A major depresszió

Dr. Pálvölgyi Rita
Szerző: WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

A depresszióról már mindenki hallott, mindenkinek van személyes élménye, vagy találkozott már depressziós emberrel. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a major depresszió egy betegség, nem csupán hangulatingadozás vagy rosszkedv. Éppen ezért érdemes komolyan venni, hiszen gyógyítható betegségről van szó. Bárki, aki környezetében vagy saját magán tapasztalja a tüneteket, forduljon szakemberhez, kérjen segítséget!

Mi a depresszió?

A hangulati élet természetes és egészséges módon is váltakozik. Az átmeneti rosszkedv, lehangoltság, önbizalomvesztés vagy fáradtság, stressz okozta kimerültség nem depresszió. A súlyos veszteséget követő gyász is természetes folyamat. Ezen egészséges lelki folyamatok és a depresszió között fontos különbséget tennünk.

Egészséges személyiségfejlődést követően – ha nincs genetikai hajlam – egy felnőtt képes megbirkózni az őt ért nehézségekkel, kezelni tudja konfliktusait, képes a megfelelő döntések meghozatalára. Az ő esetükben a depresszió mértéke kisebb, időtartama rövidebb. Ilyenkor beszélünk minor depresszióról. A súlyos vagy major depresszió ezzel szemben komoly betegség, a hosszú időszakokra vissza-visszatérő epizódok alatt a beteg segítség nélkül nem képes megküzdeni a mindennapokkal, állapota tartósan kihat munkájára, társas kapcsolataira is.

A genetikai hajlam, a családi halmozódás megléte rossz prognózist jelent a major depresszió kialakulása szempontjából. Gyermekkori traumák, fizikai és szexuális abúzusok, elhanyagoló szülői háttér, diszharmonikus családi légkör a későbbiekben jelentősen hozzájárulhat a major depresszió kialakulásához. Ezekben az esetekben a tanult minta továbbvitele, a megküzdési stratégiák hiánya is hozzájárul a betegség kialakulásához.

Hogyan diagnosztizálható, milyen tünetekről ismerhető fel a major depresszió?

A major depresszió diagnózisát személyes beszélgetés, anamnézisfelvétel – bizonyos esetekben a hozzátartozóktól nyert információk –, illetve pszichológiai tesztek segítségével állíthatjuk fel.

A depressziós epizód megjelenését többnyire negatív életesemények előzik meg. Elhúzódó stressz, veszteség, trauma, munkahelyi vagy családi konfliktushelyzet a provokáló faktor.

Igazoltnak tekintjük a betegséget, ha az alábbi tünetek közül legalább 5 – ezen belül az első kettő tünetből legalább az egyik – minimum 2 héten át fennáll:

  1. lehangoltság, szomorúság
  2. az érdeklődés csökkenése, örömtelenség érzése
  3. étvágytalanság súlycsökkenéssel – máskor fokozott étvágy
  4. az alvás megváltozása – alvászavar, vagy fokozott alvásigény
  5. izgatottság, nyugtalanság, vagy szokatlan gátoltság
  6. fáradtság, erőtlenség, gyengeség
  7. önértékelési zavar, önvádlás, bűntudat, depressziós tartalmú téveszmék
  8. a gondolkodási folyamatok, koncentráció, döntésképesség zavara
  9. életuntság, öngyilkossági fantáziák vagy öngyilkossági kísérlet

Ezt is olvassa el! Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

Ezen meghatározó tünetek mellett változatos testi panaszok jelentkezhetnek. Gyakori a mellkasi-nyaki szorítás érzése, fejfájás, székrekedés, gyomor-bélpanaszok, gerincfájdalom, légúti panaszok.

Hová vezethet, ha nem kezelik?

A major depressziót – különösen kezeletlen, tartós fennállás esetén – gyakran kísérik társbetegségek. Szorongások mellett személyiségzavar, alkohol- és drogfüggőség, egyéb addikciók jelenhetnek meg. A reménytelenség érzése öngyilkossági késztetések megjelenéséhez, öngyilkossági kísérletek elkövetéséhez vezethet.

A depresszió súlyosan érintheti a beteg szakmai életét, előmenetelét. Munkaképessége csökken, gyakran táppénzre szorul, végül elvesztheti munkahelyét, akár tartósan állástalanná válhat. Emellett a társas kapcsolatok, a családi élet, a párkapcsolat is áldozatul eshet a betegségnek, különösen elhúzódó vagy ismétlődő depressziós időszakok esetén, vagy az alkoholfüggőség kialakulásának eredményeként.

A depressziósokat – mint az egyéb pszichés betegségben szenvedőket is – gyakran megbélyegzik, kiközösítik. A major depresszió azonban népbetegség. Az élete során a felnőtt lakosság 15 százaléka esik át a betegségen. Évente a lakosság 6-8 százaléka, havonta 2-4 százaléka depressziótól szenved. A tényleges betegszám messze meghaladja a diagnosztizált és kezelésbe vett esetek számát. Sokan nem fordulnak szakemberhez, alkohollal, gyógyszerekkel, drogokkal maguk próbálnak enyhíteni a tüneteken, ezzel újabb problémákat generálva.

Olvasson tovább A depresszió kezelése

Dr. Pálvölgyi RitaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

A cikk megjelenését támogatta a Janssen-Cilag Kft.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A magány és az ünnepek - Hogyan...

Az ünnepekre általánosságban úgy tekintünk, hogy ez az öröm és a szeretet időszaka, de sok ember van, aki magányosnak érzi magát ebben az...

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

A major depresszióval együtt járó...

Pszichiátriai betegségek - így a major depresszió is - gyakran járnak együtt más, akár testi (szomatikus), akár pszichiátriai kórképekkel. Ez a...

A napszaki ritmus és az időskor

Testünk működését belső biológiai óránk szabályozza, melynek központja az agyban található. Az itt termelődő anyagok egy 24-27 órás ritmus...

A depresszió kialakulásának okai

Jelenleg nem ismeretes egy kizárólagos ok a depresszió hátterében. Valószínűleg egy okra nem is vezethető vissza minden depressziótípus, hanem a...

Depresszióra gyanakszik? Ezek a...

Számos betegség kísérői lehetnek depresszív tünetek. Milyen betegségek állhatnak ezek hátterében, és milyen depressziót utánzó állapotok...

Depresszió gyermekkorban

A gyerekkori depresszióban gyakori a lehangoltság, a sírás, a kedvetlenség, a teljesítmény csökkenése, amely hamar eredményez tanulási zavarokat és...

Depresszió: Az örömtelenség...

Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.