Potenciacsökkenést okoz az édességfogyasztás?

szerző: K. J., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egy friss amerikai tanulmány eredménye szerint a cukorfogyasztás közvetlen negatív hatással bír a férfiak szervezetében termelődő nemi hormon, a tesztoszteron termelődésére.

Egyes vélemények szerint az édességek egyáltalán nem számítanak „férfias” ennivalónak.

Ezt az előítéletet erősíti meg a bostoni Massachusetts-i Klinika nemrégiben nyilvánosságra hozott kutatásának eredménye, amely szerint a cukor negatívan befolyásolja a férfiak vérkeringésében megtalálható nemi hormon koncentrációját. A tesztoszteron felelős a férfiak izmainak felépítéséért, s a szexuális vágy jelenlétéért is.

Potencia teszt
Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. A potencia teszt kitöltése

A tudományos megfigyelés során összesen 74 férfitől vettek vért, akiknek ezután egy pohárnyi tömény glükózoldatot kellett felhajtaniuk. Röviddel ezután újra csapra verték a vénájukat, hogy az így nyert mintát a korábbiakkal összehasonlíthassák.

A bostoni teszt résztvevői esetében a tesztoszteronszint 25 százalékos csökkenését állapították meg a tudósok, s ez az érték a cukoroldat elfogyasztását követő két órában is a normálisnak számító alatt maradt. Ebből a szempontból az egyáltalán nem játszott szerepet, hogy a férfiak amúgy száz százalékos egészségi állapotnak örvendtek, vagy esetleg cukorbetegségben szenvedtek.

Külön aggodalomra, s további vizsgálódásokra ad okot, hogy a teszt résztvevői 15 százalékának esetében a tesztoszteronszint ideiglenesen orvosilag aggasztóan alacsony értékre esett. „Napjainkban nagyon gyakran mérünk kórosan alacsony tesztoszteronszintet.

Ez minden valószínűség szerint azzal áll összefüggésben, hogy az emberek egyre több esetben küzdenek túlsúlyossággal, s emellett a társadalom átlagéletkora is jócskán megnövekedett” – kommentálja a megállapításokat Frances Hayes, a dublini St.Vincent’s Egyetemi Klinika kutatója, a tanulmány társszerzője. Ha tehát bármit is szeretnél a pasidtól az ágyban, legalább az esti órákra jól dugd el előle az otthon tartott édességeket.

(WEBBeteg - K.J., fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.