Egy közkedvelt gyógynövény: a valódi levendula

Szerző: WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L. officinalis Chaix).

Míg pár évtizede a levendulát repellens (riasztó) hatása miatt csak molyirtóként alkalmazták, mára már klinikailag bizonyított a növényi drog (megszárított virágai) és illóolajának hatásossága nyugtalanság, álmatlanság és emésztési panaszok kezelésében. Hagyományos növényi gyógyszer formájában is megtalálhatjuk a patikák polcain.

A valódi levendula örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje, melynek liláskék színű virágai június végén nyílnak. A levendula már az ókor óta ismert és alkalmazott gyógynövény, eleinte sebek fertőtlenítő lemosására alkalmazták. A középkorban főzetét emésztési panaszokra használták, majd a keleti kultúrákban (Tibet, India) már nyugtató hatása is ismert volt. Hazánkban a valódi levendula a bencés szerzetesek révén terjedt el. Nagyüzemi termesztése az 1920-as években kezdődött. A Tihanyi-félszigeten Franciaországból hozott szaporítóanyagból ültetvényt létesítettek, majd az 1940-es években a Pannonhalmi apátság területén is elindult a termesztése.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a gyógynövény szárított virága, a Lavandulae flos (mely legalább 13 ml/kg illóolajat tartalmaz) és a belőle nyert illóolaj, a Lavandulae aetheroleum (melynek két fő összetevője a linalool és a linalil-acetát) hivatalos. A levendulavirág és -illóolaj használatának nem ismertek nem várt hatásai (mellékhatásai), ellenjavallatai, gyógyszerekkel való kölcsönhatásai. Biztonsági okokból várandósság és szoptatás alatt nem javasolt az alkalmazása.

A tea készítésekor 1-2 teáskanálnyi növényi drogot egy csészényi forró vízzel forrázzunk le, lefedve 10 perc állás után fogyaszthatjuk, akár ízesítve is. Teájának nyugtató hatása is bizonyított, ugyanakkor jól alkalmazható idegességből eredő gyomorpanaszoknál. A belsőleges alkalmazáskor figyeljünk oda, hogy csak gyógyszerkönyvi minőségű növényi drogot használjunk, ezt a csomagoláson feltüntetik!

A szárított virágból levendulapárnát is készíthetünk, mely az elalvást segíti. A gyógyszerkönyvi minőségű illóolaját (mely a gyógyszertárakban kapható), használhatjuk párologtatóban, szaunázáskor vagy 1-2 cseppet este a párnánkra is cseppentve nyugtató, relaxáló hatása van.

A standardizált (az illóolaj fő összetevőit állandó mennyiségben tartalmazó) levendulaolajat tartalmazó kapszula – mely 80 mg levendulolajat tartalmaz – hagyományos növényi gyógyszerként van forgalomban, és recept nélkül is kiadható. Mentális stressz és kimerültség tüneteinek enyhítésére és az alvás elősegítésére alkalmazható. A gyógyszer 12 éves kor alatti gyermekeknél, valamint terhesség és szoptatás időszakában történő alkalmazásának biztonságossága nem igazolt, így az ő esetükben alkalmazása nem ajánlott.

A levendulaolajat tartalmazó krém használható frissítő masszírozásra, túrázás, sportolás, fitnesz, testedzés alkalmával terhelt izmok felfrissítésére. Az izmok ellazítása mellett a felszabaduló illatanyag nyugtatóan hat. A készítmény mentolt, kámfort is tartalmaz.

A valódi levendula illóolaja gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként más gyógynövények illóolajával együtt pl. zsályaolaj, szegfűszegolaj, citromolaj alkalmazható emésztési zavarokra, idegesség, nyugtalanság kezelésére. Külsőleg bedörzsölésre végtag- és izomfájdalom esetén. Megfázásos betegségekkor inhalálásra. A készítmény alkoholt és mentolt is tartalmaz.

A gyógynövényfajokról gyűjtött mézek közé tartozik a levendula fajtaméz, melynek levendulapollen-tartalma 1–20%. A francia provence-i levendulaméz védett fajtaméz, melyről egy tanulmány bebizonyította gombaellenes hatását. Napjainkban Pannonhalmán is termelnek levendulamézet.

Kutatások előrevetítik, hogy még nem minden hatását ismertük meg a valódi levendulának, így antibakteriális, antioxidáns, sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásait vizsgálják.

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Felfekvés Felfekvés

Hogyan kezelhető? Mit lehet tenni a sebgyógyulás érdekében?

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Érdemes átgondolni, milyen módszert részesítünk előnyben!

Mi a mikrokimérizmus?

A mikrokimérizmus az egyik egyedtől származó sejtek jelenléte egy másik genetikailag különálló egyedben. A természetes mikrokimérizmus fő oka a...

Mire figyelmeztet a szomjúságérzet?

A szomjúság a szervezet fiziológiai válasza a folyadékegyensúly eltolódására. A folyadéktartalom csökkenése súlyos zavarokhoz vezet, ezért az...

Hogyan néz ki a vízbefulladás?...

Fröccsenőnek és hangosnak képzeli el a fulladást, csapkodó karokkal és segélykiáltással, ahogyan azt a filmekben láthatta? Ha azt gondolja, hogy...

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

A meddőséggel kapcsolatos...

Épp csak elkezdődött a meddőségi kezelése, de máris összezavarta a kezelési lapon álló rengeteg rövidítés? Vajon mit jelent az ART és az FSH?...

Fogamzásgátló tabletták típusai:...

A fogamzásgátló tabletták a fogamzásgátlás egyik legnépszerűbb formái. Milyen előnyei és hátrányai vannak a különféle típusoknak?

Xanthomák - Helyi koleszterin...

A xanthomák (xantómák) helyi koleszterin-, illetve zsírlerakódások a szervekben. Leggyakrabban a bőr érintett, ahol vörös, sárga vagy sárgásbarna...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.