Hogyan vészeljük át a forró éjszakákat?

Szerző: WEBBeteg - K. J., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

A nyári kánikula idején sokan nehezebben tudnak elaludni, éjszaka többet forgolódnak, a tartós hőségben sokszor már éjszaka sem hűl le a levegő annyira, hogy kellemes hűvösben lehessen aludni. Testünk-lelkünk megfelelő regenerációjához elsősorban kellemes hőmérsékletű hálószoba szükséges.

Ha napközben a hőmérséklet évszázados melegrekordokat döntöget, gyakran előfordul, hogy éjszaka sem hűl az elfogadható szint alá a hálószoba.

Légkondicionálás híján a többség ilyenkor izzadva forgolódik ágyában, nehezen alszik el, éjjel többször felébred, s reggel hullafáradtan vánszorog az enyhítést hozó zuhany alá.

Meztelenül vagy hálóingben?

Hogy a forró éjszakákon felveszünk-e valamit, vagy meztelenül alszunk, teljesen megszokás és higiéniás igényünk kérdése. Aki erőteljesebben izzad, és szeretne valamit bőre és a lepedő közé, annak ajánlottak azon anyagokból készített hálóingek, amelyek a nedvességet kifelé vezetik magukból ahelyett, hogy magukban tartanák.

Amikor úgy érezzük, hogy fáradtabbak vagyunk, mint amikor lefeküdtünk, nem tévedünk sokat: szervezetünknek igenis nagy szüksége lenne arra, hogy éjszaka lehűljön, mint ahogy teszi azt minden nap, ha nem kánikulai az időszak. Ha a szervezet „önlehűtő” rendszere a külső magas hőmérséklet miatt nem működik, az éjszakai pihenés szenvedhet csorbát.

Ám mielőtt klímaberendezés beszerzésén gondolkodnánk – mert tulajdonképpen a legtöbb háztartásba egy-egy melegebb nyári nap miatt nem igazán éri meg beszereltetni a készüléket – ajánlatos pár hasznos trükköt bevetni a hálószobában a pihentető hőmérséklet érdekében. Jürgen Zulley, a Regensburgi Egyetem Alváskutató Központjának vezetője elárulta saját praktikáit.

Tollpárna, viszlát!

A tollal és egyéb töltelékekkel ellátott paplan helyett vékony üres paplanhuzatot vagy lepedőt használjunk takaróként.

Megpróbálhatunk takaró nélkül is pihenni, ám a legtöbb ember annyira hozzá van szokva, hogy éjszakánként takaró alatt alszik, hogy a pihenés nem lesz igazán regeneráló, úgyhogy akármilyen vékony takaró, de legyen kéznél. Emellett a minimális légmozgás miatt is ajánlott némi takarózás...

Most a párna is csak melegíthet, ha kényelme érdekében feltétlenül hazsnálnia kell a legmelegebb napokon is párnát, akkor semmiképp se tollal töltött verziót válasszon!

Nappali hűtés

Aki nem tud éjszakánként az erkélyre kihelyezett függőágyba költözni, annak a hálószoba napközbeni hűvösen tartásán kell ügyködnie: nappalra kötelezőnek számít az ablakok becsukása, a függöny, redőny be-, illetve lehúzása még akkor is, ha a hálószoba nem a ház napos oldalán található. Esténként ezzel ellentétes hadműveletet kell végrehajtanunk: tárjuk sarkig az ablakokat, hogy a levegő kellően átjárja a helyiséget, ha tehetjük, csináljunk kereszthuzatot. Éjszakára az ablakok tárva-nyitva is maradhatnak, ám a huzattal bánjuk óvatosan, mivel látó, és hallószerveink láthatják kárát a tartós légmozgásnak.

Vízhűtéses megoldás

Kellemes hűvösséget vihetünk magunkkal ágyunkba, ha közvetlenül a lefekvés előtt kellemes hűvös vízben még letusolunk, és bőrünk felületén nem itatjuk fel teljesen a nedvességet, hanem egy vékony filmszerű réteget magunkon hagyunk. Elalváshoz különösen nagy segítség lehet.
A télen meleg vízzel töltött palackok nyáron is nagy segítségünkre lehetnek, Természetesen csak azután, hogy nappal vízzel telve a hűtőszekrénybe (de nem a fagyasztószekrénybe!) helyezzük őket, hogy éjjelre az ágyba is magunkkal vihessük.

Nyári veszélyek bővebben

Este csak könnyű vacsora ajánlott

A napközbeni bőséges folyadékfogyasztás magától értetődik, ám közvetlenül lefekvés előtt nem ajánlatos a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás, mivel akkor éjszaka többször is fel kell kelnünk vécére szaladni. A nappal a hőségtől erősen megterhelt szervezet pihenése érdekében különösen figyeljünk arra, hogy vacsorára valami könnyen feldolgozható kerüljön gyomrunkba, s este hét után már egyáltalán ne terheljük semmivel emésztőrendszerünket.

Ha mindezen óvintézkedések ellenére mégsem menne azonnal az elalvás, ne essünk egyből pánikba, tudományosan bizonyított tény, hogy a nyári időszakban kereken egy órával kevesebb alvással is beérjük anélkül, hogy bármi egészségügyi, vagy közérzeti következménye lenne.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
K. J., fordító
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Veszélyes medencék Veszélyes medencék

Ötnaponta hal meg egy gyerek a hordozható medencékben nyáron.

Non-Hodgkin limfóma Non-Hodgkin limfóma

Mi okozhatja? Milyen tünetei lehetnek? Hogyan kezelhető?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Ha sokáig tart a meleg - A...

A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán...

A hőkollapszus - Mit tegyünk az...

Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb - gyermekek...

Autóvezetés hőségben - Hogy...

Hőségben vezetni nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet, hogyan csökkentheti a balesetek kockázatot a forró napokon.

Igyunk sok folyadékot! Tippek a forró...

Ha a hőmérséklet 30 fok közelébe kúszik, hamar jön az izzadás, mely lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását, és bizonyos anyagok...

A hőség veszélyei - a...

A hőségben elsősorban a krónikus betegeknek és időseknek kell óvatosnak lenniük, és vigyázni kell a gyerekekre is. De a nagy meleg az egészséges...

Kánikula váratlan mellékhatásokkal

Ha vízparti élményeit majd a nyári fotók alapján szeretné felidézni, s nem a bőrgyógyász rendelője előtt várakozva, nem elegendő naptejjel...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.