• Cukorbetegség (diabétesz) cikkek

   • Élet betegséggel
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-12-05 02:10
    Jelenlegi ismereteink alapján úgy becsülhető, hogy a cukorbetegek mintegy harmada szenved olyan panasztól, mely a neuropátiával hozható összefüggésbe. A 2-es típusú cukorbetegek esetében már a diabetes megállapításának időpontjában fennállhatnak panaszok, illetve tünetek (1).
    Élet betegséggel
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-09-20 09:36
    A cukorbetegség az inzulintermelés vagy az inzulinhatás zavara következtében kialakuló olyan állapot, mely érinti a teljes szervezet szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcseréjét, valamint befolyásolja az energiaháztartást.
    Panaszok
    WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus
    2019-09-19 14:35
    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.
    Élet betegséggel
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-09-19 13:03
    Általában a diabétesz mindegyik szövődményére igaz, hogy rossz anyagcserekontroll, tartósan magas vércukorérték esetén a szövődmények kialakulása és progressziója felgyorsul. Jó anyagcsere-beállítás esetén a szövődmények kialakulása megelőzhető, illetve lassítható.
    Élet betegséggel
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-09-18 09:36
    Cukorbetegségben az idegrendszer károsodása kiterjedhet a szomatikus (testi) és az autonóm (vegetatív) idegrendszerre. A két rendszer károsodása más és más panaszokkal és tünetekkel jelentkezik, így a kimutatásukra alkalmas vizsgálómódszerek is különbözőek.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
    2019-09-16 17:05
    Diabéteszünk súlyosságától függően inzulin- és akár gyógyszeres kezelésre is szükségünk lehet kezelésünk folyamán, ám nem árt alaposan megterveznünk ezek hatékony alkalmazását, máskülönben könnyedén ronthatunk jelenlegi állapotunkon.
    Betegségek megértése
    Prof. Dr. Barkai László, MTA doktor, egyetemi tanár, diabetológus
    2019-09-16 13:03
    Cukorbetegség során az idegrendszer károsodása kiterjedhet az érzőidegekre, a mozgatóidegekre és a vegetatív idegrendszerre. Mindhárom terület károsodása sajátos tünetekkel jár, melyek megfelelő odafigyeléssel viszonylag korán felismerhetőek, vagy legalább a neuropátia gyanúját felvethetik (1).
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Cs. K. fordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
    2019-09-14 13:33
    A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    2019-09-13 18:36
    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
    2019-09-11 13:03
    Ha állandó alsóvégtagi fájdalma van, annak jellegéből, valamint kisugárzásából lehet következtetni az okokra.
    Betegségek megértése
    Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
    2019-09-10 20:35
    Az inzulinrezisztencia (IR) alapvetően a cukoranyagcsere betegsége, ám igen sokrétű következményt vonhat maga után. A tünetei is igen változatosak, ilyen például az étkezést követő fáradtságérzet. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistáját kérdeztük.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!