Melatonin - Az alvás-ébrenlétet szabályozó hormon

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
frissítve:

A melatonin hormont az agyban található belső elválasztású mirigyünk, a tobozmirigy termeli. Termelődése függ attól, hogy éjszaka vagy nappal van, így a melatoninszint közvetlenül összefügg biológiai ritmusunk szabályozásával.

A melatonin hatása

A melatonin termelődésének legfontosabb kiváltója a fény: míg nappali világosságban kevés termelődik belőle, sötétben nagy mennyiségben szabadul fel. Hatására elálmosodunk, ez a hormon a felelős a mély és pihentető alvásért. Így a melatonin a szervezet úgynevezett cirkadián ritmusát (biológiai ritmus), azaz szervezetünknek a nappal és éjszaka váltakozásaihoz való igazodását segíti elő, és az alvásra is kedvező hatást gyakorol. Álmosító hatása mellett altató hatása van.

Élettani körülmények között a melatonin kiválasztódása röviddel a sötétség beállta után fokozódik, majd hajnali 2-4 óra között tetőzik, és az éjszaka második felében csökken. A melatonin koncentrációja "jelzi" a szervezetünknek, hogy elérkezett a biológiai este, illetve reggel ideje.

A természetes és mesterséges fény hatása a melatonin termelődésre

A melatonin a szervezetben a fényérzékelésen keresztül „hírvivőként” működik. Ez azonban csak a biológiailag természetes fénynél van így. A természetes sötétben szürkületkor és este néhány percen belül megkezdődik termelése a tobozmirigyben, ezért álmosodunk el estefelé. Napközben szervezetünkben a szintje alacsony, akkor is, ha tejesen besötétítjük a szobát, ahol vagyunk, mert a szervezetünk a normál cirkadián ritmushoz kapcsolódó biológiailag természetes esti sötétséggel indítja el a melatonintermelést. Ezért van, hogy éjszakai műszakban dolgozók nem tudják pótolni napközben a kimaradt éjszakai alvást, illetve ezért jelentkeznek az utazáskor sokak által tapasztalt időzónák átlépésekor fellépő pár napos alvási problémák („jetlag”).

Az esti külső fény, akárcsak az esti lámpahasználat biológiailag nem természetes, azonban képes gátolni a melatonin természetes termelődését. Kék fény hatására (pl. számítógép, mobiltelefon, tv) a melatonintermelés jobban csökken, mint más hullámhosszú fények esetében. Ezért érdemes este lefekvés előtt 1-2 órával már nem használni számítógépet, okostelefont, nem nézni tv-t, és abban a szobában, ahol alszunk, ne legyen ilyen készülék, és megfelelően sötétítsük be a helyiséget. A melatonint a sötétség hormonjának is hívják, mivel termelődése csak sötétben lehetséges.

Nehezebben alszik el teliholdkor?

Egy vizsgálat kimutatta, hogy teliholdkor kevesebb melatonin hormon termelődik szervezetünkben, főképpen a nőknél. Ugyanakkor a megfigyelés alapján az alvási idő is kevesebb volt, és fáradtabbak voltak a vizsgálat résztvevői másnap. Úgyhogy nem csak képzelődik az, aki teliholdkor nehezebben alszik el, és kialvatlanabb, mint máskor. Azonban azt, hogy a Hold miért van ilyen hatással a melatonintermelésre, alvásunkra, nem tudjuk biztosan.

Melatonin gyógyszer és étrend-kiegészítő

Az orálisan, szájon át bevett melatonin alvást keltő hatásait placebokontrollált klinikai vizsgálatok igazolják. A hatásmechanizmushoz nagy valószínűséggel köze van a melatonin testhőmérsékletet csökkentő hatásának, ami az alvás normális velejárója és feltétele is.

A melatonin étrend-kiegészítőkben és gyógyszerként is forgalomban van. A gyógyszer 3 mg melatonint tartalmaz, és alvászavarok kezelésére alkalmazzák. Hosszabb utazáskor fellépő „jatlag” esetén javítja az időeltolódáshoz való alkalmazkodást, több műszakban dolgozóknál a megváltozott alvás-ébrenlét ritmusából eredő alvászavarnál javítja az alvás minőségét, meghosszabbítja az alvás idejét.

A melatonin hatóanyagtartalmú gyógyszert lehetőleg egy órával lefekvés előtt kell bevenni bőséges folyadékkal. Hosszú repülőutat követően az időeltolódás okozta alvászavar kezelésekor az új időzónában az első 3 napon 2 tablettát, majd azt követően 1 tablettát kell bevenni lefekvés előtt 1 órával. Napi 1-2 tablettánál többet ne alkalmazzunk, mert olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint napközbeni fáradtság, szorongás, rémálmok.

Az OGYÉI állásfoglalása szerint a melatonin étrend-kiegészítőként történő forgalmazása nem biztonságos, az esetleges kölcsönhatások miatt, hosszú távú alkalmazás esetén közegészségügyi kockázatot jelenthet.

Melatonin és más gyógyszerek kölcsönhatása

A fogamzásgátló tabletták szedésekor a melatonin szintje nő, így ezek mellett a melatonin hatóanyagú gyógyszert kisebb dózisban, nagyobb odafigyeléssel lehet csak alkalmazni.

Ugyancsak fontos óvatosnak lenni véralvadásgátlókkal (warfarin) való együtt szedésekor, mert a melatonin növeli a vérzések veszélyét.

Nyugtatókkal, altatókkal, antidepresszánsokkal való együtt szedése sem ajánlott, mert azok hatását erősítheti.

Mikor ellenjavallt a melatonin alkalmazása?

Kutatások szerint a mela­to­nintermelés jelentősen csök­ken időskorban. A melatonintartalmú gyógyszer szervezeten belüli sorsa idős betegeknél azonban jelentős eltéréseket mutat, emiatt nem adhatók meg adagolási ajánlások.

Nem ajánlott a melatonin szedése súlyos vesekárosodásban vagy májkárosodásban szenvedő betegek számára. Nem szedhetik a gyógyszert 18 éven aluliak, várandós, szoptatós édesanyák, sem azok, akik a közeljövőben gyermeket szeretnének.

Melatoninszint és táplálkozás

A melatonint a szervezetünk is képes szintetizálni, ám mind a melatonin, mind az annak előanyagát jelentő triptofán aminosav bizonyos élelmiszerekben is megtalálható, így táplálkozásunk hatással van az alvás minőségére is. A szervezet melatoninszintje így természetes úton, ételekkel is növelhető. Bővebben: A melatoninszint és a táplálkozás összefüggései

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.