Hőség téma

Terhesség meleg időben - Hogyan birkózzon meg vele?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-08-29 19:33
A nyári hőség sokakat megvisel, ám várandósan sokkal melegebbnek tűnik, mint amilyen az valójában. Amennyiben Ön is azon gondolkodik, hogyan birkózhat meg a nyári meleggel a terhesség alatt, cikkünk Önnek szól. Kövesse tippjeinket, segítünk lehűlni!

Folyadékpótlás a hőségben - Fontos tanácsok mindenkinek

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2022-08-18 11:33
A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges, napi 2-4 liternyi folyadékfogyasztás, ezért a megfelelő folyadékbevitelre a nagy melegben fokozottan figyeljünk. Magyarországon a csapvíz iható és az ország legnagyobb részén minősége is jó.
A rendkívüli hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben is körültekintést igényel. Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

Visszértágulat nyáron: milyen veszélyei vannak?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-12 11:33
A dagadt, fáradt vagy elnehezült lábak az első jelei annak, hogy a vénás rendszer nem működik megfelelően. Ha már kialakult a visszértágulat, a panaszok a meleg évszakban tovább súlyosbodnak.

Sport és hőség - Mit igyunk?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-06 14:39
Amikor hőségben sportolunk, kulcsfontosságú a folyadékpótlás. Milyen folyadékot célszerű ilyenkor fogyasztani? Mikor és mennyit igyunk? Érdemes speciális sportitalokat inni?

Az ételmérgezés megelőzésére mindig figyeljünk a hőségben

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022-08-05 04:03
Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás - a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Hogyan sportoljunk a nyári melegben?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-03 04:03
Nagyobb örömet jelent a szabadban sportolni, ha odakint süt a Nap, ilyenkor még az edzőteremben is nagyobb a lelkesedésünk. Azonban ha túlságosan meleg van, számos probléma merülhet fel. Mire kell figyelnünk, ha a nyári melegben sportolunk?

Így próbáljon elaludni kánikulában

JóAlvás Központ - Dr. Vida Zsuzsanna, neurológus, szomnológus - 2022-07-23 21:33
A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás ugyan nem lesz hűvösebb, de segíthetnek abban, hogy legalább más módon ne nehezítsük meg magunknak az elalvást.

Az alkohol és a hőség rossz párosítás

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-07-20 19:19
A nagy hőségben kerüljük az alkoholos italokat! Az alkohol és a hőség külön-külön is megterhelő lehet, együtt viszont óriási mértékben megviseli a keringési rendszert, olyannyira, hogy az akár össze is omolhat.

Hasznos tanácsok kismamáknak a nyári hőség idejére

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-20 11:42
A várandósság egyes szakaszai ideális körülmények között sem egyszerűek, főként nem, ha hetekig tartó hőséggel társulnak, vagy épp ha a hőséget hirtelen nagy lehűlés váltja fel. Választási lehetőség nincs, muszáj kibírni.

Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-07-05 21:33
A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, jó esetben a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike.

Így kerülheti el a hipoglikémiát a nyáron

Cukorbetegközpont - Dr. Porochnavecz Marietta, diabetológus - 2022-07-03 17:03
A nyári kánikulát sokak szervezete nem viseli túl jól, hiszen a 30 fok feletti hőmérsékletben még az egészségesek is gyakran tapasztalnak rosszulléteket. Ez a cukorbetegekre fokozottabban igaz, hiszen náluk a hőségben még nagyobb eséllyel alakul ki hipoglikémia. Arról, hogy miként lehet elkerülni az állapotot, dr. Porochnavecz Mariettát, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük.

Mire figyeljenek a visszérbetegek a melegben?

Oxygen Medical - Dr. Sepa György, sebész, érsebész - 2022-07-01 19:03
A meleg időjárás jó hatással van a kedélyünkre, de rontja a visszérbetegek állapotát. Dr. Sepa György, sebész, érsebész arra hívta fel a figyelmet, hogy a visszeresség nemcsak esztétikai hátrányt jelent, de súlyos szövődményei is lehetnek.

Hogyan vészeljük át a forró éjszakákat?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2022-06-30 21:03
A nyári kánikula idején sokan nehezebben tudnak elaludni, éjszaka többet forgolódnak, a tartós hőségben sokszor már éjszaka sem hűl le a levegő annyira, hogy kellemes hűvösben lehessen aludni. Testünk-lelkünk megfelelő regenerációjához elsősorban kellemes hőmérsékletű hálószoba szükséges.

A hőkollapszus - Mit tegyünk az ájult emberrel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2022-06-29 12:33
Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb - gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek esetében is - a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás.

Hőség és egészségünk

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-06-27 15:03
A nagy hőség extrém megterhelést jelent az emberi szervezet számára, amelynek ilyenkor folyamatosan arra kell törekednie, hogy testhőmérsékletünket állandó szinten tartsa. A hőség különösen az idős emberekre és a gyerekekre, de bármely egészséges emberre nézve is igen veszélyes lehet.

Veszélyes a nyári meleg a cukorbetegekre!

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-06-16 21:48
Számos felmérés bizonyítja, hogy a cukorbetegek többsége nem megfelelően védekezik a magas hőmérséklet ellen. A cukorbetegek extra érzékenyek lehetnek a magas hőmérsékletre, és sokan nem teszik meg idejében a megfelelő óvintézkedéseket – állítja egy tanulmány.

Helyes gyógyszertárolás - Különös tekintettel a nyárra

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet - 2022-06-13 22:00
A gyógyszerek tárolása a nyári meleg hónapokban fokozott körültekintést igényel. A kánikula az emberi szervezet számára sem előnyös, de a gyógyszerek szempontjából a magas hőmérséklet kimondottan káros: általában gyorsul a gyógyszerek hatóanyagainak bomlása, így csökkenhet a készítmények hatása. Egyes esetekben káros bomlástermékek is képződhetnek.

A kismamáknak megterhelőbb elviselni a nyári hőséget

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-08-17 15:03
Amikor a tavaszi hónapokban megtudják a kismamák, hogy áldott állapotban vannak, ritkán gondolnak arra, hogy milyen napokkal, hetekkel és terhekkel szembesülnek a nyári hónapok során.

Nyár: önfeledt, de veszélyes üzem!

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2021-08-16 05:03
A tojás nyáron önmagában is veszélyes, mint ahogy a csúszdázás vagy az önfeledt focizás is. Ám azzal kevesebben vannak tisztában, hogy egy ártatlannak tűnő rakott zöldbab, vagy a vasárnapi ebédből a szürke hétköznapokra átmentett palacsinta is lehet súlyos veszélyforrás a gyerekre nézve. A nyári szünetben azonban nemcsak az egyes fertőzések, hanem a gyermekbalesetek is megszaporodnak!