Kenyér téma

Milyen az egészséges kenyér?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Napi 20 dekagramm - átlagosan ennyit eszünk belőle. Ön figyel az asztalára kerülő kenyér minőségére, tápanyag-összetételére, vagy csak az ár dönt?

Kovász vs. élesztő!

Több mint TestŐr

Manapság a felgyorsult világban sokszor a pékeknek sincs ideje, hogy a kenyérnek megadják a szükséges előállítási időt. Míg a hagyományos kovásszal készült kenyér elkészítéséhez kb. 30 óra szükséges, az élesztővel kelesztett kenyér 3 óra alatt elkészül. A baj csak az, hogy az élesztő az emésztés során sokaknál puffadást vagy bélgyulladást okozhat.

Megváltozik a kenyerek összetétele

MTI

Péntektől megváltozik a kenyerek összetétele, a rozskenyérnek például minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.

Jó hír a cukorbetegeknek - Megváltozik sok kenyér összetétele

Cukorbetegközpont - Sárga Diána, dietetikus

A cukorbetegeknek igen szigorú diétát szükséges követniük, melynek egyik alapelve, hogy a fehér kenyér helyett teljes kiőrlésű pékárukat kell fogyasztaniuk a hirtelen vércukorszint emelkedés elkerülése miatt. Azonban a boltok polcain fellelhető, teljes kiőrlésűnek nevezett termékek sok esetben eddig alig tartalmaztak teljes kiőrlésű lisztet- egészen idáig. A változásokról Sárga Diánával, a Cukorbetegközpont dietetikusával beszélgettünk.

Már a csecsemők is túl sok sót fogyasztanak

MTI

A szakértők szerint általánosan jellemző túlzott sófogyasztás már a csecsemők esetében is egyre jellemzőbb jelenségnek számít. A nyolc hónapos babák hetven százaléka több sót kap naponta, mint amennyi a korosztály számára egészségesnek számít.

Az ereket (is) védő újdonság: kenyér kevesebb sóval

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet

A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél szoros, dózisfüggő a kapcsolat a sóbevitel mértéke és a vérnyomás értékei között – ezt igazolja az utóbbi években született számos tudományos bizonyíték.