A daganatos betegségek és a pszichológia

Rákgyógyítás
frissítve:

A daganatos betegség nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelő a betegnek. Ezért a megfelelő, személyre szabott kezelésen kívül fontos a betegség feldolgozása, ami történhet egyénileg, de kis csoportokban is - olvasható a rakgyogyitas.hu weboldalon.

A pszichológusok tudnak javaslatot tenni arra vonatkozóan, hogy a beteg és hozzátartozói számára mely terápia lehet a leghasznosabb. Nézzük, mely terápiák a leghatásosabbak.

Simonton-tréning

Fő célja, hogy a beteg minél kiegyensúlyozottabbá váljon, ezáltal csökkenthető a szorongás és a félelem. A beteg csak úgy tud együtt élni a betegségével, ha minél kevésbé nyomasztja az a mindennapokban. A pozitív érzelmek az állapotjavulásban is képesek szerepet játszani. A Simonton-módszer használatával a beteg relaxáció közben az érzelmekhez, félelmekhez képeket társít, ezáltal tudja megfogalmazni, feldolgozni, kezelni azokat.

MBCR-terápia

A foglalkozásokon a betegek meditációs gyakorlatokat végeznek. A jelen tudatos megélésével erősítik a test és lélek közötti kapcsolatot, kerülik a múlton való rágódást és a jövőtől való félelmet. A betegek a légzéstechnikát és a jóga egyes elemeit is elsajátítják a módszer segítségével.

Williams Életkészség-tréning

A módszer segítségével a kommunikációjukat fejleszthetik a betegek, illetve a mindennapos stresszkezelési készségeiket. Ez előre lendítheti az orvos-beteg közötti kommunikációt is.

Hipnózis

Segíthet a fájdalomcsillapításban, a mellékhatások csökkentésében, a problémák feldolgozásában. Fontos, hogy a beteg megfelelő szakemberhez forduljon, ha a hipnózis mellett dönt.

Autogén tréning

Segít a koncentrációban, a szorongás csökkentésében. Az így elért nyugodt állapot pedig visszahat a szervezet működésére is. Betegségtől függetlenül javasolják mindenkinek, hiszen jótékony hatása sok élethelyzetben a segítségünkre lehet: lassítható a felgyorsult szívritmus, csökkenthető a vérnyomás, az idegeskedés és a légzésszám.

Bővebben Relaxáció a hétköznapokban - Az autogén tréning módszere és alkalmazása

A teljes cikk elérhető a rakgyogyitas.hu weboldalon.

(WEBBeteg/Rákgyógyítás.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.