10 tanács az altató használatával kapcsolatban

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

Önnel is előfordult már, hogy hajnali háromkor ébren fekve bámulta az ébresztőóra zöld neonfényét arra gondolva, vajon fog-e valamennyit is aludni, mielőtt az megszólalna?

Néhány álmatlan éjszaka után érzi, hogy házsártos és letargikus lesz. Vajon biztonságos-e az altatók szedésének elkezdése?

Az alvási apnoe

Az alvási apnoe-nek két főbb típusa van. A gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoe, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre. A másik a centrális alvási apnoe, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz...
Tudjon meg többet az alvási apnoe-ról a WEBBetegen!>>

Sokan szenvednek valamiféle alvászavarban, az álmatlanság azonban potenciálisan súlyos következményekkel járhat. Egy felmérés szerint a válaszadók közel harmadával fordult elő, hogy a munkahelyén nem tudott megfelelően teljesíteni, mert túl álmos volt, vagy esetleg elbóbiskolt, és 36 százalékuk számolt be arról, hogy az elmúlt egy év során előfordult vele, hogy egy pillanatra elbóbiskolt vezetés közben.

Az álmatlanság fejfájáshoz és depresszióhoz vezet. Ennek fényében nem csoda, hogy egyre többen fordulnak altatókhoz. Ha Ön is közéjük tartozik, íme néhány tipp, hogyan használhatja azokat biztonságosan.

1. Beszéljen orvosával az alvásproblémáiról

Az alvászavar és típusai
Az alvásigény egyénenként és életkoronként jelentős szórást mutat. Egy újszülött többnyire csak enni és inni ébred fel, ám az idős emberek többsége már alig néhány órányi alvással is beéri. Az alvászavar és típusai >>

Ha álmatlanságban szenved, keresse fel orvosát a pontos diagnózis érdekében. Az álmatlanság alaposabb vizsgálat nélküli kezelése elfedheti a háttérben meghúzódó valós okot.

Ezért mindenképpen mondja el orvosának azt is, milyen gyógyszereket szed. Ez azért fontos, hogy biztos lehessen abban, ha az orvos altatót ír fel, az nem lép kölcsönhatásba más gyógyszerekkel, és nem okoz súlyosabb egészségügyi problémát.

Mielőtt altatót szedne, olvassa el a használati utasítást és a lehetséges mellékhatásokat.

2. A gyógyszerszedést lefekvés előttre időzítse, az egész éjszakai alvás érdekében

Győződjön meg róla, hogy elég ideje marad egy teljes éjszakai alváshoz, ami 7-8 órát jelent a legtöbb ember számára. Amennyiben az altató bevétele után néhány órával felébred, szédelegni fog. Az időzítés létfontosságú. Ha valakinek elalvási problémái vannak, akkor lefekvés előtt 20-30 perccel kell a gyógyszert bevennie. A legtöbb vényköteles altató bevétel után 1-1.5 órával éri el a maximális szintet.

3. Az altató bevétele után már hagyjon abba minden tevékenységet

Az altató bevétele utáni ágybafekvés segít megelőzni a komplex alvással kapcsolatos viselkedést. Egy felmérés szerint ugyanis azok, akik az altató bevétele után, már nem teljesen éber állapotban még esznek, telefonálnak, szexszelnek vagy autót vezetnek, általában nem emlékeznek ezekre az aktusokra. Ilyenkor ugyanis egy úgynevezett „alvajáró” fázisba kerülnek.

4. Az esetleges mellékhatásokról tájékoztassa orvosát

Amennyiben álmossággal, szédüléssel küzd a nap folyamán, kérdezze meg orvosát, nem kell-e változtatni a dózison. A vényre kapható gyógyszerek is okozhatnak szédülést, elhúzódó álmosságot, fejfájást, puffadást, hányingert, hasfájást és székrekedést. A mellékhatások leginkább az időseket és egyidejűleg más gyógyszereket is szedőket fenyegetik leginkább.

5. Ha tartós álmatlanságban szenved, életmódváltással is javíthat alvásproblémáján

Az altatók csodákra képesek a rövid távú insomnia esetén, mely stressz, jet lag, vagy más átmeneti betegségből ered. Ezzel szemben sokan használnak altatót a hónapok, sőt évek óta tartó krónikus álmatlanságban szenvedők is. Az ilyen betegek számára a kognitív viselkedésterápia és az életmódváltás is sokat segíthet. Próbáljon meg rendszeres időben lefeküdni aludni, kerülje a nappali szunyókálást, valamint a koffeint, alkoholt, nikotint legalább 4-6 órával lefekvés előtt.

6. Ne keverje az altatót alkohollal vagy más gyógyszerekkel

A gyógyszerek keverése káros kölcsönhatásokat okozhat. Az alkohol önmagában is felborítja az alvási ciklust.Amennyiben az altatót alkohollal keveri (akár kismértékben is), az fokozhatja annak nyugtató hatását, szédülést, ájulást okozva.

Ételek, melyek segítik a jobb alvást
Egy pohár langyos (mézes) tej elalvás előtt, minden bizonnyal jólesik, ám nincs rá tudományos bizonyíték, hogy segítené az elalvást. Természetesen mindaz, amit eszünk vagy iszunk, hatással van az elalvásunkra, illetve annak nehézségére. Ételek, melyek segítik a jobb alvást >>


7. Ne vezessen autót, vagy működtessen gépeket az altató bevétele után

Mivel az altató miatt nem lesz teljesen éber, ezek használata veszélyessé válhat.

8. Ne térjen el az orvos által felírt dózistól

Amennyiben figyelmen kívül hagyja az orvos utasításait, és emeli a dózist, könnyen tolerancia és fizikai függőség alakulhat ki, illetve növeli a komplex alvással kapcsolatos viselkedés kockázatát.

Az alvás fázisai

Alvásunk mélysége nem állandó, közben jellemző fázisok követik egymást. Ezeket a fázisokat két nagy csoportba lehet osztani, az agy EEG-vel történő vizsgálat közbeni működése alapján: beszélhetünk non-REM és REM alvásról.
Az alvás fázisai >>

9. Ne titkolja orvosa elől, ha más alvást elősegítő terméket is fogyaszt

Sok beteg szed az orvos által felírt gyógyszer mellé vény nélkül kapható, alvást elősegítő készítményeket is, azzal a céllal, hogy megtalálja az ideális készítményt. A legnagyobb probléma az, mikor erről az orvos nem tud, és így nő a gyógyszerkölcsönhatás kockázata.

10. Ne hagyja abba a gyógyszerszedést, csak ha megbeszélte azt az orvosával

Amennyiben hosszabb ideje szed altatót, ne hagyja azt abba hirtelen, annak érdekében, hogy elkerülje az olyan megvonási tüneteket, mint a szorongás, hányinger és izomgörcsök. Noha nem mindenki szenved elvonási tünetektől, beszélje meg orvosával hogyan hagyhatja abba az altatószedést. Ennek általában két módja van. Az egyik szerint fokozatosan csökkenteni kell a gyógyszerszedés gyakoriságát, a másik módszerrel pedig a dózist csökkentik. Mindenképpen kérdezze meg orvosát, melyik módszert javasolja.

A horkolás: komoly betegség tünete is lehet
Legtöbbször a tartós horkolás az egyik jele az alvási apnoe-nak, amely során a beteg légzése többször is leáll alvás közben, és akár százszor is felébredhet emiatt egy éjszaka alatt, anélkül, hogy emlékezne rá. Többek között ezért is van, hogy a sokat horkolók reggel kialvatlannak érzik magukat.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden rendszeresen horkolónak alvási apnoéja van, ez a betegség a horkolók körülbelül 50-60 százalékánál fordul elő. A horkoló hang akkor jelentkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva a járatok valamiféle dugulása vagy elkeskenyedése miatt vibrál. Minél inkább blokkolt a levegő útja, annál jobban kell a testnek dolgoznia, mely megterhelheti a szívet. Ezért is van, hogy idővel a horkolás magas vérnyomáshoz vezethet. A hangosan horkolóknak 40 százalékkal nagyobb az esélyük a magas vérnyomás kialakulására
mint azoknak, akik nem horkolnak. 34 százalékkal nagyobb a valószínűsége, hogy szívinfarktust kapnak, és 67 százalékkal nagyobb az esélyük a stroke-ra. A horkolás: komoly betegség tünete is lehet>>

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Dohányzás Dohányzás

Égető kérdés: a dohányzás új formái és azok hatásai. (x)

Hajbeültetés Hajbeültetés

Választ adunk a hajbeültetéssel kapcsolatban felmerülő kérdésére. (x)

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Így próbáljon elaludni kánikulában

A napokon át tartó hőségben éjszaka álmatlanul hánykolódva nappal is egyre fáradtabbak, nyűgösebbek lehetünk. A következő tanácsoktól a lakás...

Alvásproblémák: minden második...

A pihentető alvás minden korban elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Az alvásproblémák terhe egyéni és társadalmi szinten is komoly gondot...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.