10 tanács az altató használatával kapcsolatban

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Előfordult már, hogy hajnali háromkor ébren fekve bámulta az ébresztőóra fényét arra gondolva, vajon fog-e valamennyit is aludni, mielőtt az megszólalna?

Sokan szenvednek valamiféle alvászavarban, az álmatlanság azonban potenciálisan súlyos következményekkel járhat. Egy felmérés szerint a válaszadók közel harmadával fordult elő, hogy a munkahelyén nem tudott megfelelően teljesíteni, mert túl álmos volt, vagy esetleg elbóbiskolt, és 36 százalékuk számolt be arról, hogy az elmúlt egy év során előfordult vele, hogy egy pillanatra elbóbiskolt vezetés közben.

Az álmatlanság fejfájáshoz és depresszióhoz vezet. Ennek fényében nem csoda, hogy egyre többen fordulnak altatókhoz. Néhány tipp, hogyan használhatja azokat biztonságosan.

1. Beszéljen orvosával az alvásproblémáiról

Ha álmatlanságban szenved, keresse fel orvosát a pontos diagnózis érdekében. Az álmatlanság alaposabb vizsgálat nélküli kezelése elfedheti a háttérben meghúzódó valós okot.

Ezért mindenképpen mondja el orvosának azt is, milyen gyógyszereket szed. Ez azért fontos, hogy biztos lehessen abban, ha az orvos altatót ír fel, az nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, és nem okoz súlyosabb egészségügyi problémát.

Mielőtt altatót szedne, olvassa el a használati utasítást és a lehetséges mellékhatásokat.

Az alvászavarok és típusai
Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős szórást mutat. Egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beéri. Az alvászavar és típusai

2. A gyógyszerszedést lefekvés előttre időzítse, az egész éjszakai alvás érdekében

Győződjön meg róla, hogy elég ideje marad egy teljes éjszakai alváshoz, ami 7-8 órát jelent a legtöbb ember számára. Amennyiben az altató bevétele után néhány órával felébred, szédelegni fog. Az időzítés létfontosságú. Ha valakinek elalvási problémái vannak, akkor lefekvés előtt 20-30 perccel kell a gyógyszert bevennie. A legtöbb vényköteles altató bevétel után 1-1.5 órával éri el a maximális szintet.

3. Az altató bevétele után már hagyjon abba minden tevékenységet

Az altató bevétele utáni ágybafekvés segít megelőzni a komplex alvással kapcsolatos viselkedést. Egy felmérés szerint ugyanis azok, akik az altató bevétele után, már nem teljesen éber állapotban még esznek, telefonálnak, szexszelnek vagy autót vezetnek, általában nem emlékeznek ezekre az aktusokra. Ilyenkor ugyanis egy úgynevezett „alvajáró” fázisba kerülnek.

4. Az esetleges mellékhatásokról tájékoztassa orvosát

Amennyiben álmossággal, szédüléssel küzd a nap folyamán, kérdezze meg orvosát, nem kell-e változtatni a dózison. A vényre kapható gyógyszerek is okozhatnak szédülést, elhúzódó álmosságot, fejfájást, puffadást, hányingert, hasfájást és székrekedést. A mellékhatások leginkább az időseket és egyidejűleg más gyógyszereket is szedőket fenyegetik leginkább.

5. Ha tartós álmatlanságban szenved, életmódváltással is javíthat alvásproblémáján

Az altatók csodákra képesek a rövid távú insomnia esetén, mely stressz, jet lag, vagy más átmeneti betegségből ered. Ezzel szemben sokan használnak altatót a hónapok, sőt évek óta tartó krónikus álmatlanságban szenvedők is. Az ilyen betegek számára a kognitív viselkedésterápia és az életmódváltás is sokat segíthet. Próbáljon meg rendszeres időben lefeküdni aludni, kerülje a nappali szunyókálást, valamint a koffeint, alkoholt, nikotint legalább 4-6 órával lefekvés előtt.

6. Ne keverje az altatót alkohollal vagy más gyógyszerekkel

A gyógyszerek keverése káros kölcsönhatásokat okozhat. Az alkohol önmagában is felborítja az alvási ciklust.Amennyiben az altatót alkohollal keveri (akár kismértékben is), az fokozhatja annak nyugtató hatását, szédülést, ájulást okozva.

Ételek, melyek segítik a jobb alvást
Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt, minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az elalvásunkra, illetve annak nehézségére. Ételek, melyek segítik a jobb alvást

7. Ne vezessen autót, vagy működtessen gépeket az altató bevétele után

Mivel az altató miatt nem lesz teljesen éber, ezek használata veszélyessé válhat.

8. Ne térjen el az orvos által felírt dózistól

Amennyiben figyelmen kívül hagyja az orvos utasításait, és emeli a dózist, könnyen tolerancia és fizikai függőség alakulhat ki, illetve növeli a komplex alvással kapcsolatos viselkedés kockázatát.

9. Ne titkolja orvosa elől, ha más alvást elősegítő terméket is fogyaszt

Sok beteg szed az orvos által felírt gyógyszer mellé vény nélkül kapható, alvást elősegítő készítményeket is, azzal a céllal, hogy megtalálja az ideális készítményt. A legnagyobb probléma az, mikor erről az orvos nem tud, és így nő a gyógyszerkölcsönhatás kockázata.

10. Ne hagyja abba a gyógyszerszedést, csak ha megbeszélte azt az orvosával

Amennyiben hosszabb ideje szed altatót, ne hagyja azt abba hirtelen, annak érdekében, hogy elkerülje az olyan megvonási tüneteket, mint a szorongás, hányinger és izomgörcsök. Noha nem mindenki szenved elvonási tünetektől, beszélje meg orvosával hogyan hagyhatja abba az altatószedést. Ennek általában két módja van. Az egyik szerint fokozatosan csökkenteni kell a gyógyszerszedés gyakoriságát, a másik módszerrel pedig a dózist csökkentik. Mindenképpen kérdezze meg orvosát, melyik módszert javasolja.

A horkolás
Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat. A horkolás: komoly betegség tünete is lehet

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.