A major depresszióval együtt járó betegségek

Dr. Pálvölgyi Rita
Szerző: WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Pszichiátriai betegségek - így a major depresszió is - gyakran járnak együtt más, akár testi (szomatikus), akár pszichiátriai kórképekkel. Ez a komorbiditás. Előfordul, hogy két betegség csak véletlenszerűen jelentkezik egyszerre, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a ritkább lehetőség.

A társbetegségek felléphetnek egyidejűleg, de időben akár jelentősen eltolódva is. Az esetek többségében az egyes betegségek kölcsönösen hatnak egymásra, befolyással vannak a társbetegség időtartamára, lefolyására, annak terápiás lehetőségeire.

A pszichés és testi betegségek

Major depresszió és cukorbetegség (diabétesz mellitusz)

A depresszió előfordulása diabéteszes páciensekben háromszor gyakoribb, mint az átlag lakosság körében. Ma úgy látjuk, hogy a depresszió és a cukorbetegség kölcsönösen hatnak egymásra. A depresszió hajlamosít a diabétesz kialakulására, egy kutatás adatai szerint 60%-kal növelve annak esélyét. A cukorbetegség fennállása pedig hajlamosít depresszió megjelenésére.

Egyes elméletek a cukorbetegség krónikus jellegéből fakadó tartós stresszre, az életminőség ezzel járó romlására hívják fel a figyelmet. Ezek a hatások hosszú távon depresszió kialakulását okozhatják.

Más elméletek szerint a depresszió megjelenése az elsődleges, ami bizonyos biokémiai folyamatokon keresztül vezet az inzulinrezisztencia, majd a diabétesz megjelenéséhez.

Kardiovaszkuláris betegségek és depresszió

E két betegségcsoport vezető megbetegedési és halálokként szerepel a modern társadalmakban. A depresszió - mint ahogy a tartós stressz és a szorongás is - a kardiovaszkuláris betegségek rizikófaktorának tekinthető. Jelentős mértékben közrejátszik a magas vérnyomás, az érszűkület, a stroke, a miokardiális infarktus kialakulásában. A két betegségcsoport esetén közös biológiai alapot feltételeznek, mely hajlamosít ezek együttes fellépésére. A szerotonin a központi idegrendszerben a hangulati életet, szorongásszintet szabályozza (más, hasonló transzmitter anyagokkal együtt). A periférián, a véráramban pedig a trombociták működésére - ezeken keresztül az érrendszeri megbetegedésekre - hat. A szerotonin tehát a pszichés és szomatikus betegségek komorbiditásának egyik központi szereplője.

Régi tapasztalat - és szintén a komorbid betegségek meglétét igazolja -, hogy különböző személyiségtípushoz eltérő érrendszeri betegségek társulhatnak.

Depresszió és daganatos betegségek

Depresszió és daganatos betegségek kölcsönösen hatnak egymásra. A rosszindulatú betegségek súlyos terhet jelentenek a páciensre, lelki és testi szinten egyaránt. Daganatos betegségekben sokkal gyakoribb a depresszió megjelenése, mint az átlag népességben. A depresszió megléte rontja a túlélési esélyeket daganatos betegségekben. Másrészről depressziós betegekben szintén magasabb arányban tapasztalták a daganatos betegségek megjelenését.

Ez is érdekelheti A daganatos betegségek és a pszichológia

Ez is érdekelheti Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája

Ezt olvasta már? Minden rákbetegnek találkozni kellene pszichológussal

A demenciák és depresszió

A demencia organikus neurológiai betegség. Tünetei részben a kognitív működést érintik, mint a memória, figyelmi funkciók, koncentrációs képesség, pszichés tempó, stb. Emellett az esetek többségében megjelennek a depresszióra jellemző pszichés tünetek is. Az örömképesség elvesztése (anhedónia), az akarati és érzelmi élet hanyatlása, az érdeklődés visszavonása a külvilágról tipikus depressziós tünetek.

Ezt olvasta már? Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

Gyulladásos folyamatok

A gyulladásos folyamatok szintén biológiai bázisát jelenthetik a komorbid mentális és testi betegségeknek.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma magas vérnyomással, elhízással, inzulinrezisztenciával, az LDL-koleszterin-szint és a vérzsírok emelkedésével jár. Ez szomatikus szinten érrendszeri problémákhoz, szívbetegséghez, diabétesz, pajzsmirigybetegség kialakulásához vezethet. Komorbid betegségként pedig megjelenhetnek a pajzsmirigy alulműködésének mentális tünetei és a depresszió.

COVID-19

Komorbiditást igazolt a COVID-19 betegség és a pszichiátriai kórképek között egy friss vizsgálat: ismert pszichés betegségben szenvedők között nagyobb a koronavírus-fertőzés gyakorisága, míg a COVID-19-betegek között nagyobb az új pszichés betegségek kialakulásának kockázata, mint az átlagpopulációban.

A Lancet Psychiatry folyóiratban publikált tanulmányban több mint 62 ezer COVID-19-beteg kórtörténetét hasonlították össze más, akut betegséggel diagnosztizáltakéval, és azt tapasztalták, hogy COVID-19 lezajlása után duplájára emelkedett az új pszichiátriai diagnózisok száma az újonnan igazolt testi betegségekhez képest. A leggyakoribb diagnózisok a szorongás, depresszió és az alvászavarok voltak.

Azok között, akiknél korábban már felállítottak pszichiátriai diagnózist, 65%-kal magasabb volt a COVID-19 diagnózisának előfordulása, mint azok körében, akiknek nem volt pszichiátriai alapbetegsége.

Mindezek alapján a kutatók a pszichiátriai kórelőzményt a COVID-19 önálló rizikófaktorának tekintik.

Hosszú távon várható, hogy a COVID-19-en átesett paciensek egy részénél poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tünetei alakulnak ki.

A depresszió és más pszichés betegségek

Depresszió és pszichiátriai betegségek komorbiditása nehezebben vizsgálható, mert a tünetek gyakran összefolynak, atípusosak, változékonyak.

Depresszió és szorongásos betegségek

Depresszió és szorongásos betegségek komorbiditásának különböző megnyilvánulási formáját tapasztalhatjuk. Ha egyszerre jelentkeznek, de egyik tünetegyüttes sem domináns a másikhoz képest, akkor „kevert szorongásos és depressziós zavar”-ról beszélünk (BNO 4120).

Elhúzódó szorongásos betegségek (pánikbetegség, agorafóbia, kényszerbetegség, generalizált szorongás, szociális fóbia, poszttraumás stressz zavar) tartós fennállása másodlagosan vezethet depresszióhoz a megküzdő mechanizmusok (coping) gyengülésekor. Ilyenkor különösen fontos az alapbetegség felismerése, kezelése, de a legjobb természetesen az lenne, ha erre sor kerülne már a depresszió jelentkezése előtt.

A major depressziónak a szorongás meghatározó tünete lehet.

Depresszió és szenvedélybetegség

A depresszió 20-25%-ban szövődik alkohol- és drogfüggőséggel. A szerhasználat rövid távon enyhít a megterhelő tüneteken. Gyakran tapasztaljuk, hogy mikorra a páciens kezelésbe kerül, már a szenvedélybetegség tünetei a meghatározóak, elfedik az alapbetegséget. Az alkohol- és kábítószer-fogyasztásról történő leálláskor ismét előtérbe kerülnek a depresszió tünetei. Mindkét betegséget kezeljük.

Elvonásos tünetegyüttes megjelenése esetén – az ismert fizikai és mentális tünetek részeként – a depresszió is megjelenik.

Depresszió és személyiségzavarok

Depresszió és személyiségzavarok 10-15%-ban társulnak egymással.

Egyes személyiségzavaroknak a depresszió meghatározó tünete. Más esetben a szociális alkalmazkodás, a magánélet, a szakmai életút kudarcai vezetnek depresszív állapothoz, ezzel tovább rontva a kilátásokat és a javulás esélyeit.

Skizofrénia is társulhat hangulati zavarokkal. A két tünet együttes egyidejű fennállásakor skizoaffektív zavarról beszélünk. Ez esetben a skizofrén jellemzők mellett mániás és depressziós ciklusok váltakoznak. A skizofréniát másodlagosan is követheti major depresszió.

Fontos mielőbb elkezdeni a kezelést!

Minden felsorolt esetben fontos, hogy a betegség felismerése és a kezelésbe vétel minél korábban megtörténjen, hiszen a társbetegségek kölcsönösen negatívan hatnak egymásra, és a kor előrehaladtával romlanak a gyógyulás esélyei.

Időskorban a komorbid betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő. A kezelést megnehezíti, hogy a tünetek elfedik egymást. Emellett a gyógyszer-interakciókkal is számolni kell, melyek beszűkítik a választható szerek számát. Számolni kell azzal, hogy a gyógyszerek lebomlása lassabb lehet, ezért óvatosan, alacsony adagokkal szabad csak kezdeni a kezelést.

Olvasson tovább

Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

A cikk megjelenését támogatta a Janssen-Cilag Kft.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Myeloma multiplex Myeloma multiplex

Az új gyógyszerekkel sokat javult a túlélés és az életminőség.

Modern menopauza Modern menopauza

Segít az életmód-változtatás és a modern orvostudomány.

A depresszió és az öngyilkossági...

A depresszió komplex mentális betegség, szerteágazó tünetegyüttes. Hatása érvényesül a lelki és testi folyamatokban, a szociális kapcsolatokban, a...

Visszatérő depresszió - Mit...

A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi...

A depresszió testi tünetei

A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

A depresszióról részletesen

A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő...

A magány és az ünnepek - Hogyan...

Az ünnepekre általánosságban úgy tekintünk, hogy ez az öröm és a szeretet időszaka, de sok ember van, aki magányosnak érzi magát ebben az...

A major depresszió

A depresszióról már mindenki hallott, mindenkinek van személyes élménye, vagy találkozott már depressziós emberrel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.