Pszichoszomatika téma

A depresszió testi tünetei

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-12-26 15:03
A depresszió és a testi tünetek, fizikai betegségek többféle módon, különböző mechanizmusok alapján kapcsolódhatnak egymáshoz.

Az ételallergia pszichoszociális vonatkozásai

Panoráma Poliklinika - Gajdos Panna, Dr. Pászka Dóra - 2022-07-15 14:25
Mi történik a szervezetben allergiás reakció esetén? Hogyan befolyásolja a pszichés/mentális állapotunk az allergia megjelenését, illetve fellángolását a szervezetünkben? Dr. Pászka Dóra gyermekallergológus és Gajdos Panna, a Panoráma Poliklinika egészségpszichológusának írása.

Tehet-e a krónikus stressz az allergia kialakulásáról?

Panoráma Poliklinika - Dr. Pászka Dóra, Dr. Spányik András - 2022-06-17 15:09
Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a gyermekkori tartós stressz? Kérdések, amelyekre egyre fontosabb megfelelő válaszokat kapnunk.
"Az ember egy érző lény, akit az élete során olyan traumák érhetnek, amelyek a lelki egészségen túl a testi egészségre is hatással lehetnek." Dr. Spányik András a pszichoszomatika szemléletéről.

A pszichoszomatikus sérülékenység: lelki okok a betegségek hátterében?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2022-03-16 13:03
Pszichoszomatika
Mi is az a pszichoszomatika? A pszichoszomatika olyan folyamatokra és zavarokra vonatkozik, amelyek a lelki és testi folyamatok összefüggéséből alakulnak ki. Leggyakrabban a pszichoszomatikus betegség kifejezésben találkozhatunk vele.

Pszichés betegségek komorbiditása más betegségekkel

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-01-07 03:03
Pszichés betegség
A komorbiditás kutatása a múlt század második felében vette kezdetét. Komorbiditásról beszélünk, ha egynél több specifikus betegség áll fenn egy betegben egy meghatározott időszak alatt. /Feinstein 1970/

Amikor a lélek betegsége betegíti meg a férfiak testét

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2020-06-04 22:04
A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

Határtalan elme

Debreceni Egyetem - 2014-09-05 11:17
A mentális egészségmegőrzés fontos része a betegek gyógyításának – ezzel az üzenettel szervez interdiszciplináris fórumot a Pszichiátriai Klinika.

Mit jelent a pszichoszomatika?

WEBBeteg - 2013-11-05 15:45
A pszichoszomatika kifejezés a lélek és test egységére utal. A pszichoszomatikus orvoslás a gyógyítás olyan általános irányultságát jelenti, amely a megbetegedések keletkezésében, lefolyásában és kezelésében figyelembe veszi a testi, lelki és társadalmi kölcsönhatásokat.