• Cukorbetegek húsfogyasztása - Mire kell odafigyelni?

        Szerző: Springmed - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor

        Húsból miért nem ehet annyit a cukorbeteg, amennyit akar, ha egyszer a napi szénhidrátszámítás szerint nem kell figyelembe venni a szénhidráttartalmát?

        Kétségtelen, hogy a húsfélék szénhidráttartalma – a cukorbetegek étrendjének tervezésekor - figyelmen kívül hagyható, a zsír- és fehérjetartalmuk azonban nem mellékes. Ennek elsősorban túlsúlyosaknál van jelentősége (a fehérjetartalom a csökkent veseműködésű betegeknek is fontos, hiszen ott a napi fehérjebevitel korlátozása is szükséges).

        Hirdetés

        A húsfélék igen eltérő zsír- (és ebből eredően energia-) tartalmának szemléltetésére, hadd említsünk néhány példát. 10 dkg csirkemell 110, liba- vagy kacsamell 350-380, sovány marhahús 120, sertéshús fajtájától függően 160-320 Kcal-t tartalmaz. Tonhal esetében ugyanez a mennyiség csak 90, ponty esetében 100 Kcal-t jelent.

        Olívaolaj - Mit kell róla tudni?
        Mit jelent az "extra szűz" kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Bővebben az olívaolajról

        Ugyanilyen különbség fedezhető fel a húskészítmények, a felvágottak vonatkozásában is.

        A sovány (prágai) gépsonka 10 dekányi mennyisége 160, a párizsi 210-230, a kenőmájas 310, a téliszalámi 520, angolszalonna 490, a füstölt szalonna 700 Kcal-t tartalmaz. (A párizsi, a kenőmájas, a szalámi esetében a hagyományos termékek átlagos energiatartalmát tüntettük fel, a baromfihús alapú termékek energiatartalma valamivel alacsonyabb.)

        A sertéshúson belül meg kell emlékeznünk az újabban a hazai piacon is megjelent mangalicatermékekről, amelyek alacsonyabb zsírtartalmuk folytán kisebb energiaértékűek. A húsfélék nagyobb arányú fogyasztása a zsírbevitel megoszlása szempontjából sem kedvező.

        Omega-3 zsírsavak optimális aránya

        A cukorbetegség figyelmeztető jelei
        Becslések szerint minden cukor-betegre legalább egy ember jut, akinél már kialakult a betegség, de nincsenek tünetei, ezért nem is tud róla. A legjellemzőbb tünetek

        Jól ismert, hogy a legújabb táplálkozás-élettani irányelvek az étrend 25–30 százalékos zsírtartalmát tartják kívánatosnak, s ezen belül a telített (saturated fatty acid, SFA), egyszeresen telítetlen (monounsaturated fatty acid, MUFA) és többszörösen telítetlen (polyunsaturated fatty acid, PUFA) zsírsavak 1/3:1/3:1/3 arányát javasolják.

        A sertés- és marhahús döntően telített zsírsavakat tartalmaz, de a telítetlen – ún. omega-3 és omega-6 – zsírsavak optimális aránya a csirkehús fogyasztásával sem biztosítható.

        Hogyan juthatunk több omega-3 zsírsavhoz?
        Egy kis odafigyeléssel növelhetjük a szervezetünkbe kerülő omega-3 zsírsavak mennyiségét és megtapasztalhatjuk az omega-3 zsírsavak egészségünkre kifejtett pozitív hatásait. 
        Az omega-3 zsírsavakról

        A halak gyakoribb étrendbe illesztése lenne kívánatos, ennek hazai hagyományai azonban hiányoznak. A kérdést tovább bonyolítja, hogy a nálunk honos édesvízi, illetve a tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma is eltérő, táplálkozás-élettani adatok szerint e tekintetben az utóbbiak a kedvezőbbek.

        Már utaltunk rá, hogy a beszűkült veseműködés – a vese kiválasztóképességének csökkenése, amelyet az ún. klírensz (clearence) érték, valamint az ennek jellemzésére használt mutató, a mért vagy számított glomeruláris filtrációs ráta (GFR) csökkenése jelez – a fehérjebevitel korlátozását teszi szükségessé.

        Míg a szövődménymentes esetekben az étrend ideális fehérjetartalma 0,9 gramm/testsúlykilogramm, a veseműködés károsodásakor ennél kisebb, az állapot súlyosságától függően csupán 0,8–0,6 gramm/testsúlykilogramm fehérjebevitel engedélyezhető. Az ennél nagyobb fehérjetartalom ugyanis a veseműködés károsodása folytán a fehérje-bomlástermékek, a vér maradék nitrogén-tartalmának emelkedését eredményezi.

        Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

        Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: CukorbetegségA kiadvány fülszövege: " Melyek a cukorbetegség fő típusai? Mi okozza a cukorbetegséget? Megelőzhető, illetve elkerülhető-e a cukorbetegség? Mi a táplálkozási piramis, és mi a jelentősége? Mit jelent a cukorbetegség "komplex kezelése"? Miért szükséges a vércukor önellenőrzés? Milyen gyakran mérjen vércukrot a cukorbeteg? Hogyan előzhetők meg a cukorbetegség szövődményei? Hol gondozzák a cukorbeteg terhest? A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében."
        Szerző(k) - Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor
        Szakmai lektor: Dr. Hidvégi Tibor
        Felelős szerkesztő: Dr. Igazvölgyi Katalin
        Felelős kiadó és főszerkesztő: Dr. Böszörményi Nagy Klára
        Tipográfia és borítóterv: Németh János
        SpringMed Kiadó, 2007, 208 oldal
        Látogasson el a kiadó
        honlapjára és böngésszen a könyvek között
        www.springmed.hu 

        A könyvet ITT TUDJA MEGRENDELNI kedvezménnyel

        (Springmed)

        Módosítva: 2016.10.26 18:25, Megjelenés: 2016.10.26 18:25
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Alvászavar

        Alvászavar

        B. M., szakfordító

        Hátterében testi betegségek is állhatnak, cikkünkben ezekkel foglalkozunk részletesen.

        Barátok

        Barátok

        Habis Melinda

        Az elszigeteltség fokozza bizonyos betegségek kockázatát. A barátok egészségvédő szerepéről.

        Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

        A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

        Alacsony kalóriájú receptek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek

        Minden 2-es típusú cukorbeteg vágya, hogy ne kelljen gyógyszert szednie, illetve a diabétesz rizikófaktorának számító súlyos betegségektől (stroke, veseelégtelenség, vakság, végtagvesztés) félnie. A legújabb kutatások szerint egy napi 800 kalóriás étrend betartásával és az ahhoz kapcsolódó fogyás segítségével 8-12 hét alatt a betegség visszafordítható állapotba hozható. Minél többet fogy, annál valószínűbb, hogy véget vethet az állapotának!

        Kérdések a hús körül - Egyem, ne egyem?

        Ön mennyi húst eszik naponta? Tudta, hogy az ajánlások szerint egy felnőtt adagja maximum 200 g? Ez kb. egy-két szelet csirkemellnek, plusz két-három szelet felvágottnak felel meg. Nem sok.

        Mi is a baj a ló húsával?

        Ha az IKEA-s lóhúsbotrány kapcsán akarunk egy kicsit azon filozofálgatni, hogy mi is a baj a ló húsával, már a legelején ki kell jelentenünk, hogy az égvilágon semmi. Élettanilag összetevői tökéletesen megfelelnek a szervezetnek, sovány, ugyan igaz, hogy kicsit édesebb, mint a marha. A lóhús tehát minden további nélkül fogyasztható, az igazi baj vele mindössze annyi, hogy nem volt a címkéken feltüntetve.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.