Depresszió: Az örömtelenség (anhedónia) kezelése

Dr. Pálvölgyi Rita
szerző: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - WEBBeteg
frissítve: 2023.01.04.

Az öröm képességének elvesztése a depresszió egyik kulcsfontosságú és nagyon gyakori tünete. Markáns lelki jelenségről van szó, melyet az érintett szenvedéssel él át a következményes kiüresedésérzés miatt. A változás a környezet számára viszont nem feltétlenül jól látható, ők inkább azt érzékelik, hogy az egyén mennyire megváltozott, nem a régi.

Jellemző módon elvész az örömérzet azokkal a tevékenységekkel kapcsolatban, melyeket az ebben érintett személy korábban lelkesen végzett. Ezek a változások – egyebek mellett - érinthetik a munkavégzést, a korábbi hobbikat, a szexualitást, a társas együttlétet, a fizikai aktivitást, az étkezést (a kedvenc ételek íze fokozatosan eltűnik).

Az örömtelenség önmagában nehezen látható, rendszerint következményes lelki jelenségekkel társul, amelyek jobban megfogalmazhatók. Ilyenek:

  • az apátia (közönyösség, érdektelenség, „ez engem érdekel” - érzés hiánya),
  • motiválatlanság („meg akarom tenni”-érzés hiánya)
  • anergia (erőtlenség, fáradékonyság, „képes vagyok rá”-érzés hiánya),
  • a pozitív visszacsatolások („ez jó volt” - érzés) átélésének hiánya
  • kiüresedés („mintha halott lennék”-érzés),
  • jövőkép elvesztése („nincs értelme semminek”-érzés).

Mi okozhat anhedóniát?

Mint a bevezetőben említettük, elsősorban a depresszió. A depresszió kezelésére ma már olyan korszerű gyógyszerek is vannak, amelyeknek a hatása kiterjed a sokszor oly makacs örömtelenségre, érdektelenségre is.

A tünet hátterében a depresszión kívül többféle testi és lelki betegség is állhat, ezért az első panaszok jelentkezése kivizsgálást igényelhet.

A szomatikus betegségek közül a központi idegrendszer elváltozásai (induló demencia, agyér-elmeszesedés, Alzheimer-kór, - homloklebenyi tumor, különböző eredetű enkefalopátiák) gyakori kórokok.

Egyebek mellett a pajzsmirigy alulműködésének és a cukorbetegségnek is jellemző lelki tünete lehet.

Az anhedónia többféle mentális betegség megnyilvánulása lehet. Leggyakrabban a depresszió része, akár vezető tünete lehet. Emellett a skizofrénia, a bipoláris hangulati betegségek, drog- és alkoholfüggőség, egyes személyiségzavarok, korábbi traumák is állhatnak a háttérben.

A krónikus fáradtságnak, kiégésnek (burn out) gyakran első jeleként tapasztaljuk. A krónikus stressz, túlhajszoltság, szociális, egzisztenciális bizonytalanság, elmagányosodás, tartós alvászavar szintén lehet kóroki tényező.

Ezt olvasta már? A visszatérő depresszió: Hogyan lehet megelőzni a tünetek kiújulását?

A kezelés elengedhetetlen

A tartósan fennálló örömtelenség, anhedónia állapota maga is újabb betegségeknek lehet a forrása. Súlyproblémák léphetnek fel, másodlagosan megnő a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázata. Mozgásszervi tünetek jelentkezhetnek, melyek idővel krónikussá válhatnak. Kórossá válhat az alkohol- és drogfogyasztás, mely szerekkel a paciens a kínzó tüneteit igyekszik oldani.

Sérül az érintett munkavégző képessége, családi- és társas kapcsolatrendszere, mindezek tovább súlyosbítják a kezdeti tüneteket.

Hogyan kezelhető?

Az anhedónia feltétlenül indokolja – a kivizsgálás eredményének megfelelő – kezelés megkezdését.

  • Testi elváltozás esetén az alapbetegség gyógykezelése elsődleges.
  • Amennyiben a háttérben pszicho-szociális, egzisztenciális, kapcsolati problémák állnak, ezek rendezésére kell elsősorban koncentrálni akár szociális- vagy pszichoterápiás szakemberek bevonásával.
  • Krónikus stressz, túlhajszoltság, kiégés esetén az életmód megváltoztatása a kitűzendő cél. Ez szintén gyakran igényel pszichoterápiás segítséget.
  • Mentális betegségek esetében a megfelelő gyógyszeres és pszichoterápia kombinációja nyújthatja a leghatásosabb segítséget. A gyógyszeres kezelések közül az antidepresszív szerek adása a legfontosabb. Emellett szorongásoldó, altató, hangulatstabilizáló készítmény is szükségessé válhat. Fontos, hogy az antidepresszívumok szedése ne csak a depresszió vagy a szorongásos tünetek oldódásáig, hanem a korábbi örömképesség teljes visszatéréséig tartson.
A depresszió kezelése

Nem mindenki reagál egyformán az antidepresszánsok szedésére: ami Önnek jó, nem biztos, hogy másnak is hatásos - a gyógyszeres kezelés folyamatos orvosi konzultációt igényel. A depresszió kezelése

Olvasson tovább! Depressziós beteg a családban: Hogyan segíthetnek a hozzátartozók?

Olvasson tovább! Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeutaForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

Kerekedjünk felül a téli depresszión

Az új év kezdetének nem szabadna egy szomorú, magányos vagy stresszes időszaknak lennie, sokunk számára mégis az. Akaratlanul is ésszerűtlen...

Az időskori depresszió

Az időskori depresszióval érintettek és környezetük sokszor az időskor természetes velejárójának tekintik a betegség tüneteit, ezért nem is...

A depresszió tünetei

A depresszió nem azonos a rossz hangulattal. Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse valóban depresszióban szenved.

Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi...

Lehet, hogy a párom depressziós?

A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex...

Anhedónia, mint a depresszió fő tünete

Az anhedónia egy görög eredetű kifejezés, mely az an- nélkül és a hedone öröm, élvezet szavak összetételéből származik. Magyarul leginkább...

A depresszió egyik legmostohább tünete

A mindennapi szóhasználatban a depresszió kifejezést leginkább akkor használjuk, ha valaki lehangolt vagy rosszkedvű. Fontos tudni azonban, hogy a...

Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.