Melatonin, a szervezetünk által termelt, alvás-ébrenlétre ható hormon

Szerző: WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Megjelent: 2022.09.06

A melatonint, melyet 1958-ban Aaron Lerner fedezett fel, az agyban megtalálható tobozmirigy termeli. A tobozmirigy a két agyfélteke között elhelyezkedő, apró, fenyőtoboz formájú, úgynevezett belső elválasztású mirigy.

A belső elválasztású mirigyek feladata a hormonok termelése. A tobozmirigy által termelt hormon a melatonin, melynek termelődése függ attól, hogy éjszaka vagy nappal van. A melatonin termelődésének legfontosabb kiváltója ugyanis a fény: míg nappali világosságban kevés termelődik belőle, sötétben nagy mennyiségben szabadul fel. Hatására elálmosodunk, ez a hormon a felelős a mély és pihentető alvásért.

Így a melatonin a szervezet úgynevezett cirkadián ritmusát (biológiai ritmus), azaz szervezetünknek a nappal és éjszaka váltakozásaihoz való igazodását segíti elő, és az alvásra is kedvező hatást gyakorol. Álmosító hatása mellett altató hatása van. Élettani körülmények között a melatoninkiválasztódás röviddel a sötétség beállta után fokozódik, majd hajnali 2-4 óra között tetőzik, és az éjszaka második felében csökken. A melatonin koncentrációja "jelzi" a szervezetünknek, hogy elérkezett a biológiai este, illetve reggel ideje.

A melatonin a szervezetben a fényérzékelésen keresztül „hírvivőként” működik. Ez azonban csak a biológiailag természetes fénynél van így. A természetes sötétben szürkületkor és este néhány percen belül megkezdődik termelése a tobozmirigyben, ezért álmosodunk el estefelé. Napközben szervezetünkben a szintje alacsony, akkor is, ha tejesen besötétítjük a szobát, ahol vagyunk, mert a szervezetünk a normál cirkadián ritmushoz kapcsolódó biológiailag természetes esti sötétséggel indítja el a melatonintermelést. Ezért van, hogy éjszakai műszakban dolgozók nem tudják pótolni napközben a kimaradt éjszakai alvást, illetve ezért jelentkeznek az utazáskor sokak által tapasztalt időzónák átlépésekor fellépő pár napos alvási problémák („jetlag”).

Az esti külső fény, akárcsak az esti lámpahasználat biológiailag nem természetes, azonban képes gátolni a melatonin természetes termelődését. Kék fény hatására (pl. számítógép, mobiltelefon, tv) a melatonintermelés jobban csökken, mint más hullámhosszú fények esetében. Ezért érdemes este lefekvés előtt 1-2 órával már nem használni számítógépet, okostelefont, nem nézni tv-t, és abban a szobában, ahol alszunk, ne legyen ilyen készülék, és megfelelően sötétítsük be a helyiséget. A melatonint a sötétség hormonjának is hívják, mivel termelődése csak sötétben lehetséges.

Hogyan lehet kívülről pótolni a melatonint?

Az orálisan, szájon át bevett melatonin alvást keltő hatásait placebokontrollált klinikai vizsgálatok igazolják. A hatásmechanizmushoz nagy valószínűséggel köze van a melatonin testhőmérsékletet csökkentő hatásának, ami az alvás normális velejárója és feltétele is.

A melatonin étrend-kiegészítőkben és gyógyszerként is forgalomban van. Az utóbbi 3 mg melatonint tartalmaz, és alvászavarok kezelésére alkalmazzák. Hosszabb utazáskor fellépő „jatlag” esetén javítja az időeltolódáshoz való alkalmazkodást, több műszakban dolgozóknál a megváltozott alvás-ébrenlét ritmusából eredő alvászavarnál javítja az alvás minőségét, meghosszabbítja az alvás idejét. A gyógyszert lehetőleg egy órával lefekvés előtt kell bevenni bőséges folyadékkal. Hosszú repülőutat követően az időeltolódás okozta alvászavar kezelésekor az új időzónában az első 3 napon 2 tablettát, majd azt követően 1 tablettát kell bevenni lefekvés előtt 1 órával. Napi 1-2 tablettánál többet ne alkalmazzunk, mert olyan mellékhatásokhoz vezethet, mint napközbeni fáradtság, szorongás, rémálmok.

Gyógyszerkölcsönhatások

A fogamzásgátló tabletták szedésekor a szervezet melatoninszintje nő, így ezek mellett a melatonin-hatóanyagú gyógyszert kisebb dózisban, nagyobb odafigyeléssel lehet csak alkalmazni.

Ugyancsak fontos óvatosnak lenni véralvadásgátlókkal (warfarin) való együtt szedésekor, mert a melatonin növeli a vérzések veszélyét.

Más nyugtatókkal, altatókkal, antidepresszánsokkal való együtt szedése sem ajánlott, mert azok hatását erősítheti.

Mikor nem ajánlott alkalmazása?

Kutatások szerint a mela­to­nintermelés jelentősen csök­ken időskorban. A melatonintartalmú gyógyszer szervezeten belüli sorsa idős betegeknél azonban jelentős eltéréseket mutat, emiatt nem adhatók meg adagolási ajánlások. Nem ajánlott súlyos vesekárosodásban vagy májkárosodásban szenvedő betegek számára. Nem szedhetik a gyógyszert 18 éven aluliak, várandós, szoptatós édesanyák, sem azok, akik a közeljövőben gyermeket szeretnének.

Nehezebben alszik el teliholdkor?

Egy vizsgálat kimutatta, hogy teliholdkor kevesebb melatonin hormon termelődik szervezetünkben, főképpen a nőknél. Ugyanakkor a megfigyelés alapján az alvási idő is kevesebb volt, és fáradtabbak voltak a vizsgálat résztvevői másnap. Úgyhogy nem csak képzelődik az, aki teliholdkor nehezebben alszik el, és kialvatlanabb, mint máskor. Azonban azt, hogy a Hold miért van ilyen hatással a melatonintermelésre, alvásunkra, nem tudjuk biztosan.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Cushing-szindróma Cushing-szindróma

A mellékvesekéreg glükocorticoid hormonjának túltermelése okozza.

Agresszív magatartás Agresszív magatartás

Hogyan viselkedjünk laikusként, ha agresszív magatartást tapasztalunk?

Adj vért a légimentőkkel, hogy...

Immár 2. alkalommal indít rendhagyó közösségi véradókampányát a Magyarországi Légimentésért Alapítvány a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-vel...

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Kevésbé vagyunk nagylelkűek és...

Kevésbé nagylelkűek és segítőkészek alváshiány esetén az emberek egy új tanulmány szerint, amelyet az amerikai Berkeley Egyetem kutatói...

Az éjszakai műszak a feje tetejére...

Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz...

Az alvászavar és típusai

Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi...

Hogyan vészeljük át a forró...

A nyári kánikula idején sokan nehezebben tudnak elaludni, éjszaka többet forgolódnak, a tartós hőségben sokszor már éjszaka sem hűl le a levegő...

Jetlag - az időutazók betegsége

Ma már egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy távoli tájakra utazzanak. Az utazás eszköze legtöbbször repülőgép, amely a nagy sebesség...

Tévhitek, mítoszok az alvásról

Igaz-e, hogy legalább nyolc óra alvásra van szüksége mindenkinek? És hogy az időseknek kevesebb alvásra van szükségük? Aki sportol, jobban alszik?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.