegfront közeledtét – az arra érzékenyeknél – általában egy-két nappal vagy néhány órával az időjárás-változás beköszöntése előtt ingerültség, fáradtságérzet, pulzus- és vérnyomás-emelkedés jelezheti, míg az ellenkező időjárási frontnak nem a közeledése, hanem a jelenléte váltja ki a kellemetlen, esetleg kínzó testi és pszichés panaszokat.

Futás - Edzés hideg időben

Futanet - 2017-12-23 21:20
A csípősebb őszi reggelektől egészen a tavasz közepéig néha szenvedés a kinti - amúgy csodálatos élményeket kínáló - testedzés. Ha valami, hát egy intervall edzés megoldható sállal a száj előtt, fülvédővel és kapucnival: amikor a torokfájdalom elkezdődne, futásból érdemes gyaloglásra váltani, hogy a szapora légzés lassuljon, az edzést megkeserítő fájdalom elmúljon.

A párás időben fokozódnak az asztmás panaszok

Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus - 2017-05-13 07:38
Az asztmások mellett a COPD-s betegek panaszai is felerősödhetnek a napokban gyakori esőzések hatására. A párás levegő mellett az időjárási frontok, a hideg vagy a szeles idő is kedvezőtlenül befolyásolhatja a betegek állapotát.

A szívbetegek frontérzékenysége

Meteo Klinika - 2014-04-10 09:41
Hazánkban még mindig előkelő helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek a lakosságot érintő egészségügyi problémák között. A hirtelen halálozásokért elsősorban a szívinfarktus a felelős, de nagy számban következik be haláleset agyi érkatasztrófa vagy egyéb érrendszeri betegség esetén is.

Kimerült a szervezet - Támad az időjárás

Meteo Klinika - 2013-03-16 02:05
Bár az időjárásban még nem érzékelhetjük, a naptár szerint már beköszöntött a tavasz. Szervezetünk a hosszú téli időszak alatt kimerült, immunhiányos állapotba került, hiszen nem tudtunk megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot bevinni.

Légúti betegek és az időjárás

Meteo Klinika - 2010-11-13 15:41
A felsőlégúti megbetegedésekben szenvedők, az asztmások és allergiások panaszait nemcsak a virágpor, fizikai terhelés, vagy váratlanul bekövetkező stressz fokozhatja, sokszor a megemelkedett légszennyezettség, a magas szálló por koncentráció is komoly panaszokat válthat ki.
A nyári kánikula után bekövetkező nagyfokú lehűlés óriási megpróbáltatást jelentett szervezetünknek. A hirtelen hőmérséklet-csökkenés, majd az időjárási frontok okozta gyors légköri változások próbára tették az alkalmazkodóképességünket. Sokaknál betegségek formájában jelentkezett az akklimatizálódás hiánya.
Amikor a téli időszakban a napi hőmérséklet egy fokot esik, a Nagy-Britanniában egy hónapon belül kétszázzal több beteget szállítanak szívinfarktusssal kórházba. Brit kutatók szerint erre a veszélyre télen minden országban figyelni kell.