Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája

szerző: Piroskáné Hajdu Petra, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2016.08.22.

A daganatos megbetegedés nemcsak a test számára jelent óriási megterhelést, hanem a léleknek is. Ha a betegség kezelése alatt a páciens érzései és gondolatai is kitüntetett figyelmet kapnak, az nagymértékben javíthatja a gyógyulás esélyeit.

A téma cikkei

11/1 A leggyakoribb daganatok első tünetei
11/2 Daganatok - Miért alakulhatnak ki az áttétek?
11/3 Daganatos betegségek megelőzése
11/4 Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez
11/5 Sugárkezelés vagy kemoterápia?
11/6 Pszichoonkológia: A rák és a lélek csatája
11/7 Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt? - Táplálkozási tippek daganatos betegeknek
11/8 A daganatos fájdalom kezelése
11/9 Életmód és táplálékkiegészítők kemoterápiás kezelés alatt
11/10 Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?
11/11 Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

Attól a pillanattól kezdve, hogy felismerik a szervezet rákos elváltozását, a beteg különböző lelki stádiumokon megy keresztül. Elisabeth Kübler-Ross svájci pszichiáter nyomán öt állapotszakaszt különböztetnek meg: tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás. Sokat segíthet, ha bármelyik szakaszban egy onkopszichiáter is támogatja a beteget. Hazánkban jelenleg nagyon kevés ilyen szakember dolgozik.

Van segítség, csak éljen vele!

„Az orvosok pontos diagnózist nyújtanak a beteg állapotáról, de annak elfogadása a páciens egyéni befogadóképességétől függ.” – nyilatkozta Dr. Mailáth Mónika pszichiáter, a DEKK Onkológia Osztályának munkatársa. Van, aki úgy tesz, mintha semmi nem változott volna, és igyekszik folytatni a mindennapi életritmusát. Van, aki minden részletre kiterjedően tájékozódni kíván a betegségével kapcsolatban, ezért folyamatosan kérdez, és utána olvas minden adatnak. A betegek egy része már a kezdetekkor sem tartja magát képesnek arra, hogy leküzdje a betegségét, és ez a meggyőződése meggátolhatja abban, hogy kapcsolatba lépjen belső, gyógyító erőforrásaival – még ha a kezeléssel „együttműködik” is.

A lélek fájdalomcsillapítása

Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.
Bővebben a lélek fájdalomcsillapításáról

A pszichiáter abban segíthet, hogy megkönnyítse a páciens számára a saját állapotváltozásaihoz való alkalmazkodást. Nem minden daganatos beteg ragadja meg a lehetőséget, hogy igénybe vegye ezt a külső segítséget. Az az általános tendencia, hogy a nők könnyebben megnyílnak a pszichiáter előtt, mint a férfiak. Az erősebb nem képviselői, ha felkeresik a pszichiátert, többnyire nem akarják részletesen elemezni a problémáikat, csak gyors gyógyszeres segítséget szeretnének. A női részvétel aránya abban az esetben is magasabb, amikor a pszichiáter a hozzátartozónak ajánlja fel a segítségét. Egy férfi hozzátartozó az esetek nagyobb részében nehezebben vehető rá, hogy egy tanácsadáson vagy egy foglalkozáson megjelenjen. Ebben nagy szerepet játszhat az a - még ma is érvényes - társadalmi elvárás, amely a férfit „erősnek” akarja láttatni minden körülmények között, aki nem sír, nem panaszkodik, és egyedül is képes megküzdeni a problémáival.

Minden terápia jó, ha használ

A különböző fekvőbeteg onkológiai osztályokon több olyan terápiát, lehetőséget igyekeznek elérhetővé tenni, amelyek közül a rákkal küzdő beteg a pszichiáterrel konzultálva kiválaszthatja a neki leginkább tetsző, az ő személyiségének legmegfelelőbb változatot.

Általános gyakorlat az egyéni pszichoterápia, amelynek lényege a személyes kapcsolattartás. A szakember segít abban, hogy a páciens képes legyen megfogalmazni és kifejezni az őt gyötrő pszichés problémákat, miközben a gyógykezelése tart. Nagyon mély, komoly szorongásoktól kezdve kimondásra kerülhetnek olyan egyszerű gyakorlatias kérdések is, minthogy ki megy az iskolába a páciens gyermekéért, amíg ő kemoterápiás kezelésben részesül. Ha szükséges, a pszichiáter szorongáscsökkentő, kedélyjavító, antidepresszáns gyógyszereket írhat fel.

Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a tényt, hogy egy-egy daganatos elváltozás korai észlelése és a korai szakaszban adott orvosi kezelés jelentősen megnöveli a túlélési esélyeket. Ennek tükrében igen fontos, hogy bizonyos önvizsgálatokat havi rendszerességgel mindenki végezzen el. Milyen önvizsgálatok ajánlottak? Mire kell figyelni az emlő önellenőrzése során? Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások.
Önvizsgálatok - Ismerje fel időben a betegségeket

Rizikófaktor: a stressz

Vannak olyan terápiák, amelyek alternatívául szolgálnak ahhoz, hogy a szorongásokat és a pánikrohamokat, amelyeknek az előfordulása nagyon gyakori a daganatos betegek között, ne feltétlenül gyógyszerrel kezeljék. Relaxációs csoporthoz lehet csatlakozni, ahol különböző stresszoldó, stresszkezelő gyakorlatokat sajátíthatnak el. A stressz ugyanolyan kockázati tényező a rák kialakulása szempontjából, mint a különböző kémiai anyagok.

Eredményesen alkalmazzák daganatos betegek gyógyításában a Simonton-módszert, amely leegyszerűsítve azt takarja, hogy a relaxáció során egy szakember irányításával olyan gyógyító képek és szimbólumok felidézése történik, amelyek fokozzák az immunrendszer sikeresebb működését. Ez jelen esetben a rákos sejtek elpusztítása. A módszer azon alapul, hogy a páciens nemcsak passzív elszenvedője a kezeléseknek, aki lenyeli a pirulát, és felfekszik a műtőasztalra, hanem aktívan részt vehet az egészségéért folytatott küzdelemben. Ez a relaxációs terápia tíz hétig tart, és segít abban, hogy az immunrendszer stimulációja által felerősítse a szervezet öngyógyító képességét.

Kéz a kézben a jelenért

Életmóddal kapcsolatos csoportos foglalkozásokat is tartanak. A betegek itt a megfelelő táplálkozás és a kielégítő erőnlét elnyerésének és fenntartásának módjait ismerhetik meg. Közös főzéseket rendeznek, kipróbálják az egyes rákdiétás recepteket, illetve megtanulják, hogy mit, miben és hogyan főzzenek az állapotuk fenntartása és az egészségük megőrzése érdekében. A C-vitamin például kiemelten fontos az immunrendszer támogatása szempontjából a rákos vagy rákból gyógyult embereknek is, de köztudott, hogy 60 °C felett szó szerint kifőzzük a zöldségekből, a gyümölcsökből. Ilyen és ehhez hasonló, megoldandó kérdésekre születik meg a válasz egy-egy alkalommal. Ezek a találkozók nyitott, jó hangulatú, kötetlen társasági események, ahol a sorstársak tapasztalatot cserélhetnek.

Az egymást követő kezelések sorozatában gyakran előfordul, hogy a daganatos beteg számára lelki problémát okoz az az érzés, hogy mintha már nem lenne ura a saját szervezetének. E tekintetben eredményes lehet a jógacsoporttal való együttműködés. Ez a fajta testmozgás ugyanis segít a testi-lelki kontroll visszanyerésében, a közérzet javításában.

A rákkal aktuálisan vagy a múltban diagnosztizált betegek számára az onkopszichiáter közreműködésével saját klubot tartanak fenn. Itt havi rendszerességgel a tagokat érdeklő bármilyen témában – pl. egészségügyi, jogi, vallási stb. - előadást tart egy-egy szakember, de kirándulásokat is szoktak szervezni. Az összejövetelekhez nemcsak a betegek, hanem a hozzátartozóik is csatlakozhatnak. A hangsúly az együttléten, egymás támogatásán és a közös élményszerzésen van. Ez segít abban, hogy a beteg ne izolálódjon el a társadalomtól, és az állapotához mérten teljes életet tudjon élni.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Piroskáné Hajdu Petra, újságíró

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Hogyan előzhetjük meg az idegösszeomlást?

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Mi is az az idegösszeomlás?

Az idegösszeomlás vagy idegösszeroppanás egy közkeletű kifejezés, mindenki ismeri, és sajnos sokan meg is tapasztalták már maguknál vagy...

A stressz szerepe a peptikus fekélybetegségek kialakulásában

A peptikus fekélybetegség (PUD) kialakulásáért elsősorban a Helicobacter pylori-fertőzést, illetve a nemszteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek...

Irritábilis bél szindróma egészségpszichológiai szemszögből

Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkciózavara, bár semmilyen kóros szervi elváltozással nem jár, tünetei jelentős mértékben...

Relaxációval a szorongás és a stressz ellen

A relaxáció pihenést, ellazulást jelent. A mindennapokban relaxáló hatású lehet egy séta, zenehallgatás, egy film megnézése. Bármi, ami kiszakít...

Stressz és daganatok

Napjainkban egymásnak teljesen ellentmondó kutatási eredmények és vélemények születtek arról, hogy a stressz előidézhet-e daganatos megbetegedést....

A kiégés szindróma

A kiégés (burnout) szindróma sokat vizsgált jelenség, amely azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, akiknek...

A diffúz hajhullás okai és kezelése

Diffúz hajhullásról akkor beszélünk, ha a haj elszórtan, a fejbőr egész területéről hullik. Az átmeneti hajhullás másik nagy típusával, a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.