Hogyan sportoljunk a nyári melegben?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Nagyobb örömet jelent a szabadban sportolni, ha odakint süt a Nap, ilyenkor még az edzőteremben is nagyobb a lelkesedésünk. Azonban ha túlságosan meleg van, számos probléma merülhet fel. Mire kell figyelnünk, ha a nyári melegben sportolunk?

Hőség idején kifejezetten ártalmas a sportolás, akár edzetlen, akár edzett a szervezete. Nagy melegben is csak kifejezett körültekintéssel és a szabályok betartásával szabad sporttevékenységet folytatni.

A szervezetünknek időre van szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a nyári meleghez, ehhez akár 10-14 napra is szükség lehet. Akik rendszeresen sportolnak, nem szívesen szüneteltetnék az edzéseket ennyi ideig. Mit tehetünk tehát, hogy a nyári meleg jelentette akadályokat könnyebben áthidalhassuk, miközben megőrizzük sportos aktivitásunkat?

Az erős fizikai megterhelés hatására keletkező verejték elpárolog bőrünkről, szervezetünk így próbál meg védekezni a túlhevüléssel szemben. Minél magasabb a külső hőmérséklet, annál nagyobb mértékben izzadunk. A verejtékezés természetes, létfontosságú folyamat, egészségünk megőrzését szolgálja.

Ha valaki túl sokat izzad és kisebb megterhelés hatására is verejtékezni kezd, az nem annak a jele, hogy edzetlen, épp ellenkezőleg: a szervezet megtanulja, hogy időben be kell kapcsolnia belső „klímaberendezését”, nem csak akkor, amikor már nagyon melegünk van. Vagyis azt mondhatjuk, hogy hőszabályozásuk sokkal gazdaságosabb, mint a nem sportoló társaiké.

Ezt olvasta már? A hőség veszélyei a tizenévesekre

A pulzus

Melegben szívünk sokkal többet dolgozik azért, hogy testhőmérsékletünk tartósan 37 oC alatt maradjon. Ha a melegben sportolunk, az izmaink által termelt hőt is le kell adnunk testfelületünkön. A szívtől ilyenkor ez a plusz feladat még több munkát követel, több vért kell pumpálnia az izmokba és a bőrünkhöz, emiatt gyorsabban ver, vagyis hőségben és sport közben fokozódik a pulzusszám.

Legalább nyáron célszerű sport közben pulzusmérőt viselni, hogy ellenőrizhessük szívverésünket. A dél körüli órákban semmiképp se eddzen, ez a legedzettebbeknek is felesleges és rendkívüli megterhelés jelent. Minél nagyobb a meleg, annál jobban emelkedik a pulzusszám sport közben. Vagyis ha melegben ugyanolyan tempóval fut, mint hűvösebb időben, a pulzusa sokkal nagyobb mértékben fog emelkedni, ami ártalmas!

Tippek edzéshez a nyári meleg idején

  • A reggeli vagy az esti órákban (17 óra után, de még sötétedés előtt!) eddzen! Ilyenkor a hőmérséklet és az UV-sugárzás is alacsonyabb, mint napközben.
  • Igyon sok folyadékot! Mivel a meleg miatt többet izzadunk, többet is kell innunk, mint egyébként. Ha a vizelet színtelen vagy világossárga, akkor tudhatja, hogy elegendő folyadékot fogyasztott, ha azonban sötét színű, folyadékhiányra utal. A vizelet színének megváltozása akár súlyos betegség tünete is lehet, ezért tanácsos orvoshoz fordulni, ha hasonlót tapasztal. Normál esetben legfeljebb egy órát szabad sportolni, anélkül, hogy pótolná a folyadékot, melegben ez az idő sokkal kevesebb! Ha edzeni indul – még akkor is, ha csak néhány percre –, mindig vigyen magával elegendő folyadékot!
  • Figyeljen az öltözködésére! Könnyű, légáteresztő anyagú, lehetőség szerint sportruházatot viseljen, és vegyen fel kalapot vagy sapkát is.
  • Lehetőleg árnyékban eddzen!
  • Használjon napvédő készítményeket! A legtöbb termék 20 percen át hat, ezért 20 percenként újra és újra be kell kennie bőrét!
  • Ha szédülést, fejfájást vagy hidegrázást tapasztal, azonnal hagyja abba az edzést, húzódjon árnyékos helyre, üljön le és igyon folyadékot, kérjen segítséget, értesítse a mentőket!

Fontos! Ha Ön valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenved, semmiképpen ne sportoljon nyári melegben, különösen hőségben ne!

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; trainingsworld.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.