Citromfű - Mire használható ez a gyógynövény?

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A citromfű, latinul Melissa officinalis sok helyen termesztett, évelő, de fagyérzékeny növény. A gyógyászatban levelét vagy föld feletti részét használják.

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben a citromfű szárított lomblevele a hivatalos (Melissae folium). Hivatalos még a száraz citromfűlevél-kivonat (Melissae folium extractum siccum). Előbbi rozmaringsav-tartalma legalább 4%, utóbbié legalább 2%.

A citromfű egyike a legrégebben használt gyógynövényeknek. Nevét friss, citromra emlékeztető illatáról kapta. Több mint 2000 éve sokféle célra alkalmazzák. A népi gyógyászatban feltételezett görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatása miatt gyomor- és bélpanaszok, epe- vagy májbántalmak, szívpanaszok, megfázás, herpesz kezelésére alkalmazzák. Idegnyugtató hatását először Avicenna, az első évezred fordulóján élő perzsa filozófus és orvos írta le. A középkorban íródott gyógyfüveket tartalmazó könyvekben is találkozhatunk a növénnyel.

Citromfű

A 17-19. században igen közkedvelt gyógyszer volt a Karmelita Cseppek. Sajnos az eredeti összetétel nem ismert, de a korabeli leírások szerint citromfüvet is tartalmazott a készítmény. Alkalmazták ideges eredetű gyomor- és fejfájásra, szívgyengeségre, fájdalmas görcsökre, hisztériára.

Napjainkban a citromfüvet élelmiszer-ízesítőként, teaként alkalmazzák, forgalomban vannak citromfűtartalmú ajakbalzsamok és kivonata nyugtató hatású gyógyszer összetevője. Tudományos kutatások középpontjában álló, sokoldalúan felhasználható, hagyományos és egyszerre modern gyógynövény. A modern fitoterápiában elsősorban herpesz elleni és központi idegrendszeri hatása áll a középpontban.

Jellemző vegyületei: illóolaj-tartalma, flavonoidok, triterpének, rozmaringsav, kávésav.

Hatásossága

Vizsgálatokban főleg szívbetegeknél hatékonyan csökkentette a szívdobogásérzést, csökkentette a szorongást, depressziót, alvászavart. Egyes vizsgálatokban macskagyökérrel együtt alkalmazták. Nyugtató hatását valószínűleg vízoldékony vegyületei fejtik ki. Citromfüvet is tartalmazó kombinációs készítmények alkalmazása esetén az alvásminőség javulását és nyugtató hatást figyeltek meg. Az illóolaja gátolja az agyi acetilkolinészteráz enzimet (egy az agyban is megtalálható ingerületátvivő anyag – az acetilkolin – bontásáért felelős enzim), és képes kapcsolódni az agyi acetilkolin-receptorokhoz. Ezzel lehet összefüggésben egy vizsgálat eredménye, melyben javította az enyhe és közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegek állapotát. Ugyancsak ezzel a hatásmechanizmussal lehet összekapcsolni azt a kísérletet, melyben memóriajavító és tanulást segítő hatását tapasztalták.

Teája szorongás csökkentésére és alvászavarok kezelésére alkalmazható. Napi 4,5-13,5 gramm szárított citromfű levél fogyasztható. Teája gasztrointesztinális panaszok, mint a felfúvódás, puffadás, gázképződés tüneti kezelésére is alkalmazható. Görcsoldó hatása illóolaj-tartalmának köszönhető.

Nemcsak a népi gyógyászat szerint hatásos a herpeszvírus ellen. A hatás a növényben megtalálható rozmaringsavnak és kávésavnak tudható be. A herpeszellenes hatás a sejtek megfertőződésének gátlásával alakul ki. A citromfűkivonatot tartalmazó krém, ha a herpesz első tüneteinek észlelésekor elkezdték alkalmazni, hatásos volt a fertőzés ellen. A citromfű előnye, hogy nem figyeltek meg mellékhatást, a vírus nem lett rezisztens (ellenálló) a kezelésre, és nem tért hamarabb vissza a fertőzés.

Gyógyszerben a macskagyökérrel és komlótobozzal kombinálva napközben nyugtató, éjszaka alvást elősegítő hatása van a kombinációnak. Étrend-kiegészítőkben magnéziummal, és más nyugtató hatású gyógynövénnyel együtt kapható.

Van-e ellenjavallata, lehetségesek-e mellékhatások?

A citromfű alkalmazásakor ellenjavallat, interakció nem ismert. A citromfüvet is tartalmazó nyugtató készítmények tartós alkalmazáskor is biztonságosak. Adatok hiányában 12 éves kor alatti gyermekeknek, várandós és szoptató nőknek nem ajánlott.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.