• A skizofrénia kezelése

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

    A kezelés egyben utánkövetést is jelent, és a tünetek változékonysága miatt a gyógyszerek adagját, kombinációját akár sűrűn is változtatni kell. Súlyos tünetek esetén kórházi kezelés szükséges, de a modern gyógyszerek mellett erre ma már jóval ritkábban van szükség, a tünetmentes(ebb) időszakok jelentősen kitolhatók. A betegség előrehaladott szakában a beteg egyre több életviteli segítségre szorulhat, így évtizedek múlva szociális intézményi elhelyezés is szükséges lehet.

    Hogyan kezeljük a skizofréniát?

    A téma cikkei

    6/1 A skizofrénia tünetei
    6/2 A skizofrénia elfogadása
    6/3 A skizofrénia kezelése
    6/4 A skizofrénia gyógyszeres terápiájának lehetséges mellékhatásai
    6/5 Életviteli tanácsok skizofrén betegeknek
    6/6 Tények és tévhitek a skizofréniáról

    A kezelésében a XX. században több nagy áttörés történt, időben nagyjából 30 évente. A 1930-as évektől terjedt el az ECT, a köznyelv kissé ijesztően „elektrosokk”-nak nevezi, ám rövid altatás és megfelelő előkészítés mellett se nem fájdalmas, se nem veszélyes. Filmeknek is köszönhetően sokan tartanak a módszertől, alaptalanul. Érdekesség, Svédországban az ECT jóval népszerűbb, nem egy esetben a betegek maguk (!) kérik, mivel ez a terápia a gyógyszerekhez képest jóval gyorsabban vezet javuláshoz. Pont ezen gyorsasága miatt használjuk ma is a skizofrénia bizonyos ritka, de életveszélyes állapotaiban, pl. katatonia esetén, aminek pl. gátolt formájában a beteg durva hasonlattal „le van fagyva”, mozdulatlan, felszólításra sem reagál. Az ECT egy kezeléssorozat, egy kezelés egy nap, párnapos szünetekkel.

    Hirdetés

    Az első gyógyszer

    Az első skizofrénia elleni gyógyszer (klorpromazin) egy továbbfejlesztési kísérletének köszönheti a világ az első modern antidepresszáns, hangulatjavító gyógyszert, az imipramint (1957). A kutatók azt tapasztalták, hogy a kísérleti szernél a hanghallásos és egyéb pszichoticus tünetek nem javultak a várt módon, viszont a betegek hangulatban oldottabbak, jobbkedvűek lettek, így azután irányváltás után, már új céllal indulhatott világhódító útjára ez a gyógyszer.

    Kb. újabb 30 év múlva, az 1960-as években terjedtek el az első valóban célzott gyógyszerek a skizofrénia és a pszichotikus tünetek (kvázi idegösszeomlás) ellen. Az első ilyen gyógyszer, a Hibernal (klorpromazin) 1952-ben készült el, ezt ma már csak nagyon ritkán használjuk. 1958-ban jelent meg viszont a ma is nélkülözhetetlen alapgyógyszer, a Haloperidol, amit ma már távlati mellékhatáskockázatai (pl. mozgás romolhat) miatt szintén nem szoktunk tartós terápiára javasolni, de agresszív, zavart (vagy pl. részeg) beteg esetén akut ellátásban, főleg injekció formájában ma is fontos gyógyszer.

    Újabb 30 év múlva, az 1990-es években jelentek meg és terjedtek el a ma modernnek számító, új antipszichotikumok, pl. a risperidon, az olanzapin, a quetiapin, amik kedvezőbb mellékhatásprofiljukkal jelentenek egy valóban új generációt, és rendszeres szedésre ma ezeket javasoljuk a skizofrén betegeknek. Gyógyhatásuk viszont a gyakorlatban nem bizonyult érdemben erősebbnek, mint az előző generáció gyógyszerei, így azokat teljesen nem szorították ki. Megjegyzendő, egy jó gyógyszer „életkora” nem feltétlenül probléma, pl. a ma is közismert Aspirin hatóanyagát 1897-ben fedezték fel, csaknem 120 éve!

    A skizofrénia elleni gyógyszerek napi rendszerességgel, tartósan szedendők az orvosi előírásoknak megfelelően. Enélkül a várt eredmény nem remélhető, alkalmi szedegetésük pedig kifejezetten káros, fokozottan provokálhat mellékhatásokat. A kezelés célja a tünetek visszaszorítása, és a visszaesések, kórházba visszakerülések esélyének csökkentése. Sajnos a skizofrénia kezelésének a beteg együttműködése az egyik Achilles-sarka, többségük nem tartja magát betegnek, vagy a betegség csak bizonyos résztüneteit hajlandók elfogadni, pl. az alvászavart, aminek váratlan jelentős romlása egyébként az újabb visszaesés gyakori előjele.

    A hiányos együttműködésre válaszként bizonyos gyógyszereknek megjelent hosszú hatású, fenékizomba adott injekciós formája. Ezek 2-4 hétig biztosítják a kezelést, ami bizonyos esetekben tehát igen jó megoldás, de az injekciók miatti orvoshozjárás úgyszintén igényel valamennyi együttműködést.

    A 90-es években, 2000-es évek elején megjelent modern gyógyszerek páréves szabadalmi védettsége már lejárt, így azokat sok gyógyszercég kezdte „utángyártani”, ami a betegtől figyelmet igényel, mert a gyógyszere neve a dobozokon változhat. Ezek azonban nem „új” gyógyszerek, mindig az azonos hatóanyagot és azonos dózist figyeljük, a hatás ezekből következik!

    Bár ma már a biztonsági előírások miatt egyre nehezebb és drágább egy-egy új gyógyszer ötletét a forgalombahozásig eljuttatni, de persze a tényleges gyógyszerkutatás sem állt le az utóbbi években. Az újabb forradalmi áttörés egyelőre várat magára, reméljük, a 30 éves ciklust tartva a 2020-as években eljön, talán éppen a genetika talaján…., de a terápiás lehetőségeket bővítő gyógyszerek az utóbbi években is jelennek meg. A közelmúltban láttam előadást egy új, a beadás módjában az asztma-pipákhoz hasonló inhalációs antipszichotikumról, az Adasuve-ről (loxapin), ami a betegegyüttműködés-gyógyszerbeadás problémára jelent új alternatívát, vagy szintén most érkezik egy másik új skizofrénia elleni gyógyszer, a Latuda (lurazidon) is. Ezek gyakorlati szerepének megtalálása a közeljövő kérdése.

    A kezelés nem csak gyógyszerekből áll!

    A részleges betegségbelátás miatt fontos, hogy a gyógyszeres terápia mellett tartós, bizalmi kapcsolat épülhessen ki a beteggel, ez egy ellene irányuló családi vagy galaktikus szintű összeesküvést gyanító paranoid skizofrén betegnél sajnos nem könnyű! Szerencsés, ha a beteg azonos rendelésre jár vissza, akár azonos orvoshoz. Fontos az információ mind a beteg, mind a család felé, értsék, mi történik, mi várható, és hogyan működik a terápia.

    A skizofrénia kezelésében ma a gyógyszeres terápia a döntő, de egyéni vagy csoportos pszichoterápiával, rehabilitációs és készségfejlesztő módszerekkel is hozzájárulhatunk a betegek jobb életminőségéhez, önellátásához, munkaképességéhez, ami nagyon fontos a társadalomba beilleszkedéshez.

    A skozifrénia egyéb, nem gyógyszeres kezelése

    Bár a schizophrenia kezelésének alapját a gyógyszeres terápia képezi, a schizophren beteg nagyon gyakran a nem gyógyszeres kezelésekből is sokat profitálhat.

    Egyéni terápia. A kognitív kezelés során egy terapeuta segítségével megtanulható, az hogy hogyan viseljen el zavaró gondolatokat és szituációkat, ez által csökkentve a betegség súlyosbodását. Megtanulhatja megváltoztatni a gondolatok negatív áramlását, és ezáltal jobban uralni tudja gondolatait és érzéseit. Betegsége valószínű megnehezíti a hétköznapi élethez szükséges alapvető dolgokat elvégzését, ebben is segíteni tud egy terapeuta.

    Családterápia. Mind Ön és családtagjai profitálhatnak a család terápiából, amely egyfelől segítséget nyújt, másfelől segít a családnak megbirkózni a helyzettel. A tünetek nagyobb valószínűséggel javulnak, ha a családtagjai megértik az Ön betegségét, felismerik azokat a stresszes szituációkat, amelyek állapotromlást válthatnak ki. Segíthetnek továbbá a betartani a gyógyszeres kezelést is. Éppen ezért a családtagok eltávolodása, kivonulása akadályát képezheti az Ön gyógyulásának.

    Rehabilitáció. A szociális és foglalkozásbeli készségek elsajátítása fontos az önálló életvitelhez és a gyógyulás egyik fontos részét képezi. Terapeuta segítségével különböző szociális készségeket sajátíthat el, többek között a megfelelő higiéné alkalmazását, a főzést és a közlekedést. Azok a skizofréniás betegek, akik részt vesznek ilyen programokban, sokkal nagyobb fokú javulást tapasztalhatnak tüneteikben, mint azok, akik nem vesznek részt ilyen tréningben, és akik nem találnak valamilyen kisegítő munkát.

    Ez is érdeklheti Művészetterápia

    Tartson ki a beteg mellett!

    A skizofrén beteg családtagjaként, barátjaként nagyon nagymértékben hozzájárulhat a kezelés sikeréhez. A schizophrenia kezelésének alappillére az antipszichotikus gyógyszerek folyamatos szedése, amelyet különböző nem gyógyszeres kezelések egészíthetnek ki, többek között az egyéni terápia. Ezek segítségével megelőzhetők a visszaesések. Figyelje gondosan skizofrén hozzátartozóját, és ha bármilyen rendellenes viselkedést, vagy a tünetek romlását észleli, jelezzen orvosának, mert azonnali orvosi beavatkozásra lehet szükség. Fontos észben tartani, hogy a pozitív támogatás és a biztatás sokkal kedvezőbb hatású, mint a kritika és a nyomásgyakorlás.

    Ezt olvasta már? Milyen tünetekkel jár a skizofrénia?

    Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvosForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    Módosítva: 2018.08.25 09:41, Megjelenés: 2017.07.25 19:15
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    Lekerültünk az öngyilkossági statisztikák éléről

    Az öngyilkossági statisztikákban hosszú ideig az elsők között szerepelt hazánk, ám a legutóbbi adatok azt mutatják: világszinten már nincs az első tízben, illetve az európai országok között az első háromban Magyarország.

    A skizofrénia tünetei

    A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.

    Az autista gyermekeknek felnőttkorukban is boldogulniuk kellene

    A magyar oktatásban sajnos nincs egységes, kidolgozott integrációs és oktatási-nevelési terv egyes, sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésére. Így minden iskola úgy integrálja például az autista tanulóit, ahogyan tudja és ahogyan akarja.

    Élet a skizofréniával - A terápia mellékhatásai

    A skizofrénia egy súlyos pszichiátriai betegség, mely még nem gyógyítható, de a tudomány mai állása szerint korszerű gyógyszerekkel már kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható. Vajon milyen hatást gyakorolhat a hosszabb távú gyógyszerszedés ebben a kórképben a betegre?

    Skizofrénia - Család nélkül nincs orvosság

    Sajnos a skizofrénia egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy a betegek nagy többsége nem érzi magát betegnek, a kóros gondolatait, hallucinációit valóságként éli meg. Emiatt gyakran nehezen fér bele számukra, hogy nyugtató hatással is járó gyógyszereket szedjenek, orvosi kontrollokra járjanak. Ezen a ponton nélkülözhetetlen a beteg családjának, környezetének a szerepe, akikre óhatatlanul több feladat is hárul.

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban

    A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?

    A skizofrénia elfogadása - A diagnózis után

    Bármilyen betegséggel, legyen az a legenyhébb is, nem könnyű dolog szembesülni, hát még akkor, ha egy olyan súlyos pszichiátriai betegségről beszélünk, mint a skizofrénia. Ez a mentális betegség teljesen nem gyógyítható, ugyanakkor ma már korszerű gyógyszerekkel kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható.

    Skizofrénia és terápiás együttműködés

    Napjainkban minden krónikus betegség, így a skizofrénia kezelésénél is nagy jelentősége van a terápiás együttműködésnek - melyet adherenciának vagy compliance-nek is neveznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.